Özetleyerek Çeviri: Mutlu Binark

Japonya’nın Saitama Eyaleti, Kawaguchi Şehrinde 2004 yılında başlayan SKIP CITY ULUSLARARASI D-SİNEMA FESTİVALİ, her yıl Uluslararası Yarışma ve Japon Filmleri Yarışması (uzun ve kısa metraj olmak üzere) düzenlemekte ve “yeni yeteneklere açılan kapı” bir kapı olma niteliğine sahip. Festival, Kazuya Shiraishi (Lesson in Murder), Ryota Nakano (The Asadas), Shinichiro Ueda (One Cut of the Dead), Shinzo Katayama (Missing) dahil Japon film endüstrisine öncülük ve izleyicilerin yeni filmlerini izlemek  için sabırsızlıkla beklediği birçok yönetmenin kariyerlerinde önemli bir yere sahip.

Bu yıl 20’ncisi düzenlenecek olan Festival yine hibrid olarak düzenlenecek: gösterimler hem sinema salonlarında hem de çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.

14 Haziran Çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısıyla Festivalin tüm bölümleri açıklandı. Festival bu yıl, Festivalin 20. yıldönümü ile Kawaguchi Şehri’nin 90. yıldönümü anısına özel olarak çekilen Confetti‘nin dünya prömiyeri ile başlayacak. Film, turne tiyatrosu dünyasında yaşayan ortaokul öğrencisi bir gencin, sadece bir ay devam edebildiği bir okulda çeşitli karşılaşmalar ve ayrılıklar yoluyla büyümesini anlatan  bir arkadaşlık öyküsü. Stay adlı kısa filmiyle 2020 Japon Kısa Film Yarışması’nda En İyi Film ödülünü kazanan yönetmen Naoya Fujita’nın bu fimi yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi.

Uluslararası yarışmada, 102 ülke ve bölgeden gönderilen rekor sayıdaki 1.246 film arasından özenle seçilen 10 eser yarışmada aday olarak sunulacak. Azerbaycan, Suriye ve Türkiye gibi ülkelerden Japonya’da nadiren izlenen ülke sinemalarının yanı sıra Avrupa, Güney Amerika ve Japonya dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından yeni yönetmenlerin filmleri de yer alıyor. Çok sayıda gişe başarısına imza atan Asmik Ace’ın yapımcısı Masao Toyoshima, Uluslararası Yarışma Jürisine başkanlık edecek.

Ulusal yarışmada ise 6 uzun film ve 8 kısa film aday gösterildi. 2012’de ilk uzun metrajlı filmi Capturing Dad ile bu festivalde En İyi Yönetmen ve SKIP CITY ÖDÜLÜ’nü kazanan ve Japon filmlerinin vazgeçilmez ismi haline gelen yönetmen Ryota Nakano, Japon Filmleri Yarışmasında Jüri Başkanı olarak görev yapacak.

Ayrıca özel bir gösterimle, 2019 yılında bu film festivalinde aday gösterilen yönetmen Mikiya Sanada’nın popüler bir mangadan uyarladığı A Tail’s Tale adlı live-action filminin dünya prömiyeri yapılacak. SKIP CITY Sai-no-Kuni Visual Plaza’da yeni film yapımcılarına yönelik bir destek projesi olarak Saitama Eyaleti, Universal Music Artists ile işbirliği yaparak A Tail’s Tale adlı bir filme destek verdi. Dream of Euglena ile 2019 Japon Uzun Metraj Film Yarışması’na aday gösterilen yönetmen Mikiya Sanada, Mizu Sahara’nın popüler çizgi romanından bir uyarlama yaptı, Eito Konishi, Ayaka Ohira, Gaku Sano, Rina Takeda, Subaru Kimura ve Mai Shinuchi gibi genç  oyuncu kadrosuna sahip bu film iç açıcı bir hikayeye sahip.

“SKIP CITY Mezunlar Buluşması” adlı özel programdaysa, geçmişte bu film festivalinde aday gösterildikten ve ödüllendirildikten sonra büyük adımlar atan beş yönetmen (Yusaku Matsumoto, Shingo Matsumura, Mayu Nakamura, Shinzo Katayama, Ryota Nakano) Festivale tekrar konuk olacak. Festivalin 20. yılını anmak için, bu beş yönetmen son filmleriyle festivale katılmaya davet edildi. Film gösteriminin ardından yönetmenler, festivale katılmalarından bu yana geçirdikleri yolculuğu ve gösterilen filmin yapım sürecini anlatacaklar. Ayrıca, Qiu Jiongjiong’un Locarno Uluslararası Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan ilk kurmaca uzun metrajlı filmi A New Old Play, “Çin Sinemasının Yeni Dalgası KATSUBEN Seçkisi” altında Japonya’da ilk kez gösterilecek. Film web programı “Katsuben Cinema Club” ile ortak bir proje olarak “Çin Sinemasının Yeni Dalgası ~KATSUBEN Seçkisi~” olarak gösterilecek. Yurtdışında büyük beğeni toplayan ve Japonya’da gösterime girmeyen Qiu Jiongjiong’un ilk kurmaca uzun metrajlı filmi A New Old Play,  2021 Locarno Uluslararası Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştır.

Uluslararası Yarışmada yer alan tüm filmlerin Japonya Prömiyeri yapılırken, Jüri Başkanı da Masao Teshima, Asmik Ace’in ünlü yapımcısı. Yarışmadaki filmlere kısaca göz atalım:

Banu, İkinci Dağlık Karabağ Savaşı’nın arka plan olarak seçerken, oğlunun velayeti için sosyal açıdan güçlü kocasıyla mücadele eden bir kadının öyküsünü anlatan bir Azeri filmi.

Türkiye’den Eflatûn, kör bir kadın ile hobisi fotoğrafçılık olan bir adam arasındaki aşkı anlatan romantik bir hikâye.

Bu film festivalinde 2018 Seyirci Ödülü’nü kazanan yönetmen Pablo Solarz’ın son çalışması A wake up with a dream.

Into the Ice, iklim değişikliği sorununu anlamak için Grönland buzullarını inceleyen üç bilim insanını takip eden bir belgesel.

Is there a someone there?, yönetmenin kendisiyle aynı engellere sahip insanları bulmak için SNS üzerinden yaptığı uzun yolculuğu kaydettiği bir öz-belgesel.

Prison Bird, hapishanede doğup büyüyen genç bir adamın sevgisini anlatan içtenlikli bir komedi.

Ebeler, hayallerini gerçekleştiren ve “dünyanın en güzel işi” olduğu söylenen bir işe sahip olan acemi ebelerin mücadelelerini anlatan bir topluluk draması.

My Mother’s Eyes, Woman of the Photographs ile bu film festivalinde 2020 SKIP CITY ÖDÜLÜ’nü kazanan Takeshi Kushida’dan yeni bir psikolojik gerilim.

6 Weeks, liseli bir kızın evlat verdiği bebeğini geri alabileceği süre olan altı hafta boyunca yaşadığı yoğun duygusal çalkantıları anlatan bir  dram.

Fideler Büyüyünce, çatışmaların izlerinin hâlâ sürdüğü Suriye’de yaşayan, yoğurt satan ve kayıp bir çocukla tanışan bir baba-kızın hayatından bir günü anlatan dokunaklı bir film.

Japon Filmleri Yarışmasında (Uzun ve Kısa Metraj )6 uzun metrajlı film (tümü dünya prömiyerleri) ve 8 kısa film (7 dünya prömiyeri) yarışacak ve Jüri Başkanı SKIP CITY mezunu ve iki kez Japonya Film  Akademisi Ödülü’ne aday gösterilen yönetmen Ryota Nakano.  Yarışmadaki uzun metrajlı filmleri kısaca tanıyalım:

Alien’s Daydream, Ishikawa Eyaleti’ndeki Hakui Şehri’nde, nam-ı diğer “UFO kasabasında” geçen ve UFO’larla ilgili gerçeklerin peşine düşen bir muhabirin labirentte sıkışıp kaldığı heyecanlı bir drama.

Hierophanie, bir klinik psikoloğun günlük hayatı, deliliği ve kurtuluşun özünü sorguladığı felsefi bir korku filmi.

Çatlakları Onarmak, One Cut of the Dead oyuncusu Kazuaki Nagaya’nın ilk yönetmenlik denemesi olup, film babasının işini devralan bir erkek kardeş, onun köksüz bir hayatı olan küçük kardeşinin kalp kırıklığını anlatıyor.

On Yıl + Bir Gün, memleketlerini terk etmiş üç kadın ve erkeğin on yıl sonra tekrar karşılaşmasıyla başlayan ilginç bir sohbet draması.

Till the Day I Can Laugh about My Blues, okula uyum sağlayamayan bir kızın yaz aylarında yaşadığı bir fantezi.

Utakata, ünlü bir mimar ailesinde doğan genç bir adamın içinde sakladığı acıları ve ıstırabı anlatan siyah-beyaz bir eser.

Görüldüğü üzere 20. SKIP CITY ULUSLARARASI D-SİNEMA FESTİVALİ yine genç yetenekleri keşfetmeye hazırlanıyor.

Önemli Tarihler:

Salon gösterimleri: 15 Temmuz Cumartesi – 23 Temmuz Pazar, 2023 (9 gün)

Çevrimiçi gösterimler: 22 Temmuz Cumartesi – 26 Temmuz Çarşamba, 2023 (5 gün)

Gösterim Mekanları:

Yerinde: SKIP CITY Sai-no-Kuni Visual Plaza Görsel İşitsel Salon, Kongre Salonu ve HD Stüdyo

Çevrimiçi: CINEMA DISCOVERIES tarafından desteklenen Özel Site

Organizatörler: Saitama Eyaleti, Kawaguchi Şehri, SKIP CITY ULUSLARARASI D-SİNEMA FESTİVALİ Komitesi

Web sitesi: https://www.skipcity-dcf.jp/en/

Kaynak: SKIP CITY INTERNATIONAL D-Cinema FESTIVAL 2023 (20th Edition): Full Line-up Announced (asianmoviepulse.com)