“Annenizin seks gurusu olması sandığınız kadar müthiş olmasa da okulun en havalı kızının dikkatini üzerinize çekebilir ve sınıf arkadaşlarınızın hayatını değiştirebilir.”

Ocak 2019’da ilk sezonuyla hayatımıza giren Sex Education, yarın ikinci sezonuyla yeniden bizimle. İkinci sezon yayınlanmadan önce hem hatırlatma olsun hem de iki sezonu bir arada izleyeceklere yardımcı olmak için ilk sezonu yazmaya çalıştım. Umarım ikinci seçenektekilerin sayısı azdır ve ben de spoiler vermemiş olurum. Başlayalım.

Netflix dizileri hayatımıza girdiğinden beri günlük rutinimiz değişti, en çok da uyku düzenimiz. Eskiden bir film ya da dizi izlemek için öneri yazılarına ya da yorumlara bakarken ve o filmi virüssüz izlemek için kırk takla atarken, şimdi dijital platform Netflix sayesinde birçok seçeneğe güvenli bir şekilde erişebiliyoruz. Sürekli yeni film ve dizi arayışında olan bizler, Netflix’in bize sunduğu neredeyse sonsuz içerik sayesinde tüm boş vaktimizi ya laptop ya telefon ekranında geçiriyoruz. Sanırım benim de Spotify podcastlerinden sonra vaktimi en çok harcadığım dijital platform Netflix. Okumanın, izlemenin ve dinlemenin gerisinde kalması canımı sıkmıyor değil ama yeni medya çağında amaca ulaşmak için farklı araçları kullanmamak haksızlık olur. Netflix eşliğinde geçirilen boş zaman, televizyon dizilerinin uzunluğundan ve klişelerinden sıkılan Y ve Z kuşağı için verimli bile sayılabilir. Gerçi bu işin böylesine masum olduğunu düşünmeyenler de var, Netflix’in arkasındaki büyük oyunu gördüklerini dahi iddia ediyorlar. Son günlerde gündemde olan Bekarlar Vergisi hakkında ‘bir gazeteci’ gençlere “akşam evde kedini sev, dijital platformlarda dizini izle, oh ne güzel! tabi evlenmezsin” diye sitem ediyor. Sanki tek sebep mutlu olduğumuz anlarından feragat etmek istememiz gibi. Neyse, yani Netflix’in seveni olduğu kadar sevmeyeni de var: özellikle muhafazakarlar ve anneler.

Evdeki tehlike Netflix’in LGBT+ karakterli dizileri, dini öğeleri tiye alan içerikleri, siyasi karakterleri yeren ve konu alan filmleri yayınlaması sıkça hedef gösterilmesine sebep oluyor. Sex Education da hedef gösterilen diziler arasında ve izleyicilerine neredeyse ‘ayıp’ bir şey yapıyormuşcasına yaklaşanlar da yok değil. Birçok gelişmiş ülkede lise müfredatında da yer alan cinsel eğitim, Türkiye’de yetişkin çiftlerin dahi alamadığı bir hizmet çünkü seks halen Türkiye’de bir tabu! Bunların yanı sıra Sex Education’ı bir ergen dizisi olarak düşünüp izlemeyenler de var; halbuki dizinin karakterleri ergen olsa da, dizi lisede geçse de dizi yetişkinlere ‘de’ hitap ediyor elbet.

Dizinin ana karakteri olan Otis, ilişki terapisti annesi Jean nedeniyle cinselliğe ve ilişkilere karşı mesafeli ancak aksine aşırı bilgi birikimine sahip. Bu birikimi fark eden okulun havalı kızı Maeve, Otis’i cinsel hayatında sorun yaşayan arkadaşlarına terapi vermesi için ikna ediyor ve Otis annesinden öğrendiklerini kullanarak okuldaki arkadaşlarına terapi vermeye başlıyor. Okulun eziği ve pasif karakteri olarak görülen Otis, havalı ve cool Maeve ile işbirliği yaparak tüm okulun cinsel sorunlarını çözmeye başlıyorlar. Peki ya Otis’in cinsel sorunları? Otis cinsellik hakkında yeterli bilgi birikimine sahip olmasına rağmen, deneyime sahip olamıyor. Çünkü çocukluğundan beri anne ve babasının kötü ilişkilerine sahip olması onu olumsuz etkiliyor, buna bir de annesinin seks terapisti olması da eklenince karakterimiz sekse negatif yaklaşıyor, deniyor ama sonuç başarısız. Bu başarısızlığın karşısına ise başkalarının sorunlarını çözmedeki başarısı geçiyor, bu nedenle kendi sorunlarıyla yüzleşiyor ve bu sorunları Maeve ile çözmeye çalışıyor. Ancak Maeve hayatını tek başına sürdürmeye çalışan, bağımlı anne ve babasından ayrı duran, uyuşturucu yaşayan abisinin sorunlarıyla başa çıkmaya çalışan, feminist yazarları okuyan güçlü bir kadın olmasına rağmen ilgiye ve sevgiye muhtaç ama malesef bu ihtiyacı karşılayan Otis değil Jackson. Üzgünüm Otis…

Dizinin yardımcı karakteri Eric Otis’in arkadaşı olmasının yanı sıra, eşcinsel ve siyah olduğu için okuldakilerden, özellikle ergen erkeklerden, ayrımcılığa ve şiddete maruz kalıyor. Hoşlandığı erkekler tarafından hüsrana uğrarken, okul müdürünün oğlu yakışıklı ve sert çocuk Adam ile akıl almaz bir çekim yaşıyorlar ancak Adam eşcinsel olduğunu saklıyor hatta dizinin başında homofobik davranışlarından dolayı ondan nefret etmenize neden oluyor. Eric de Adam da ailesi tarafından baskıya maruz kalıyor. Adam’ın babası okul müdürü olduğu için oğlunun herkese örnek olmasını istiyor. Eric’in ailesi ise aşırı muhafazakar ve oğullarının dini ritüellere göre yaşamasını savunuyorlar ancak Eric’in ailesi, Adam’ın babasına göre çok daha şefkatli çünkü çocuklarının eşcinsel olduğunu öğrendikten sonra işler iyiye gidiyor.

Sex Education cinsellik üzerine kurulu bir dizi gibi algılanmasına rağmen, dizide aile bağları, arkadaşlık ilişkileri de işleniyor. Otis, okul arkadaşlarının cinsel sorunlarını annesi gibi bir cinsel terapist edasında çözerken, aile ve arkadaş ilişkilerindeki sorunlar günyüzüne çıkıyor ve yüzleşme başlıyor. Buna bir de aşk eklenince işler iyice karmaşıklaşıyor çünkü aşkın, cinsellik gibi kodları, yöntemleri ve pozisyonları bulunmuyor.Üzgünüm Otis, aşk kitaplardan öğrenilmiyor ve bu sefer deneyime ihtiyacın olacak.

Peki bizi yarın yayınlanacak ikinci sezonda neler bekliyor? Otis’in kendi benliğinde yeni bir yolculuğa çıktığında fragmanda görebiliyoruz, Maeve yerine Ola ile deneyim kazanmayı tercih ediyor ama tabii annesinin, Ola’nın babasıyla olan ilişkisi buna izin verir ise. Okula geri dönen Maeve, askeri okula gönderilen Adam, Eric’in kalbini çalan yeni çocuk ve yeniden başlayan seks terapileri. Ergen birinin seks terapisti olmasını garip bulan izleyiciler bakalım bu sefer Otis ile birlikte nelerle karşılaşacaklar. Şimdiden iyi seyirler, ikinci sezonda görüşmek üzere!

“Herkes ya seks yapmayışünüyor, ya yapmak üzere ya da yapıyor!”