Hikayelerin nasıl anlatılması gerektiğine dair farklı fikirlere sahip, ödüllü, uluslararası bir yönetmen; sinematograf, yazar ve film yapımcısı Uche Chukwu, “Nollywood Özel Söyleşileri”nin ikinci konuğu. Chukwu, Nollywood’un iyi eğitilmiş yeni nesil sinemacıların öncülüğünde dönüştüğünü vurguluyor.

Uche Chukwu Kimdir?
12 Ekim 1987 doğumlu Chukwu, film yapımcılığına 2007 yılında sinema okulundan mezun olarak başladı. Nijerya’da ve yurtdışında TV reklamları, belgeseller, müzik videoları, kısa filmler ve web dizileri çekti.
2016 yılında, “Truly Single” adlı bir TV dizisi yazdı ve yönetti. Daha sonra uluslararası ödüller kazanan ve sinema festivallerinde büyük beğeni toplayan ilk uzun metrajlı filmi Omoye’yi (2017) çekti. Üretken bir yönetmen olarak tanınan Uche Chukwu’nun diğer uzun metrajlı filmlerinden bazıları şunlardır: Run, The Moles, Four Better Or Worse.

– Nollywood, sektörel boyut bakımından dünyada ikinci. Nijerya sinemasının Afrika’ya egemen olduğunu ve hatta Afrika kıtası adına konuştuğunu ve tüm kıtanın hikayelerini anlatmayı üstlendiğini söyleyebilir miyiz?

Nijerya’nın Afrika’nın eğlence başkenti olması yeni bir olay değil. Bu yüzden Nijerya sinemasının Afrika’da baskın olması ve Afrika adına konuşması beklenir. Ayrıca, Batı Afrika’daki ve Afrika’nın diğer kısımlarındaki bazı sinema yapılarının Nijeryalılara ait olduğunu da belirtmek gerekir.

– Nollywood’un ülkede (örneğin, ulusal birliği güçlendirmek vb.), Afrika kıtasında (örneğin kıtanın birliği, vb.) ve dünyadaki sosyolojik ve kültürel misyonu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Nijerya çok kültürlü bir millet, bu yüzden ulusal birliği güçlendirme ihtiyacı çok önemli. Kültürler arası evlilikler, ortak işletmeler ve ticaret dahil olmak üzere kültürler-arası ilişkiler ve barış içinde birlikte yaşamdan söz eden öykü ve filmlere sahip olduğumuz için Nollywood, Nijerya’nın ulusal birliği konusunda oldukça güçlü bir duruş sergiliyor.

Ayrıca film ve TV ortak yapım ortaklıklarından görebileceğiniz gibi Afrika kıtasının birliği, Nollywood tarafından ortaya konuyor.

– Nollywood’un, özellikle 2000’li yıllardan beri profesyonellik anlamında büyük bir dönüşüm geçirdiğini görüyoruz. Tabii bunun öncesi de vardı. 1990’ların muhteşem doğrudan-video-filmleri dönemi, teknik olanaklar ve hikaye anlatımı olarak sona erdi diyebilir miyiz? Yenilikler ve süreklilikler neler?

Önce şunu söyleyeyim, korsanlık ve Nollywood’daki tüm paydaşların filmlerin gelir ve izleyici sayısının arttırılmasında geniş ufuklar yaratabilmesi nedeniyle doğrudan-video-filmleri dönemi sona erdi.

Film çekiminde ve filmcilik ekonomisinde düzgün bir şekilde eğitilmiş yeni nesil sinemacıların akınından bu yana, Afrika film sektöründe farklı yenilikler ve daha yüksek başarılar oldu. Daha da fazla dönüşümün geldiğine inanıyorum.

– Nollywood filmlerinin günümüzde tematik olarak kentlileştiğini ve derinleştiğini görüyoruz. Melodramlar hala vazgeçilmez elbette, ancak “korku ve sihir”in gündemden çıktığını söyleyebilir miyiz? Sizce “Yeni Dalga”nın temaları nereye evrilecek?

Korku ve sihir gündemden çıkmış değil, Afrika ve Nijeryalı kimliklerine ve kentsel öykülere aşılanarak devam ediyorlar. Biz Afrikalılar olarak dramatik biçimde yaratıldık, bu yüzden her Nijeryalıda melodram için yerleşik bir aşk var.

“Yeni Dalga”nın temel olarak özgün Afrika hikayelerinden ve iyi yapılmış iddialı filmler olduğunu söyleyeceğim. Ancak bazı insanlar size “Yeni Dalga”nın kentsel komedi hikayeleri olduğunu söyleyeceklerdir. Ben farklı düşünüyorum. Çünkü Afrika dışında çığır açan hikayeler gerçek Afrikalı ve iddialı filmler.

Uche Chukwu’nun uluslararası ödüller kazanan ve sinema festivallerinde büyük beğeni toplayan ilk uzun metrajlı filmi Omoye’nin (2017) fragmanı

– Diğer ülke sinema endüstrilerinden farklı olarak, Nijerya’da yapımcı, yönetmen ve oyuncu olarak güçlü bir kadın ağırlığı var. Bunun nedenleri neler?

Daha önce dönüşümler ve yeni dalga hakkında konuştuk. Nijerya film endüstrisinde çok sayıda kadın bunların bir sonucu.

– Nollywood kendi içinde ve dünyada hak ettiği üst sınıra ulaştı mı? Nollywod’un telif hakkı sorunu sürekli olarak dile getirilen bir olgu. Sizce daha yapacak neler var?

Nollywood henüz yeni başlıyor ve ve hala gelecek çok güzel şeyler var.

Telif hakkı sorunları konusunda, insanlar ne olduğunu anlamaya başlıyor, daha fazla insan bu konuda doğru şekilde eğitiliyor. O nedenle zamanla korsanlığın yok olacağını düşünüyorum.

Filmlerin çoğu kilit izleyicilere ulaşamadığı için hala daha fazla sinema salonuna ihtiyacımız var. Sinemaya yatırım, bu büyüyen pazarda büyük bir ihtiyaç, çünkü getiri hacminin büyük oranda artma olasılığı mevcut.