Çeviri özet: Mutlu Binark

Çin’de yerli filmlerin en kazançlı dönemi olan yedi günlük 2023 Çin Yeni Yılı tatilinde toplam yedi film vizyona girecek. 2023 yılında Çin’de sinema salonlarında gösterime çıkacak filmlerin tür çeşitliliğine bakıldığında, bunun Çin sineması ve film endüstrisi için güçlü bir canlanmaya yol açacağı açıktır.

Gösterime çıkacak filmler bilim kurgu, dönem gerilimi, spor draması, komedi ve fantastik animasyonu kapsayan çok çeşitli türlerdendir. Gösterim için bekleyen filmler arasında beş aksiyon filmi yer alıyor – gişe rekorları kıran bilimkurgu filmi The Wandering Earth’ün devamı, Çinli yönetmen Zhang Yimou’nun yönettiği Full River Red, başrolde Hong Kong’lu ünlü oyuncu Tony Leung ve Çinli genç idol Wang Yibo’nun oynadığı Hidden Blade, Deng Chao’un oynadığı Ping-Pong of China, komedi Five Hundred Miles – ve iki uzun metrajlı animasyon filmi, Deep Sea ve Boonie Bears: Guardian Code.

Bu yedi film, anaakım film endüstrisindeki en popüler türlerin tümünü kapsıyor ve yılın en çok kazanan gişe filmlerinden bazıları olma potansiyeline sahipler Bu nedenle bu gösterim programı, “tarihteki en güçlü Çin Yeni Yılı film programı” olarak adlandırılıyor. Çin biletleme platformu Lighthouse’ta veri analisti olan Chen Jin’in Global Times’a verdiği demeçte, “Filmler, Çin Yeni Yılı’na şenlikli bir ruh getirecek. Bu film döneminin performansına çok güveniyoruz.” diyor.

Çin’in COVID-19 için uyguladığı yönetişimsellikteki düzenleme ile şimdi film endüstrisi geri dönüş yapıyor. Çinli biletleme platformu Maoyan’a göre, Pazar günü sinemaların işleme oranı yüzde 84,45’e ulaştı.

Medya, yaklaşan Çin Yeni Yılı için memleketlerine dönen yolcu sayısının 2019’daki oranın yüzde 70’ine ulaşmasının beklendiğini ve bunun ülke çapındaki sinema salonlarına kesinlikle fayda sağlayacağını vurguladı.

Üç yıl süren COVID-19 salgını, sinema salonlarında izleme alışkanlığını zayıflatırken, 2023 Çin Yeni Yılı film dönemi bunu tersine çevirebilecektir. Bu nedenle bu dönemin başarısı, tek bir filmin gişe hasılatı ile değil, sinemaseverlerin yeniden sinema salonlarına geri dönmesi ve filmleri yeniden sevmeye ne kadar teşvik edildiğiyle ölçülmelidir.

Sinema salonların yeniden açılması, Çinli sinemaseverlerin tatili kutlamak için aileleri veya arkadaşlarıyla film izleme geleneklerini yeniden başlatmaları için mükemmel bir fırsat sağlamaktadır. Çin Yeni Yılı dönemi, film yapımcıları için her zaman bir rekabet alanı olmuştur. Geleneksel olarak, Çin Yeni Yılı, yıllık gişe hasılatının önemli bir bölümünü oluşturur ve bu nedenle bu tatil döneminin gişe hasılatı şampiyonunun yılın en çok kazananı olması alışılmadık bir durum değildir.

Şu anda The Wandering Earth 2 filmi,  Çin sinema bileti platformu Taopiaopiao’da 830.000’den fazla kullanıcının izlemek istediği en çok beklenen film listesinin başında yer alıyor. The Wandering Earth, 2019 Çin Yeni Yılı film döneminde 4,69 milyar yuan (yaklaşık 691,8 milyon $) hasılat yaparak gişe rekortmeni oldu.

Listedeki tek komedi olan filmi olan Five Hundred Miles, Çin Yeni Yılı sırasında Çinli seyircilerin favorisi olduğu için önemli bir rolü olabilir. Örneğin, Hi, Mom komedisi 2021’de Çin tatil yılının rekortmeni oldu ve The Battle at Lake Changjin tarafından geçilene kadar bir süre yılın 1 numaralı gişe rekortmeni filmi oldu.

Film eleştirmeni Jiang Yong, Global Times’a verdiği demeçte, Çin sinemalarının yeniden açılmasının yanı sıra “güçlü film gösterim listesi”nin kesinlikle daha fazla sinemaseveri salonlara getireceğini söyledi. “Çin Yeni Yılı’nın toplam gişe hasılatı 6 ila 7 milyar yuan’a ulaşabilir.”

Bir film eleştirmeni Xiao Fuqiu, Dragon Boat Festivali, Sonbahar Ortası Festivali ve Ulusal Gün gibi diğer büyük tatiller için vizyona çıkacak film adaylarının bu kadar güçlü olabilirse, Çin film pazarının 2023’te tekrardan en yükseği göreceğini belirtmekte.

Bir filmin gösterimin sonunda salonların ışıkların yanması Çinli sinemaseverlerin sinemalardan hala vazgeçmediğini ortaya koyarken, bu Çin sinema salonları için en güzel an ve Çin’deki sinemacılar için harika bir Çin Yeni Yılı olacak.

Kaynak:

https://www.globaltimes.cn/page/202301/1283513.shtml?s=09