Şüphesiz Türk sinemasının mihenk taşı olan pek çok film vardır fakat ben bilirim ki sıkıcılığa bir an olsun dokunmayan, bırakın gözlerinizi, ruhunuzun bile renkten renge bürüneceği ve bana göre Türk sinemasının tek başarılı müzikal film ile karşınızdayım bugün; “Neredesin Firuze?”

“Neredesin Firuze?”, gerçekçilikten ırak olmayı kendine böylesine yakıştıran tek yakın zaman klasiği. 20 Şubat 2004’te vizyona giren yapıtın senaristi Levent Kazak. Kaset devrinin son demlerinde müzik sektöründe adaletsiz sisteme ayak uydurmaya çalışan “tutunamayanlar”ın yaşamını seyre dalacağınız filmde her karakter bir parça hayalperest, bir parça hasta. Ancak bu rengarenk takım elbiseleri ve sözleri şair Cemal Safi, müziği Orhan Gencabay tarafından bestelenen “Ya Evde Yoksan” ile ikonik hâle gelerek bazı filmler yanlış zamanda vizyona girer dedirten bir başyapıt olmasına engel değil.

Öyle bir dünya hayal edin ki güvenin sınırsız, iyi niyet sonsuz olsun. Hayallerinin peşinde Almanya’dan memleketine sürüklenen Ferhat (Özcan Deniz), onu tek kurtuluş olarak gören kafasındaki onca tilkisiyle Hayri (Haluk Bilginer) ve onun arkadaşları Melih(Ragıp Savaş), Seyfi (Seyfi Sarı), Orhan (Cem Özer) bir de mucize gibi hayatlarının ortasında düşen beyaz elbisesi, inciden takıları ve gri saçları ile Firuze (Demet Akbağ) olsun o dünyada. Kahkaha ve kederle birbirine meç olsun, günümüz klasiklerinden şarkıları ilk kez duyun orada. Ve bir de umut olsun, gark olsun umut tüm bu karakterlerin “delikanlı” hayatlarına. Onlar kendi hayatlarının tutunamayanlarıdır ancak Firuze’nin dediği gibi “yaşayarak intihar etmeyi” kendilerine düstur belirlerler.

Neredesin Firuze, sinema tarihinin haylaz çocuğudur. Olaylar arası müthiş akış, kültleşmiş replikler, şapşal tebessümlerinize neden olacak detayları ile yönetmen Ezel Akay’ın renkli dünyasının vücut bulmuş hâlidir. Filmde şimdiye dek hiçbir Türk filminde göremeyeceğiniz kadar kalabalık ve devlerden oluşan bir cast mevcut: Haluk Bilginer, Özcan Deniz, Demet Akbağ, Ata Demirer, Cem Özer, Ruhi Sarı, Ragıp Savaş, Janset, Ahu Türkpençe, Hamdi Alkan, Güner Özkul, Fatih Ürek gibi asıl kadronun yanı sıra Özlem Tekin, Ciguli, Burcu Güneş, Bulutsuzluk Özlemi, Emre Altuğ, Işın Karaca, Erol Büyükburç ve Müslüm Gürses gibi sanatçıların muhteşem şarkılarıyla duygu kasırganıza dokunmaya yardımcı oluyor.

Benim için Türk sinemasının jübilesi olan bu yapıtın 16 yıl sonra, pandemi sürecinden hemen sonra tekrar vizyona gireceğini söylemeden geçmek istemiyorum.

Pek alışılmamış sinema diliyle bizlere ilaç gibi gelen beş kaybeden adamın hikayesini anlatan Neredesin Firuze, pandemi sürecinden sonra vizyona yeniden girecek ve yıllar geçse de kalitesi ile damaklarımızda tat bırakmaya devam edecek gibi görünüyor. Melodisini duyurduğu an bile yüreğinizin en ücra köşelerinin titremesine yetecek, filmin benim için kıymetli sahnesi olan Müslüm Gürses’in Sensiz Olmaz’ı seslendirdiği sahneyi bırakarak veda ediyorum:

“İnsan yaşarken bilmez yaşadığını, öğrenmeli…”