Hindistan 1947’de İngiltere’den bağımsızlığını elde edip Pakistan ve Hindistan olarak ayrı bağımsız devletler haline geldiğinde, çoğunluk bunu bir tek ailenin bölünmesi olarak gördü ve binlerce aile, o dönemde yaşanan şiddetli olayların ortasında bu bölünmeyi gerçekten deneyimledi. Kelime anlamıyla Hindistan anlamına gelen “Bharat” filmi; aile bağları, ekonomik zorluklar ve sevginin renkli bir etkileşimi ile, böyle bir ailenin öyküsünü anlatıyor. Güney Kore filmi “Ode To My Father/Gukjesijang/Sözün Değeri” filminin bir Bollywood uyarlaması olan ve orijinal Güney Kore yapımı gibi,  Bharat filminin hikayesi de bizi bir dizi farklı olaylara götürür, ancak sürekli bir oğlun babasına ailesine göz kulak olacağına dair verdiği söze geri getirir.

Ünlü Hintli aktör Salman Khan, Bharat adlı baş karakteri canlandırırken, Katrina Kaif filmde Kumud olarak karşımıza çıkıyor. Filmde yer alan diğer önemli aktörler arasında Tabu, Sunil Grover, Disha Patani ve Jackie Shroff sayılabilir. Bharat aslen Park Su-jin tarafından yazılan özgün karakteri izlese de, senaryo Ali Abbas Zafar ve Varun Sharma tarafından Hindistan bağlamına göre yeniden yazılmış. Film Ali Abbas Zafar tarafından yönetilmiş ve Reel Life Productions, Salman Khan Films ve T-Series filmin ortak yapımında buluşmuşlar. Bharat filmi, ilgi çekici bir hikayenin yanı sıra, Julius Packiam ve Vishal-Shekhar’ın harika müziklerini ve Hint dans figürlerini içeriyor.

Filmin hikayesi kronolojik sırayla ilerler, 2010 yılından başlayarak ana karakter Bharat’ın geçmişine dalar. Film, bağımsız Hindistan’ın hikayesini, ülke dramatik dönüşümler geçirirken ailesine bakmak için mücadele eden ortalama bir Hintli adamın gözünden sunar. “Ode To My Father/Gukjesijang/Sözün Değeri”nin 1950 Kore Savaşı’nın kanlı olaylarını anlatması gibi, “Bharat” da Hint bölünmesinin (Ağustos 1947) kargaşasını arka plana koyar. Her iki olay da yüz binlerce insanın ölümüne ve birçok aile üyesinin ayrılmasına neden olmuştur.

Bharat’ın kız torununa şimdiki Pakistan’ın parçası olan bir bölgede ailesiyle birlikte yaşadığı zamanları anlatmaya başlamasıyla filmin ana hikayesi de yola koyulur: Hindistan’ın parçalanmasının şiddet olayları yaşanmaya başladığında 7 yaşındadır. Bharat ve ailesi, yeni Pakistan devleti aynı zamanda ailesinin ikamet bölgesini de içerdiğinden ve Pakistan “sadece Müslümanlar için bir vatan” olarak kabul edildiğinden, yeni Hindistan olması gereken bölgeye göç etmek zorunda kalırlar. Diğer mülteci aileleriyle birlikte çılgınca karmaşık bir istasyonda Hindistan trenine binmek için mücadele ederken, Bharat, Gudiya ismindeki küçük kız kardeşini kaybeder. Bunun üzerine babası Gautam, Gudiya’yı aramak için trenden inmeye karar verirken, Bharat’a, kalan aile üyelerini Delhi’ye götürmesini ve dönene kadar onlarla ilgileneceğine dair söz vermesini ister.

Bağımsızlıktan sonra, milyonlarca insan Hindistan ve Pakistan’a yerleşmek üzere göç etmiş ve çok sayıda evsiz mülteci ailesinin ortaya çıkmasına neden olmuştu. Hindistan bu tür sorunlarla başa çıkmaya ve yeni devletin işlerini düzene sokmaya çalışırken, genç yaştaki Bharat da ailesini doyurmak için fırsat arar. Bu arayışta, Hindistan’da kalmaya karar veren ve bağımsızlık kaosunda öldürülen Müslüman bir aileye mensup Vilayati Khan adında bir yoldaş bulur. Bharat ve Vilayati birlikte, aileye bakabilmek için bazı tuhaf işler yaptıktan sonra, Büyük Rus Sirki’ne katılırlar. 1964 yılına gelindiğinde, her ikisi de farklı eğlenceli numaralarda deneyim kazanarak “sirkin yüzü” haline gelirler. Ancak Bharat, orada bir kazaya tanık olduğunda sirkten ayrılmaya karar verir. Kazada kendisi olsaydı ne kadar feci olacağını düşünürken ailesine bakmak için babasına verdiği sözü hatırlar.

Bu, filmi Bharat’ın kız kardeşinin evliliği için paraya ihtiyacı olduğu hayatının bir sonraki aşamasına götürür. 1970’lerin ortalarıdır ve Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerinin petrol ve gaz sahalarında çalışmak için çok sayıda Hintli, Pakistanlı ve Sri Lankalı işçiyi kabul ettiği yıllardır. Hindistan’ın büyük nüfusu nedeniyle artan ekonomik baskı ve işsizlik, Bharat ve Vilayati’yi bu işi kabul etmeye zorlar. Suudi Arabistan’da çalıştığı dönemde, Bharat Baş Mühendis Kumud Raina’ya aşık olur. Orada, Bharat ve arkadaşları, bir gaz madeninde meydana gelen kazanın ardından sıkışıp kalırlar. Bilinci yerine geldiğinde, babasına olan sözünü tekrar hatırlar. Bunun neticesinde tüm gücünü toplar ve yalnızca kendisini değil, madenin içinde kalmış diğer işçileri de kurtararak kahramanlık ruhunu sergiler. Bu olay, Kumud’un Bharat’a olan aşkını itiraf etmesine yol açar. Bharat ise babasına verdiği sözden bahseder, evlenerek sözünü yerine getiremeyeceğinden korktuğunu ve evlenemeyeceğini ifade eder. Fakat Kumud ve Bharat arasında, Bharat’ın annesinin onayından sonra canlı bir ilişki başlar.

Hindistan’ın küresel imajı popüler film endüstrisinden bahsetmeden eksik kalacağından, film, Bharat ve Vilayati’nin süregelen ekmek kavgasında bir ticaret gemisi aracılığıyla farklı ülkelere gitmeleri ve Somalili korsanların saldırısına uğramalarıyla, Bollywood uğrağına sapar. Korsanlar Bollywood filmleri hayranıdırlar ve zarar vermeden gitmelerine izin verirler. Bu arada, televizyon Hindistan’a ulaşmış ve Kumud bir TV kanalının yaratıcı yönetmeni olmuştur. Kanalda Hindistan ve Pakistan’ın bölünmesi sırasında ayrılan akrabaları birleştirmek için bir program yapmaya başlar. Bharat da kayıp babasını ve annesini bulma umuduyla programa katılır. Bölünme sürecinde bir İngiliz aile tarafından evlat edinilen kız kardeşi Gudiya’yı bulur, ancak babasını bulmakta başarısız olur. Benzer bir duygusal sahne Kuzey ve Güney Kore’den ayrılan akrabaların bir TV programıyla yeniden bir araya geldiği “Ode To My Father/Gukjesijang/Sözün Değeri”nde de vardı.

“Bharat” ın son sahnelerinde, Bharat’ın kayıp babası rüyasına girmesi ve “ailesine bakma sözünü yerine getirdiğini ve şimdi ileriye bakmanın zamanı geldiğini” söylemesiyle Kumud ve Bharat nihayet evlenmeye karar verirler.

“Bharat”ın final diyalogları, son 70 yıldır 1947’deki şiddet olaylarına sıkışıp kalmış Hindistan ve Pakistan halklarının duygusal durumunu da tasvir ediyor. Film, ailelerine bakma sözünü yerine getirdiklerini ve şimdi yeni gerçekleri kabul etmenin ve ilerlemenin zamanı geldiğini anlatıyor.

*********

When India gained freedom from Britain in 1947 and became independent states of Pakistan and India, many saw this as division of a family, and thousands of families really went through this partition amid violent events that took place at that time. The movie “Bharat”, which literally means India, also narrates the story of such a family through a colorful interplay of familial bond, economic hardships and love. It is a Bollywood adaptation of South Korean movie “Ode to My Father”, and just like its original Korean production the storyline of the movie takes us to a number of different scenarios but always return to a son’s promise to his father that he will take care of his family.Famous Indian actor Salman Khan has played the lead character named Bharat while Katrina Kaif appeared as Kumud in the storyline. Other key actors who appeared in the movie include: Tabu, Sunil Grover, Disha Patani and Jackie Shroff. Although Bharat follows the main storyline originally written by Park Su-jin, the script was rewritten by Ali Abbas Zafar and Varun Sharma according to Indian context. It was directed by Ali Abbas Zafar and co-produced by Reel Life Productions, Salman Khan Films and T-Series. Apart from an engaging story, Bharat also carries wonderful music by Julius Packiam and Vishal–Shekhar along with Indian dance moves.

The storyline of the movie progresses in chronological order, taking a start from year 2010 and diving into the past of the lead character Bharat. By this, Bharat presents the story of Independent India through the eyes of a common Indian man who struggles to take care of his family while the country undergoes dramatic transformations. Just like “Ode to My Father” has the bloody events of 1950 Korean War, “Bharat” sets the stage with the turmoil of Indian partition (August, 1947) in the background. Both events caused the deaths of hundreds of thousands of people and separation of many family members. “Bharat” gets on track with its main storyline when Bharat starts telling his granddaughter the story of his early life when he used to live along with his family in an area which is now part of Pakistan. He was 7 years old when the violent incidents of Indian partition started taking place. As the new state of Pakistan which also included the region of his family’s residence, Bharat and his family were forced to migrate to the area which was supposed to become new India because Pakistan was assumed to be ‘a home for the Muslims only’. As they struggle to board a train to India along with other refugee families, Bharat loses his toddler sister named Gudiya in the frenzied situation.  Upon this, his father Gautam decides to get off the train to search Gudiya, while he asks Bharat to promise him that he will take his remaining family members to Delhi and take care of them until his return.

After the independence, millions of people migrated to settle in India and Pakistan, creating a large of homeless refugee families. As India was trying to cope up with such issues and set the affairs of the new state in order, Bharat was also looking for some opportunity to feed his family at such young age. In this struggle, he found a companion in the shape of VilayatiKhan, who belonged to a Muslim family which had decided to stay in India and was killed in chaos of independence. Together Bharat and Vilayati, after doing some odd jobs to support the family, join The Great Russian Circus. By the year 1964, they both become the face of the circus by gaining experience in different entertaining tricks. However, Bharat decides to quit the circus when he witnesses an accident there. He recalls the promise he had made to his father to take care of the family, thinking how disastrous it could have if it was him in the accident.

This leads the movie into next phase of Bharat’s life where he needed money for the marriage of his sister. It was mid-1970s, the years when gulf countries such as Saudi Arabia accepted had accepted a large number of Indian, Pakistani and Sri Lankan laborers to work in the oil and gas fields. The growing economic pressure and unemployment due to huge population of India forces Bharat and Vilayati to also take these jobs. During this employment in Saudi Arabia, Bharat falls in love with his chief engineer Kumud Raina. There, Bharat and his co-workers get trapped in a gas mine following an accident. When he gains consciousness he again recalls his promise with his father, as a result he gathers all his strength and shows heroic spirit by not only saving himself but also rescuing other workers trapped inside the mine. This incident leads Kumud’s public confession of her love for Bharat, who afterwards expresses his inability to marry her while mentioning the promise to his father and his fear that by marrying he might no longer fulfill his commitment. However, Kumud and Bharat start a live-in relationship after approval of Bharat’s mother.

As India’s global image would remain incomplete without mention of its popular film industry, “Bharat” also takes a Bollywood-turn when the continuous economic struggle forces Bharat and Vilayati to again travel different countries through a trade ship and come under attack by Somalian pirates. However, the pirates turn out to be fan of Bollywood movies and let them go unharmed. In the meanwhile, television reaches India and Kumud becomes creative director of a TV channel. There, she runs a show to reunite the relatives separated during the partition of India and Pakistan. Bharat also participates in the program with a hope to find his lost father and mother. He finds his sister Gudiya, who had been adopted by a British family during the partition, however he remains unsuccessful in finding his father. A similar emotional scene was also featured in “Ode to My Father” where the separated relatives from North and South Koreas get reunited during a TV show.

In the final scenes of “Bharat”, Kumud and Bharat finally decide to get married as Bharat’s lost father appears in his vision and tells him that he had fulfilled his promise to take care of his family and that now it was time to move forward. The concluding dialogues of “Bharat” also depict the emotional state of the people of India and Pakistan who have been stuck with violent incidents of 1947 for last 70 years as they had seen partition of ‘Indian family’. The movie tells them that they had fulfilled their promise to take care of their family and now it was times to accept new realities and move forward.