Ted Sarandos, Netflix’in yatırımını iki katına çıkararak 2,5 milyar dolara yükseltmesi öncesinde “Kore’nin hikaye anlatımının gücünü” övdü. Netflix eş CEO’su Ted Sarandos, yayın devinin Güney Kore’deki 2,5 milyar dolarlık yatırımını tanıtmak, Park Chan-wook gibi yapım ortaklarıyla buluşmak için Seul’e gitti.

22 Haziran 2023 tarihinde Seul Four Seasons Hotel’de yapım ortakları ve basının katıldığı bir etkinlikte, yayın devi yöneticisi şunları söyledi: “Önümüzdeki dört yıl içinde Kore’ye 2,5 milyar dolar yatırım yapacağız. Bu rakam, 2016 yılında burada hizmet vermeye başladığımızdan bu yana yaptığımız yatırımın yaklaşık iki katı. Bu yatırım, kamera önü ve arkasındaki yeni nesil yaratıcılara yönelik eğitim programları için fon sağlamayı da içeriyor. Sektör olarak hep birlikte Kore’deki yeteneklere yatırım yapmalıyız. Örneğin 2022 ile 2025 yılları arasında Kore’de Netflix’te yayınlanan her beş filmden biri ilk kez yazarlık ya da yönetmenlik yapan birinin elinden çıkmış olacak.”

Ayrıca Sarandos, Seul’de yönetmen Park Chan-wook ile birlikte 100 öğrenciyle bir araya geldiğini de sözlerine ekledi. Cannes ödüllü Decision To Leave ve Old Boy filmlerinin yönetmeni kısa süre önce ABD’de HBO dizisi The Sympathizer’ın çekimlerini tamamladı ve şu anda yapım sonrası aşamasında.

Sarandos ve öğrencilerle konuşmak için Los Angeles’taki bir editörle uzaktan dizi üzerinde çalışmaktan kısa bir süreliğine vazgeçtiğini söyleyen yönetmen ise, Netflix’in algoritması hakkında “bana kendi filmlerimi gösterecek” kadar iyi olduğunu belirtti. Park ayrıca Netflix’le birlikte, başrollerini Gang Dong-won ve Park Jeong-min’in paylaştığı tarihi bir kurguda geçecek olan dövüş sanatları gerilimi War and Revolt üzerinde çalışıyor. Park, “Bu uzun zamandır yazdığım bir senaryo” dedi. “Aslında bir dizi değil, bir filmdi. Ancak dövüş sanatları ve aksiyon içeren bu boyutta bir tarihi dramanın belli bir ölçeğe ihtiyacı var. Her ne kadar çok paramız olduğunu söylemesem de- Netflix’te dizi olarak yapıyoruz. Bir filmin yapım bütçesi ne kadar çok olursa olsun, daha fazlasına sahip olmanın iyi olacağını düşünürsünüz. Ancak Netflix [potansiyel yatırımcılar arasında] en iyi desteği vaat etti, bu yüzden şu anda müdahale olmadan çalışmanın tadını çıkarıyoruz.  Tabii ki, gerçekten müdahale edip etmediklerini kurguda öğreneceğiz, ancak şu ana kadar sorun çıkmadı” diye ekledi ve küresel akışım platformunun  desteğinin film yapımcılarının seçeneklerini çeşitlendirmeye yardımcı olduğunu belirtti.

Sarandos, akışım platformunun Güney Kore ile olan yapım ortaklığına kendini adadığını belirterek “çünkü üyelerimizin K-Content’i ne kadar sevdiğini ilk elden gördük – The Glory, Extraordinary Attorney Woo ve Physical 100 gibi diziler ve Kill Boksoon gibi filmler, genellikle beklenmedik şekillerde muazzam bir hayranlıkla karşılandı ve izleyici sadakati yarattı” dedi. “Örneğin, Kore’de Koreliler için yapılan bir TV şovunun Amerika’da yeşil eşofman çılgınlığına yol açacağını ya da Netflix’te yayınlandığında Vans spor ayakkabı satışlarını neredeyse %8.000 artıracağını kim tahmin edebilirdi ki?” diyerek Kore’nin trend yaratan dizisi Squid Game’e atıfta bulundu. “Kore hikaye anlatımının gücü işte bu.”

Netflix abonelerinin %60’ının en az bir Kore dizisi izlediğini ve K-içeriğinin izlenmesinin son dört yılda dünya genelinde altı kat arttığını da sözlerine ekledi. Ayrıca, “K-romance” izlemelerinin %90’ı artık Kore dışından geliyor. Netflix’in 2022’de yayınladığı yapımlardan All of Us Are Dead, Carter ve The Glory aynı yıl 90’dan fazla ülkede yayıncının Top 10 listesine girdi.

Sarandos, 2021’deki bir Deloitte raporunda görülen “Kore ekonomisi etrafındaki dalgalanma etkilerinden” de bahsetti ve “2016’dan 2020’ye kadar K içeriğinin küresel başarısı yaklaşık 5,6 milyar KW (4,3 milyar ABD doları) gelir yarattığını ve yaklaşık 16.000 iş yarattığını” söyledi.

“Dünyanın dört bir yanında dramalar sürekli olarak izleniyor,” diyor Sarandos. “Türkçe içeriğe yaptığımız yatırım ise yerel ekonomi üzerinde yaklaşık 52 milyon dolarlık olumlu bir etki yarattı ve 3.000 kişilik ek istihdam yarattı.” Dedi.  Sarandos, akışım platformunun dizi endüstrisine yatırıma devam edeceğini belirtti.

“190 ülkede 30’dan fazla dilde 230 milyondan fazla haneye hizmet veriyoruz. Başarılı olmak için de her ruh haline, zevke, kültüre ve dile hitap eden, mutlaka izlenmesi gereken çok çeşitli film ve dizilere ihtiyacımız var.”

Yazan: Jean Noh

Kaynak: https://www.screendaily.com/news/ted-sarandos-praises-power-of-korean-storytelling-ahead-of-netflix-doubling-investment