Hakan Evrensel’in Yolun Açık Olsun romanından uyarlama

Yönetmen ve Senaryo: Mehmet Ada Öztekin

Orijinal İsim: Yolun Açık Olsun

Ülke: Türkiye

Tür: Dram

Süre: 1 saat 59 dakika

Gala: 23 Mayıs 2022

Oyuncular: Engin Akyürek, Tolga Sarıtaş, Belfu Benian, Öykü Naz Altay

Müzik: Toygar Işıklı (Besteci)

Sinopsis

Hikayeye katılan zamansal sıçramaların başarısı ile birlikte, “Yolun Açık Olsun” olayların bulmacası gibi, hikayenin konusu, anlatısıyla birlikte izleyiciye Salih’in sürüklendiği akıl oyunları ve trajedilerle doğrudan bağlantılı çözümler aracılığıyla acımasız gerçeklerin farkına vardırıyor, beyaz perdeye dramatik filmi komedi parçalarıyla yansıtıyor.

Film Türk ordusunun eski bir subayı olan ve arkadaşı ve ortağının kız arkadaşının başka bir erkekle evlenmesini engellemek için 70 model arabasıyla yolculuğa çıkmayı üstlenen Salih’in acı ve travmasını anlatıyor. Geçmişin trajedileri ve bazen sersemlemiş halleri bu planları mahvediyor.

Analiz

Ünlü oyuncuların rol aldığı film yerinde ve sarkastik bir şekilde Salih’in Kerim ile arkadaşlığını ve insanlığını açıklamaya çalışır. Eski subayın neredeyse müstehzi hali diyaloglarla ve yakın geçmişinden sahnelerle gerekçelendirilir, çok iyi yapılandırılmış senaryoda ve mükemmel bir şekilde eksiksiz tanımlanan karakterleriyle anlaşılmazlığı gösterilir.

Yönetmen Mehmet Ada Öztekin’in amacı, teröre karşı sürekli mücadele içinde olan ülkesi Türkiye’nin dramatik imgesini dünyaya açmak ve çatışmalarda hayatını kaybedenlerin anısını figürlerle onurlandırmaktır.

Kamera, çeşitli şekillerde görüntünün öğeleriyle (insanlar, nesneler, arka planlar, vb.) etkileşime girer.

Çerçeveleme (bir kameranın merceğini ve görsel duyusal izlenim olarak algıladığımız görüntüleri yakalayan alanın parçası) neredeyse mükemmel. Neredeyse diyorum çünkü elbette mükemmel için bazı detaylar olabilirdi.

Birkaç tür açı gözlemleniyor (kameranın bulunduğu mekanın, kişiye veya nesneye göre yükseklik ve yöne göre filme alınan noktaları): ön alanda kamera yere paralel ve karakterlerin veya nesnelerin göz hizasında yerleştiriliyor, bunun çok fazla dramatik bir etkisi yok, ancak sahnelere doğallık kazandırmak için kullanıldığı algılanıyor.

Kesintili planda, savaş alanında kendilerini dezavantajlı bir konumda bulan ve savaşı kaybetmekte olan kahramanlar temsil edilmeye çalışılıyor. Amaç aynı zamanda sözde düşmana karşı savunmasızlığı ve dezavantajlı konumu göstermektir.

Filmde ayrıca genellikle dronelar ile çekilen ve alanın boyutlarını bütün olarak gözlemlemeyi sağlayan bir tür havadan görüntüleme açısı olan Zenith plan kullanılıyor. Bu durumlarda bu açı, dramatik sahneler olsun ya da olmasın, çekimlere estetik bir efekt vermek için kullanılıyor.

Bir uğultu duyduğunda ana karakterin sersemlediğini iletmek, istikrarsızlık, kafa karışıklığı ve yabancılaşmayı aksettirmek ve sahnelere dinamizm katmak için çarpıtılmış plan da  izleyicinin gözlerini bozmayacak şekilde incelikle kullanılıyor.

Kullanılan bir başka açı da kameranın karakterleri profilden görecek şekilde yanlarına yerleştirildiği yan plan.

Her zaman kamera açıları belirlenerek, sinemada en çok kullanılanlardan biri olan, kahramanların veya insanların kafa kafaya vererek konuştuğu ve duyduğumuz karakterlerin arkasından gördüğümüz plan kullanılıyor.

Arka plan bize karakterlerin perspektifini veriyor, örneğin iki arkadaşın arabada otururken denize baktıkları sahnede biz, izleyici olarak, kahramanları da çerçevenin içine alan daha geniş bir görüş açısına sahip oluyoruz.

Film müziğine gelince, filmin sahnelerine çok iyi uyuyor; görülen senaryolara karşılık gelen, böylece iletilmek isteneni yansıtan mükemmel kalitede, yumuşak, yavaş melodili bir dizi ses.

Müzik, imgeleri en duygusal anlamda genişletiyor ve açıklıyor, belirli durumlarda izleyiciye bir gerçeklik hissi vererek belirli atmosferleri yaratmaya ve güçlendirmeye yardımcı oluyor ve ayrıca manzaraları seslerle ilişkilendiriyor. Film boyunca izleyici, mutlu hisler söz konusu olduğunda da, hüzünlü ve dramatik olduklarında da müzik aracılığıyla duygusal olarak dahil oluyor.

Peki ya kullanılan aydınlatma? Yağmurun başka bir kahraman olduğu diğer Türk filmlerinin aksine birçok sahnede güneşli günlerde doğal ışığın kullanıldığı gözleniyor. “Yolun Açık Olsun”da yönetmen ayrıca kahramanların duygularına ve hareketlerine eşlik eden ve daha çok drama ekleyen ışık ve gölgeler kullanıyor. Başka diğer bazı sahnelerde yapay ışık ve karanlık kullanılıyor; örneğin Duygu’nun ailesi ile tartıştığı sahnede daha parlak ışık kullanılırken, yan odada Salih’i neredeyse gölgelerde görebiliyoruz ve bu onun mutsuzluğunu ve acısını çektiği travmayı iletiyor.

Karakterlerin kostümleri sade, yumuşak renkte, kostümlerde çok fazla değişiklik olmuyor, tam tersine ana kahramanlar bu yolculuk boyunca aynı kıyafetleri giyiyorlar. Değişiklikler dramatik imgelerde ve diğer karakterlerde meydana geliyor. Filmin sonundaki sahnelerde ve Salih karakterinde ağır bir anlatı algılanıyor; tonlar ve renkler, sonunda kendisiyle elde ettiği huzuru ve dinginliği ileten doğal bir mekanda birleşerek yansıtılıyor.

Makyaj, kostümlerle çok iyi ilişkilendiriliyor ve savaş sahnelerinde özel bir etki yaratmak için kullanılıyor: tehlike, acı, korku.

Genel olarak, montaj veya kurguyu inceleyecek olursak, zaman ve mekan birimlerinde düzenlenen görüntüler ve sesler, bahsedilen plan, sekans ve eylemleri oluşturmak için şimdiki sahnelerle geçmişin sahneleri arasındaki ilişkiyi gösteriyor.

Sonuç

Film yönetmenin oldukça aydınlatıcı bir mesaj verdiği dramatik bir film. Ancak daha eleştirel bir gözle bakacak olursak, filmin arkadaşlık, hayvan sevgisi, empati, dayanışma, saygı, değişime ayak uydurma, suçluluk vs. gibi değerler, sembolizm ve sübliminal mesajlarla dolu olduğunu fark ediyoruz.

Senaryo bende karışık duygular, hüzün ve neşe, melankoli ve öfori uyandırdı. Kahramanlar stereotipileşmiş ya da katı değiller, iki ana kahraman harika performanslarını onaylayan ve doğrulayan, eylemlerinin, duygularının ve duygularının sonucunun bende çok derinlere ulaşmasını sağlayan tam bir doğallıkla hareket ediyorlar. Devam ederken sizi beklenti içinde tutacak bir film.

Bu benim bakış açım üzerine kurulmuş bir analiz olduğu için değerlendirme yapamam, söyleyebileceğim tek şey BU FİLMİ İZLEYİN! Ve kendi sonuçlarınızı çıkarın.

Sinemasever bir izleyici olarak benim mütevazi görüşüm, yer yer güldürecek, yer yer ağlatacak, bize bu harika film projesini sunmak için bir araya gelen iki büyük dost Engin ve Tolga’nın büyük oyunculuk yeteneklerini takdir edeceğiniz güzel bir film.