‘Remember! Reality is an illusion, the universe is a hologram, buy gold bye!’ –Bill Chiper
Esrarengiz Kasaba, Alex Hirsch imzalı Disney Channel orijinal serisidir. Alex Hirsch’in yönetmeni olduğu ilk çizgi filmdir ayrıca bu serisiyle adını duyurmuştur. Dizinin ilk sezonu 2012’de ikinci sezonu 2014’te yayınlanmıştır. Alex Hirsch 3.sezon hakkındaki tweetini silip 2020 senesinde yeni bir dizi çıkaracağını duyurmuştur (The Owl House).Yani Esrarengiz Kasaba’nın devamının gelmeyeceğini yeni bir çizgi diziye başlayarak, dizinin devam edeceği hakkında ki söylentileri boşa çıkartmıştır (yani biz hayranları üzmüştür).
Dizinin özeti olarak; ebeveynleri yaz tatilini geçirmeleri için ikiz kardeşler Dipper ve Mabel Pines’ı babalarının amcası olan Stan’in yanına Esrarengiz Kasaba (Gravity Falls),Oregon’a gönderir. Dipper bir gün ormanda Gizemli Kulübenin (Mystery S-hack) tabelalarını asarken Esrarengiz Kasaba’daki gariplik ve gizemleri anlatan bir günlük bulur. Çizgi dizi, Dipper ve Mabel’ın yaşadıkları esrarengiz,sıra dışı olaylarla devam eder. Bu sırada amcaları Stan onlara bunların yalan olduğunu söyleyerek esrarengiz olayları çocuklardan saklamaya çalışır lakin kendisi kasabada var olan tüm gizemlerin farkındadır ve bu olayların gerçek olmadığını savunur (Dizi içerisinde amcanın neden gizemlerin farkında olduğu halde bilmiyormuş gibi davranması ve bir işler çevirdiği hakkında bir sürü gizli mesaj var). Ama Dipper ve Mabel bunların gerçek olduklarını düşünür ve en sonunda Stan’in de bu işin içinde olduğunu ve asıl amacının ikiz kardeşini kurtarmak olduğunu öğrenirler.
Dizi bir çocuk kanalında yayınlanıyor olmasına rağmen içeriği,mizahı ve gizli mesajlarıyla bir yetişkin kara mizahı havasında ilerliyor.Animasyon olması ve bir çocuk kanalında yayınlanması sizi diziyi izlemekten soğutmasın çünkü Rick and Morty’den tek farkı kesinlikle daha kaliteli ve underrated olması. Bence de her şey tadında güzel ama Esrarengiz Kasaba bunu çok erken yaptı.Bu sebeple adının ülkemizde çok duyulmaması ve sansürler sebebiyle popülaritesinin az olması gayet normal.Dizi hakkında en sevdiğim şeylerden biri de Türkçe dublajlı versiyonunun esprilerinin Türk kültürüne daha uygun olması ve doğaçlamaların dizinin bütünlüğünü bozmaması.(Gideon isimli karakteri Harun Can seslendiriyor sırf o adamın sanatını duymak için bile izlemek isteyebilirsiniz). İngilizce ve Türkçe dublajlı izlemiş biri olarak diyebilirim ki Türkçe dublajlı versiyonu sizi daha çok tatmin edecek.
Dizide sevdiğim bir espriyi paylaşmak isterim. Mabel karakterinin mutsuzken kazağını başına kadar çekmesi ve “ne yapıyorsun?” sorusuna “Kazakistan’dayım (I am in sweater town)” cevabını vermesi iki farklı dil ile oluşmuş ortak bir esprinin göstergesi.
Dizinin neden 7’den 70’e hitap ediyor olmasına gelecek olursak 7‘lik kısmından başlamak isterim.Önceliğimiz animasyon olması ve yayınlandığı kanalın çocuklara hitap ediyor olması(Cartoon Network telif haklarını alıp geri dönmesi dizinin popüleritesini kesinlikle zirveye taşır!). İkinci olarak baş karakterlerimizin de çocuk olması diyebiliriz.Ancak gençlerin ve yetişkinlerin daha çok ilgisini çekeceğine eminim çünkü çoğu espriyi ve sembolü sadece sizler anlayacaksınız.
Dizinin introsunu bile gördüğünüzde aslında çok bir anlamı olmayan ama bir neslin korkulu rüyası olan ‘İllimunati’ isimli tarikat mıdır, grup mudur; artık her neyse, her şey bu sembollerle, şekillerle dolu. Spoiler olmasın ama dizinin içinde Tek Göz Tarikatı adlı bir grup bile mevcut! Hiçbir şekilde gizli ve küçük motifler değil dizi bunu resmen gözünüze sokuyor (Daha çok merak ederseniz Youtube’dan aratabilirsiniz ama ben direkt izleyip şifreleri kendinizin fark etmesini tavsiye ederim). Ayinler, şeytanla anlaşmalar, kaslı erkeklere aşık olup duran bir kız çocuğu, hırsız ve paragöz bir amca,kendisinden yaşça büyük birine aşık olan bir çocuk, cinselliğin ne olduğunu çocuk yaşta öğrenme, falcı bir çocuk, elinden telefon düşürmeyen bir kız, size aşık olan oyun karakterleri!
Bu dizide bir çocuğun düşüncelerini etkileyecek ne ararsanız var.Şimdi böyle yazdım diye dizinin yaş sınırının olması gerektiğini düşünmeyin.Yazar bu olguları öyle ince ve gizli sunuyor ki seyirciye, 9 yaşında ki yeğeninizle rahatça izleyebilirsiniz ve bu hiç sırıtmaz. Ayrıca dizinin after credit sahnelerinde sübliminal mesajlara yer verdiği hakkında yorumlar da var. Dizinin yaratıcısı Alex Hirsch bu gizli mesajların karakterler hakkında olan yorumlar olduğunu söylüyor.Kısacası izlediğimiz bu yapımın varlığı kesin olarak kanıtlanmamış bir örgütle alakası olup olmadığının bir ‘izleme’ kriteri olduğunu düşünmüyorum.Dizide bu motiflere yer verilmesi ve ana kötüsüne direkt aynı şekli vermesi bile dizinin bilinmesini sağlamak ve adını duyurmak için yeterli bir sebep.
Şahsen benim bile Disney yapımı bir çizgi diziyi izlemeye başlama sebebim nasıl bu kadar göze batacak bir şekilde, yıllarca ünlülerin video kliplerinde gizli biçimlerde gösterdiği bu sembolleri, tüm çıplaklığıyla gösterilmesiydi.Diziyi izledikçe yaratıcıların bu varlığı belli olmayan grup yandaşı oldukları değil de asıl hedeflerinin bilinmeyen bir gerçeklik ile dalga geçtikleri olduğunu gördüm.O yüzden bu dizi İlluminati yok ben bunu izlersem mason olurum diye düşünmeyip bir bakın derim (!)
Son olarak, diziyi çok seveceksiniz ve ilk 2 sezonu bitirdikten sonra yapacağınız şey 3. sezonu aratmak olacak.Lakin yazının başında da dediğim gibi Alex Hirsch şu an ‘Gravity Falls’ devamı hakkında net bir yorumda bulunmuyor. İlk sezonun finalini izleyince 2.sezon finaliyle olan bağlantısı ve yan karakterlerin bile olaylarda etkin rol oynadığını izlemeye devam ettikçe fark edeceksiniz.