“Zombiler üzerinden siyasete işaret etmek istiyorum”

Kim Eun-hee

Görüşmeyi Yapan: Song Soon-jin (Mart 2019)

Özetleyerek Çeviren: Mutlu Binark

Netflix Original Series Kingdom  (Krallık)[1] (킹) artık VOD olarak erişilebiliyor. Kingdom, Sign, Phantom ve Signal ile tür TV dizileriyle ün kazanan senarist Kim Eun-hee’nin ilk Netflix eseri ve ilk zombi hikayesi. Beklenen ilk sezon oldukça başarılı oldu. Kim Eun-hee, hikayenin Joseon Hanedanlığı Yıllıkları’nın (1413 yılından 1865 yılına değin günlük olarak tutulan resmi kayıtlar) bir parçası olan Kral Sunjo’dan esinlendiğini açıkladı. Hikaye otoritenin baskısı altında, açlıktan başka bir şey olmadan yaşayan insanların zombilere dönüşmesi üzerinedir. Kim Eun-hee’nin zombiler üzerinden geliştirdiği sosyal eleştiri ve Joseon Döneminde zombilerin ortaya çıkışı hakkında daha fazla bilgi edinmek için onunla tanıştık.

S: Krallığa karşı çeşitli tepkiler duymuş olmalısınız.

Kim: Netflix görüntülenme rakamlarını açıklamıyor, bu yüzden ne zaman mutlu olacağım ve ne zaman utanacağım hakkında hiçbir fikrim yok. Birisi bana sordu, “Neden gerginsin? Netflix Orijinal serisinin başarısını ikinci bir sezon için yenilenip yenilenmediğine ve 2. sezonun start içinde olup olmadığına göre belirleyebilirsiniz ”. Şimdilik sadece Krallığı tamamladığımız için çok heyecanlıyım.

S: Zombileri Joseon Hanedanlığı Yıllıkları ile ilişkilendirmek orijinal bir fikirdir. Nasıl bu fikri buldun?

Kim: Zombi hikayelerini severim. Bolca zombi filmi bulmaya çalıştım, ancak onları izledikten sonra, sürü olarak hareket eden zombilerin görüşünü ilk bakışta biraz üzücü buldum. Onlar sadece açlık çeken canlılarla dolu bir yaşam biçimidir! Bundan sonra, Joseon Hanedanlığı Yıllıkları ve büyük kıtlıklar hakkında kitaplar okumaya başladım; açlık en kötü durumdayken, bu felaket dönemine zombileri dahil edersek ne olacağını merak etmeye başladım.

S: Krallığın uzun zamandır sorunlu bir proje olduğunu duydum.

Kim: Elimde bu ilginç fikirden başka bir şeyim yoktu, ama Kore TV dizisi endüstrisinin durumuna baktığımda, bunu çekmenin çok kolay olmayacağını düşündüm. Aynı şey film endüstrisinde de söylenebilirdi. “Zombi filmleri” dediğimiz tür aslında Train to Busan (2016) kadar olanaklı değildi. Ondan önce çok kötümser tepkiler vardı. Endüstrideki insanlara böyle bir  projeye sahip olduğumu söylemeyi birkaç kez denedim. Ve hayal kurmaya devam ettim, ama bir gün, TV dizisi Signal bittikten sonra Netflix tarafından bana onlarla çalışmak isteyip istemediğim soruldu. Ancak o zaman hayalini kurduğum zombi serisini yapabileceğimi hissettim.

S: Şahsen Kim Seong-hun’u (A Hard Day ve Tunnel filmlerinin yönetmeni) ilk sezonu yönetmeye getirdiniz. İşbirliğiniz nasıldı?

Kim: İkimiz içinde bu proje ilk dönem dramasıydı, bu yüzden birbirimize yardım edebileceğimizi düşündüm. Krallık‘ta birçok benzersiz ortam göstermek istediğim gibi, iyi bir iletişim kurmak ve aynı dalga boyunda olmak, dönem dramaları deneyiminden daha önemliydi. İkimiz de konuşkanız. Birbirimizin stilini de iyi biliyoruz. Genellikle, bir seri başladığında, yönetmenle iletişim kurmak için neredeyse hiç zaman yoktur. Ancak bu kez ön yapım mükemmeldi, bu yüzden yönetmenle görüşmek için çok zamanım vardı.

S: Zaten birkaç kez Krallığın açlıkla ilgili bir hikaye olduğunu vurguladınız, ama bu motifle ne ifade etmek istediniz?

Kim: Yapımın başlangıcında beyaz tahtaya yazdığım ilk şey “Politika nedir?” idi. Ben sadece iktidar güçleri arasındaki sorumsuzluk ve yolsuzluğun değil, politikanın birkaç yönünden daha fazlasını göstermek istedim. Demek istediğim, Dongnae’de beceriksiz ve sorumsuz bir yönetici sınıf görebiliriz, Sangju’da ise görev duygusu olan bir yönetici elit görüyoruz. Tarihte de Veliaht Prens (Ju Ji-hoon’un oynadığı) ve Lord Ahn Hyeon (Huh Joon-ho’nun oynadığı) gibi büyük liderler var. Bu karakterlerin birkaçını tüm çeşitlilikleriyle göstermek istedim.

S: Busan’a giden tren, Seul’den Busan’a kadar karakterleri takip ederken, Krallığın ana karakterleri Busan bölgesinin eski adı Dongnae’den bugün Seul olarak bilinen Hanyang’a gidiyor.

Kim: Evden ayrılan ve şimdi geri dönen bir Prens’in hikayesi, ancak yolda bir çok şeyle yüzleşmek zorunda. Bu yüzden onu en uzak mesafedeki yere göndermenin daha iyi olacağını düşündüm ve o sırada aklıma gelen garip bir şekilde Dongnae oldu. Böylece karakterlerin hangi yolu izleyeceğine karar verdikten sonra, doğal olarak Baekdu-Daegan’ı geçmek zorunda kalacaklardı ve böylece doğal manzaralarımız olabilirdi. Şahsen, Krallığın Kore geleneksel evlerinin tüm özelliklerine sahip olmasını istedim. Krallık Nakdong Nehri boyunca Hanyang’a bir yolculuğun hikayesi olduğu için, güzel manzaralar göstermemize izin verildi.

S: Krallık zombileri nasıl tasarlandı?

Kim: Bazı yabancı dizilerin zombileri virüs olarak tasvir etme biçimi son derece etkileyiciydi ve Ebola gibi hastalıklar veya epidemiler üzerine kitapları okumayı seviyorum. Krallıktaki zombiler birkaç çeşit açlıktan duysalar da, hikayedeki karakterler onları veba olarak görmekte.  Joseon’da kolera veya tifo gibi bir hastalık salgını olsaydı ne olurdu? Temel fikir buydu.

S: Bir Kore dizisinde çalışmak ile Netflix dizisinde çalışmak arasında herhangi bir fark gördünüz mü?

Kim: Netflix  bölümleri çok uzun yapmama önerisini sundu. Bir Kore dizisi yaklaşık 45 A4 sayfa gerektirse de, Krallık için bölüm başına 27-28 sayfanın daha uygun olacağı söylendi. İlk başta, bu kısıtlamaya uyum sağlamak zordu, çünkü uzun yazmak güçlü bir alışkanlıktı. Bununla birlikte, ikinci sezon içim, buna oldukça alıştım söylenebilir.

S: Bunlardan bahsetmişken, Sezon 2’nin konusu hakkında bize daha fazla bilgi verin.

Kim: İkinci sezonun hikayesi kışın başlayacak ve karakterlerin daha fazla duygusal zorluklarla ve olaylarla uğraşması gerekecek. Şahsen, bu karakterler hakkında anlatmak istediğim daha fazla hikaye var. Bu yüzden üçüncü sezonu da yazmak istiyorum.

S: Bir sonraki projeniz için büyük beklentiler var.

Kim: Signal 2 için senaryo üzerinde çalışmaya başladım, ancak hala erken bir aşamada. Ondan sonra da bilimkurguya yönelmek istiyorum. Yapmak istediğim sadece uzayda geçen başka bir hikaye yazmak değil, aynı zamanda bilimkurguyu Korece ele geçirmek.

Kaynak: http://www.koreanfilm.or.kr/eng/news/interview.jsp?mode=INTERVIEW_VIEW&seq=368&blbdComCd=601019

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_(South_Korean_TV_series) ve trailer için: