Beatles ve Led Zeplin ile dünyanın en çok albüm satan grupları arasında Pink Floyd, sinemada çokça referansa konu olmuş, filmlerin müziklerinde yer almıştır. Eğer popüler kültür gözünden bakarsak sadece The Wall dahi sinemada edindiği yer bakımından çok önemlidir. Grubun 70’lerin ortasından 90’ların sonuna kadar popüler bir şekilde aktif olması da yönetmenlerin hayatlarını etkileyen şeylerden olabilir; bunu sinemadaki sıklığına neden olarak söyleyebiliriz. Ayrıca “Another Brick In The Wall”un klibinin sinematikliği ve grubun politik duruşu da buna katkı sunuyor. Bu yazımda referanslardan, Pink Floyd şarkılarının sinemada 10 farklı görünümünden bahsedeceğim.

1- Todd Phillips – War Dogs (2016) “Wish You Were Here”

Todd Philips’in muhtemel bir Pink Floyd hayranı olduğunu söylemek zor olmak. Absürd komedi filmlerinin bu tarz referansları da karşımıza sıkça çıkan şeylerden.

 

 

2- Todd Phillips – Due Date (2010) “Hey You”

Köpeğiyle birlikte sürücü koltuğundaki Ethan uyuşturucu bir madde kullanır. Tam o anlarda Peter uyanınca kendini anlaşılmaz bir noktada bulur ve  “Hey You” çalar. Hangover’ın yönetmeninden Todd Philips’in absürd komedisi. War Dogs ile aslında benzer bir kullanım olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

3- Scott Derrickson – Doctor Strange (2016) “Interstellar Overdrive”

Listenin en hit filmlerinden birisi Doctor Strange, daha filmin başında kaza yapmadan önce dışarı çıkmaya hazırlanırken “Interstellar Overdrive” şarkısı çalıyor. Filmin devamında olacakları önceden haber veren bir şarkı.

 

 

4- Gaspar Noe – Love (2015) “Is There Anybody Out There?”

Gaspnar Noe’nun bu filminde tutkulu çiftin, aralarına bir yabancıyı eklemisini konu alıyor. Şarkı filmde iki defa kullanılıyor, ikisini de paylaşmak yerine ben bu sahneyi seçtim.

 

 

5- Noah Baumbach – The Squid and The Whale (2005) “Hey You”

The Squid and The Whale, iki kardeşin gözünden ailelerinin boşanma dönemlerini anlatan bir film. Bir noktada kardeşlerden Walt, Pink Floyd’un “Hey You” şarkısını okul yarışmasında seslendirir ve şarkıyı da kendisinin yazdığını iddia eder. Şarkı beğenilir ve birinci olur ancak yalanı sonradan ortaya çıkar ve psikoloğa gitmek durumunda bırakılır.

 

 

6- Richard Linklater – Boyhood (2014) “Wish You Were Here

Boyhood filmini özel yapan şey yaklaşık olarak 12 yılda çekilmesi. Başrol oyuncusu Ellar Coltrane, 6 yaşından 18 yaşına kadar bu filmde oynadı. Bu sahnedeyse karakterimizin annesi, geçmişte profesör olmak için üniversiteye döner ve o anlarda annesinin öğrencilerinden biri Pink Floyd’un şarkısını çalar. Aslında burada gördüğümüz şey, annenin çocuklarının yanında olmaması ve boşanmış bir çiftin arasında kalan karakterimizin hisleridir.

 

 

7- Gray Gray – The Italian Job (2003) “Money”

Filmimiz bir soygun kurgusuyla geçer. Soygun gerçekleşir ancak çetenin üyelerinden birisi başka bir üyeyi öldürüp altınlarla beraber kaçar. Kalan üyeler ise devam filmini getirecek olan bir intikamdan bahseder. Pink Floyd’u ise filmin bu son sahnesinde duyarız: “Money is the root of all evil today”.

 

8- Jennifer Getzinger – Westworld ‘Crisis Theory’ S8E3 (2020) “Brain Damage”

Farklı olmasını istediğim için listeye bir de dizi ekledim. Yeni bir dünyanın ortaya çıktığı anlarda, dizinin son sezonunun kapanışında, Brain Damage çalar; “The lunatic is on the grass”, “The lunatics are in my hall”, “The lunatic is in my head”, “I’ll see you on the dark side of the moon”.

 

 

9- Brian Iles, Dominic Bianchi, James Purdum – Family Guy ‘Into Harmony’s Way’ S12E7 (2013) “Comfortably Numb”

Yine farklılık için bir de animasyon eklemem gerekiyordu. Rock yıldızlığının baskısı, hele Pink Floyd’sanız kaldırılamayacak kadar fazla olabilir. Şarkı da buna ve rahatlatıcı olan şeyin, uyuşturucunun, etkisine dikkat çeker. Peter karakteri de dizide buna gönderme yapar.

 

 

10- Alan Parker – The Wall (1972) “The Wall Another Brick in the Wall”

The Wall’a bir film değil diyebilirsiniz. Bir müzik klibi olmasına rağmen ‘tartışmalı’ bir şekilde iyi kabul edilen gerçek bir yönetmeni, senaryosu ve sonucu var. Pink Floyd’un göndermesiyle ortaya çıkan ama Pink Floyd kadar meşhur olabilen bir film. Bu yüzden onu da eklememiz gerekiyordu diye düşünüyorum.