“20th Centruy Girls” 20’lerinde olan erkek ve kızlar tarafından alkışlandı

YAZAN
Ahn Soong-beum: film eleştirmeni, Kyung Hee Üniversitesi’nde profesör ve K-Cuture·Story Contents Research Institute yöneticisi

Gençlik aşkı ve melodramı “20th Century Girl”, 21 Ekim 2022’de vizyona giren bir Netflix orijinal filmidir. Film, bir kadının 20 yıl önceki ilk aşkının anılarını, 2019 kışında aldığı bir video kaset aracılığıyla konu alır. Bang Woo-ri’nin yönettiği filmin başrollerinde Kim You Jung, Byeon Wooseok, Park Jung Woo ve Roh YoonSeo yer alıyor.

Romantizm temalı melodramların kendilerine özgü anlatıları vardır. Birincisi, kişinin diğer kişiye karşı hissettiği içsel “çekingenlik”; ikincisi, iki kişi arasındaki sürekli “karmaşık duygular”; üçüncüsü, karakterlerden birinin geride kaldığında diğeri hakkında yaşadığı “gecikmiş” farkındalıktır.
Bu üç anlatı, “20th Century Girl” filminde oldukça etkili bir şekilde görülmektedir ve bu yüzden de film, çok evrensel ve geleneksel bir melodram gibi hissettirmektedir.  Bu makale, “20th Century Girl” filminde gençlik melodramları yapma formülünü kullanarak uluslararası alanda oldukça popüler olmasının nedenini incelemektedir.

Çekingen ve Karmaşık Duygular

Filmin ana karakterleri Bora (Kim You Jung tarafından canlandırılıyor) ve Yunho (Byeon Wooseok tarafından canlandırılıyor) ilişkilerine “çekingenlik” ile başlıyor. Bu çekingenlik, ilk aşk anlatılarında ana karakterlerin sıklıkla yaşadığı “kendi duygularını doğrulama süreci” gibi gözükmektedir. Daha sonra Bora ve Yunho birbirlerini beğenmeye başlasalar da, ancak olgun bir aşka ulaşamazlar. Bu başarısızlık, aralarında var olan önemsiz “karmaşık duygular” olmasından dolayıdır. Aslında, gençlik melodramlarının sık rastlanan bir konusu olan arkadaşlık ve aşk arasındaki karmaşıklık, “karışık duyguları” ortaya çıkarmaktadır. Filmde yer alan iki karmaşık aşk üçgeni de bu duyguyu açıklamaktadır.

Bora ve Yondu (Roh YoonSeo tarafından canlandırılan) arasındaki iki yönlü dostluk, Bora’nın aşkı ile (Yunho) bu arkadaşlık bozulmuştur. Yunho bu aşk üçgeninin merkezindedir (Bora → Yunho ← Yondu). İkinci aşk üçgeni, Bora ve Yunho arasında görülmektedir. Yunho ve Hyunjin (Park Jung Woo’nun canlandırdığı) arasındaki önceden var olan dostlukla karşılaşmaktadır. Kısacası arkadaşlık, Bora’nın aşk üçgeninin merkezinde yer aldığı (Yunho → Bora ← Hyunjin) başka bir aşkın ortaya çıkmasıyla bozulmuştur.

“İlk aşklarıyla” karşılaşan insanlar, gerçeği görmezden gelerek, “hızlı aşk” duygusu ile yaşamayı daha kolay buluyor. Hızlı aşk, başka bir kişiye karşı aşırı yansıtmalı özdeşim gösteren olayları ifade etmektedir.  Aslında, ergenlik çağındaki insanların arkadaşlık kurmak istedikleri veya sevmek istedikleri kişilere karşı hızlı duygusal değişimler yaşamaları kolaydır. İlk aşkın başarısızlık veya başarı sürecini tasvir etmek, bu tür duygusal değişimlere ciddi bir şekilde bakmakla aynı şeydir. Bu nedenle, “20th Century Girl” filmi, çekingenlik” ve “karışık duygular” içeren sahnelerle her karakterin ilk aşklarını bir şekilde geri çağırmaya çalışıyor.

Kopuştan Sürekliliğe

Çelişki ve karışık duygu evrelerini geçtikten sonra melodramların ana karakterler arasında muhtemel olasılıkla birbirlerine olan aşkı anlatmak olağan bir senaryodur ve  “20th Century Girl” filmi de bu açıdan farklı değildir.  Fakat filmde, tam olasılık ortaya çıkarken araya trajik bir kopuş olur. Beklenmedik trajediyle tek başına yüzleşmek zorunda kalan kişi, “gecikmiş” bir farkındalık yaşamaktadır ve buna bir tür anlatıyı bitirme senaryosu da diyebiliriz.

“20th Century Girl” filmi,  “retro içerik” olarak kategorize edilebilir; ana karakterin önceki dönemin duygularını yeniden yaşayabilmesi için geçmişi tekrar hatırlatmaktadır. Filmin ana izleyici kitlesi muhtemelen Bora’nın 1999’dan 2019’a kadar olan yaş aralığına uyan veya onlu yaşlarının sonundan 30’larının sonuna kadar olan kişiler olacaktır. İzleyici, filmin dekorunu, dekorunu ve kendi kuşaklarının deneyimine uyan durumları gördüklerinde muhtemelen kendi solmuş anılarına bakmış olacaktır.

Aşk Hikâyesini Tekrar Hatırlamak

“20th Century Girl”  ilk yayınlanacağı zaman, Koreli izleyiciler arasında nasıl olacağını çok merak etmiştim. Bunun sebebi son zamanlarda ana karakterlerin ergenlik çağında olduğu melodramların vizyona girmesinde gözle görülür bir azalma olmasıydı. Aslında genç karakterlerle üretilmiş çok daha fazla Kore filmi olsa da konuları oldukça farklıydı. Bu filmleri izlerken, olay örgüsü romantik aşka odaklanan gençlik filmleri yapmak için zor bir dönem olduğunu hissetmiştir.  Ancak bu filmlerin dışında “20th Century Girl” filmi, melodram içeriği ile sessizce izleyicinin dikkatini çekiyor.

Kaynak: https://www.kocis.go.kr/eng/webzine/202212/sub07.html