Şimdiye kadar, uluslararası bir çok festivalde Japon filmi gösterimi yapıldı. 1950’lerde Akira Kurosawa ve Tadashi Imai en iyi yönetmen ödülünü kazandı. Ve 1963’te Imai, Bushido: Samurai Saga için En İyi Film dalında Altın Ayı Ödülü’nü kazandı. O zamandan beri, Hayao Miyazaki’nin Spirited Away de dahil olmak üzere, 2002’de Altın Ayı Ödülü’nü kazanan başkaları da oldu. Örneğin, yakın zamanlarda Ryusuke Hamaguchi’nin Wheel of Fortune and Fantasy filmi 2021 yılında Yarışma Kategorisinde Gümüş Ayı Büyük Jüri Ödülünü kazandı.

Berlin Film Festivali’nin bu yılki yarışma kategorisinde, yönetmen Makoto Shinkai’nin 9.9 milyondan fazla seyircinin izlediği ve 13.5 milyar yen (Şubat 2023 itibariyle) gişe gelirine ulaşanson çalışması Suzume, resmi bir aday olarak yarışacak. Bu, 21 yıl önce Miyazaki’nin animesinden bu yana seçilen ilk animasyon filmi.

Suzume, yaklaşan felaketin “kapılarını” kapatma yolculuğuna çıkan genç bir kız hakkında fantezi türünde bir hikayedir. Japonya’nın çeşitli bölgelerindeki terk edilmiş kalıntılar arasında geçen eserin temalarından biri Büyük Doğu Japonya depremidir. Filmin Japonya dışında nasıl alımlanacağı ve bir animasyon olarak Altın Ayı Ödülü’nü kazanıp kazanamayacağı merak konusu.

Buna ek olarak, Kazuyoshi Kumakiri’nin #Manhole da Berlinale Special’a davet edildi. #Manhole (2023), düğün arifesinde lögara düşen bir adamın kaçışını tasvir eden tek kişilik bir gerilim filmidir.

Bu yeni filmlerin dışında, birçok Japon filmi bu yılki festivalin adayları arasında yer alıyor. Gelecek vaad eden yönetmenleri davet eden forum bölümünde, Japon yönetmenlerin iki eseri seçildi: Tatsunari Ota tarafından yönetilen There is a Stone (2022) ve  kadın yönetmen Yui Kiyohara’nın Subete no Yoru wo Omoidasu (2022). Ota’nın filmi, garip bir kasabayı ziyaret eden bir kadın ile nehir yatağında kayaları atlayan bir erkek arasında karşılaşmayı tasvir ediyor. Kiyohara’nın Subete no Yoru wo Omoidasu filmi Tokyo’nun yeni bir mahallesinde geçerken farklı kuşaklardan üç kadının yaşamındaki bir gün tasvir ediliyor.

Temmuz 2022’de vefat eden Takahiko Iimura tarafından yönetilen Time Tunnel (1971) adlı eseri son 60 yıldır sanatsal ifadeleri  derleyen genişletilmiş bölümü için seçildi. Zaman Tüneli, bir kameranın bir monitöre bir film sayımı okuyucusunu yansıttığı ve daha sonra kameranın geri bildirim işlevini kullanarak tekrar saydığı deneysel bir çalışmadır.

Nagisa Oshima’nın Cruel Story of Youth (1960) ve Shinji Somai’nin Typhoon Club (1985), sinema klasiklerinden olağanüstü eserleri derleyen Retrospektif bölümü için seçildi.

Son olarak, dijitalleştirilmiş başyapıtları taramak için kurulan Klasikler bölümüne Kozaburo Yoshimura’nın River of Night (1956) filmi seçildi. Bu film Yoshimura’nın ilk renkli filmiydi ve filmin muhteşem renkleri filmin ilk uluslararası gösterimi için 4K dijital restorasyonda yeniden canlandırıldı.

Görüldüğü üzere bu yılki Berlin Uluslararası Film Festivalinde, klasiklerden yenilere kadar çok çeşitli Japon filmi  gösterilecek.

Özet-çeviri: Mutlu Binark

https://jff.jpf.go.jp/read/news/suzumetojimari/?utm_source=JFF_Newsletter_English&utm_campaign=3001d485d4-EMAIL_CAMPAIGN_2020_11_27_01_09_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_665a6a0093-3001d485d4-477328272