Yazar: Ahn Soong-beum (film eleştirmeni, Kyung Hee Üniversitesi’nde profesör ve K-Cuture·Hikaye İçeriği Araştırma Enstitüsü müdürü)

Extraordinary Attorney Woo dizisinde düşünceler

“Extraordinary Attorney Woo”, 29 Haziran – 18 Ağustos 2022 tarihleri ​​arasında yeni Kore kablo kanalı olan ENA’da yayınlanan bir diziydi. Dizi,  ilk yayınlanmasından kısa bir süre sonra Netflix’te de yayınlandı. Otizm  hastası bir ana karakterin yer aldığı dizi, Kore toplumunun çeşitli yönlerini gösteriyor. Dizi, Ağustos 2022’de , Kore Gallup anketinde Korelilerin en sevilen K-draması olarak tüm zamanların yeni bir rekorunu kırdı.

Kore toplumunda “Extraordinary Attorney Woo” dizisini çevreleyen söylem, doğası gereği çok üç boyutlu görünüyor. Dizinin izleyici dostu olduğunu söyleyen pek çok eleştirmen haklı olsa da, dizi temel bir hikayenin içinde çeşitli sosyal meseleleri de içeriyor. Bu yazıda, “Extraordinary Attorney Woo” dizisinin dikkat çekici hikaye anlatıcılığını ve kapsadığı toplumsal sorunları geride soru bırakan konuları kısaca özetleyeceğim.
“Extraordinary Attorney Woo” dizisi, geneline bakıldığında, her bölümde zıtlıklar ve anlaşmazlıklar içerisinde belirgin bir yükseliş ve düşüş olan konuları ele almaktadır. Tabi ki, eldeki sorunları çözmek için yeterli durumsal bağlamın eksikliği göz önüne alındığında, anlaşmazlıklar ve zıtlıkları çözmek için kullanılan belirli yöntemler bulunmaktadır. Dizinin ana karakteri otizmli biri olması, bu yüzden onun bir dahi olmasının, özellikle çözüm üretmede ve sorunların çözümünde etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Dizide, bir tür eski bir makine gibi görünen ve gökyüzünde uçan bir balinayla özel anılar, hayaller ve beklentilerle ilginç karşılaşmalar tekrar ortaya çıkmaktadır. Bu hatırlama biraz hızlı olsa da, izleyicilerin beklentisini karşılayabilecek bir düzeyde konuyu tamamlaması açısından “dikiş” gibi düşünülebilir.

Dizinin temel hikâyesinde yer alan ve anlatımdaki en dramatik kısmı, Young-woo’nun yaşamını çevreleyen “yalnızlık” kaderiyle ilgilidir. Young-woo sıradan bir tonlamayla, “İçim kendimle dolu, bu yüzden bana yakın olan insanları yalnızlaştırıyorum” demektedir. Young-woo’nun bunu bilmesine rağmen dizi, onun bu gerçeği tavrındaki değişikliklere dönüştürmekte zorlandığını ortaya koymaktadır. Jun-ho’nun Young-woo ile olan ilişkisinde yaptığı nihai değerlendirme, bu yalnızlığı ve hoşgörüyü sürdürmeye devam edip edemeyeceği sorusunu da akıllara getirmektedir. Ancak bu sorun daha ciddi hale geldiğinde, Young-woo sevimliliğiyle bu sorunu halının altına süpürmektedir. Bu biraz talihsizliktir ama buna bir sorun demek yerine, popüler dizilerin yapması gereken anlatı uzlaşmasının bu olduğuna inanıyorum.

“Extraordinary Attorney Woo”, gelişimsel ve maceracı bir arsa kullanarak Kore’de var olan sosyal sorunları hafif bir şekilde ele almaktadır. Aslında, Young-woo’nun sosyal statüsüyle ilgili temel bilgiler özellikle tanıdık veya sıradan değildir.  Young-woo’nun Seul Ulusal Üniversitesi hukuk fakültesinde sınıfının birincisinden mezun olan bir dahi olarak geçmişi, izleyicilere, kahraman anlatısının ortasında dramanın ana karakterine verilen “benzersizliği” hatırlatmaktadır. Bununla birlikte, Young-woo, otizm spektrumunda olması bakımından büyük bir farklılığa sahiptir. Ne yazık ki, diğer insanlarla arasındaki fark, kendisine karşı ayrımcılığa yol açmaktadır.  Sonuç olarak, Young-woo başarı öyküsünün zirvesinden başlamaz; daha ziyade, gelişimsel bir anlatının temelinden yola çıkmaktadır. Her bölüm, bu gelişim sürecindeki macerasının başka bir bölümüdür.

Geniş çerçevede “otizm yelpazesi” düşünüldüğünde, çeşitli otistik insanların Young-woo ile karşılaştırılabileceği olasılığı bulunmaktadır. Bu olasılık, “Çocuğumuzun engeli sizin çocukluğunuzdaki gibi mi?” sorusuyla ilgilidir. Bu endişe, dizideki popüler çerçeveyi sürekli olarak genişletmektedir. Otizmli bazı insanlar olağanüstü yeteneklere sahip olsalar bile, Young-woo’nun sahip olduğu yüksek sosyal yeteneğe sahip olmayabilmektedir. Bu nedenle, dizide gösterilen Young-woo’nun çok sevimli bir karakter olarak dramatize edildiği düşünülmelidir.

Ve son olarak, “Extraordinary Attorney Woo” dizisinde işlenen çok değerler var, özellikle güzel bir pembe dizi olmanın dışında “iyileştirici dizi” olarak gösterildiği açıktır. Başarılı Kore dizilerinin nasıl üretileceğini çok iyi bilen senaryo yazarları için, Taesan’ın Tae Su-mi’si, Han Ba-da’nın Han Son-yong’u ve Young-woo’nun babası arasında var olan “geçmişe” daha fazla vurgu yapabilirlerdi. Bu, duygu yoğunluğunun artmasına neden olabilecek geçmiş ve şimdiki zaman arasında sürekli bir bağlantı oluşturabilecekti. Dizi, Young-woo’nun “doğumuyla ilgili bilinmeyenler” ile ilgili bahsetse de, duygu yoğunluğunu arttırmayı sağlayamaz. Ayrıca, Young-woo’nun özel günlerde 300 dolar değerinde yemek yediği sahnelerin yerine, o her gün kimbap tüketmektedir.

Kaynak: https://www.kocis.go.kr/eng/webzine/202210/sub07.html