Cihangir Akademi Sanat Yönetmeni Şule Ateş ile tiyatro tutkusu, sanat yaşamı, meddahlık tekniklerini çağdaş tiyatro içinde kullanımına dair bir araştırma niteliğindeki, 12 Nisan 2020’de Ankara Farabi Sahnesi’nde de sergilenmesi planlanan son oyunu Öyle Şeyler Yalnızca Filmlerde Olur’u konuştuk.  Keyifli sohbeti için Ateş’e söyleşimizde “rol çalmaya” çalışan sevimli kedisine teşekkür ediyoruz.

Oyun hakkında daha detaylı bilgiyi videonun altında bulabilirsiniz.

Şule Ateş Kimdir?

Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü’nden 1986’da mezun olan Şule Ateş, 1987’de açılan TAL-Tiyatro Araştırmaları Laboratuvarı’nın ilk öğrencilerindendir.

1989-2009 arasında İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda; 2000 – 2002 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde çalıştı. 1996 – 2016 yılları arasında tasarlayıp yönettiği bağımsız oyun ve performansların yapımcılığını da üstlendi. Gösteri sanatları alanında, konseptini geliştirdiği çok sayıda etkinlik ve organizasyonun küratörlüğünü ve koordinatörlüğünü yaptı. Uluslararası projelerde danışman ve organizatör olarak çalıştı. 1990 – 2012 arasında çeşitli gazete, dergi ve web sitelerde eleştiri ve tanıtım yazıları yayınlandı. 2005 yılında, yaptığı çağrıyla bir araya gelen performans ve dans sanatçılarının katılımıyla Çağdaş Gösteri Sanatları Girişimi’nin (ÇGSG) kurucularından biri oldu. Halen Kasım 2017’de açtığı Cihangir Akademi’nin sanat yönetmenliğini yürütmektedir.

ÖYLE ŞEYLER YALNIZCA FİLMLERDE OLUR

“Bir yerlerde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Toplu olarak kandırıldık. Kimse büyürken bize gerçeklerden bahsetmedi. Bence hepimizi filmler zehirledi. Özellikle de romantik filmler. Şimdi size bunun hikâyesini anlatacağım, kendi hikâyemi.”

Yazan ve Oynayan: Pınar Göktaş
Dramaturji ve Reji: Şule Ateş

Pınar Göktaş bu eğlenceli ‘anlatıda’, aşk filmlerindeki ‘mükemmel uyum’ fikriyle büyülenen bir kız çocuğunun aşkı arayışını ve cinselliği keşfedişini, kendi çocukluğu ve gençliği boyunca yaşadığı romantik ilişkiler üzerinden; kişisel hikâyesini zaman zaman kurmaca ile destekleyerek anlatıyor. Doksanlı yılların sonu ve iki binli yılların başına yayılan hikaye, seyirciyi dönemin romantik filmleri, hit şarkıları ve vintage objeleri arasında dolaştırıyor.

Proje Şule Ateş’in 2019 yaz aylarında, beş oyuncu ile başladığı ‘Hikâye Anlatıcılığı Yöntemi ile Solo Performans Tasarımı’ başlıklı atölye sürecinde yaratıldı. Pınar Göktaş’ın kişisel hikâyesi, provalar sırasında oyuncu ve yönetmenin kolektif çalışmasıyla, sahne üzerinde geliştirilerek sahnelendi.

“Samsun’dan Notting Hill’e uzanan, dürüst, cesur, kahkaha dolu bir büyüme ve kendini bulma hikâyesi ‘Öyle Şeyler Yalnızca Filmlerde Olur’. Aynı zamanda Tarkan’a yazılmış, çok güzel bir teşekkür mektubu.’’Nazım Dikbaş

Süre: 60 dakika

Teknik: Hasan Nizamoğlu

Teşekkürler:
Prova Mekânı Sponsoru Swing İstanbul Dans Stüdyosu
Ülkü-Ahmet Göktaş
Ali İhsan Elmas
Selin Özdemir
Burcu Yıldız
Bahadır Songül
Alper Sümer
Can Cecikoğlu
Özgür Çetimen