Yazan:Lee Gyu-lee
Özetleyerek Çeviren: Mutlu Binark
Küresel yayın platformları, özellikle Netflix, hit dizileri “Squid Game” ve “All of Us Are Dead” in gösterdiği üzere, daha geniş bir izleyici kitlesine seslenen yeni bir Kore Dalgası’nı (Hallyu) başlattı. “Netflix Kore Dalgası’nı mı Sürüyor yoksa Tam Tersi mi?” başlıklı akademik konferans 8 Nisan 2022 tarihinde çevrimiçi olarak düzenlendi. 9 Nisan tarihine dek süren iki günlük konferans, SNU Asya Merkezindeki Hallyu Araştırmaları Merkezi, Yonsei Üniversitesi Doğu ve Batı Araştırmaları Enstitüsü, Simon Fraser Üniversitesi İletişim Okulu ve Singapur’daki Namyang Teknoloji Üniversitesi Wee Kim Wee İletişim ve Enformasyon Okulu tarafından düzenlendi.
Seul Ulusal Üniversitesi’nde iletişim çalışmaları alanında öğretim üyesi olan Park So-jeong konferansta Netflix önderliğindeki yeni medya ortamının dünya genelinde Kore içeriklerini izleme deneyimini yeniden şekillendirdiğini söyledi. Park, “Hallyu’nun gelişimi medya ortamının dönüşümü ile yakından ilgili. Netflix yeni bir dönüşümün sinyallerini veriyor: Sadece drama endüstrisi açısından yeni bir ortam sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yeni tüketim davranışları da yaratıyor” dedi.
Park, “Netflix’in Tavsiye Sistemi, küresel izleyiciyi millet temelinde değil, izleyicileri zevklerine göre segmentlere ayırmaktadır. Tek seferde yayınlama stratejisi, daha önce bir hayran uygulaması olarak kabul edilmekteydi, ancak şimdi ana akım haline gelen aşırı izlemeyi teşvik ediyor” dedi. Park, yaptığı röportajda Netflix’in tavsiye sistemi ve algoritma tabanlı sistemlerinin Kore içeriğinin küresel izleyicilere tanıtılmasına katkıda bulunduğunu belirtti. Ona göre, “Netflix’in içerik tabanlı filtreleme algoritmaları, özellikle Korece içeriği izlemek istemeyen kullanıcılara da Kore içeriğiyle karşılaşma şansı veriyor”.
Konferansa Brezilya’da Federal Fluminense Üniversitesi’nden katılan araştırmacılar, Brezilya örneğini temel alarak hem Netflix hem de Kore içeriğinin birbirine fayda sağladığını belirttiler. Üniversitede Doktora yapan Daniela Mazur, “Hallyu’nun ‘sürmesinin’ tek yolu Netflix! Şirketin dünyadaki en büyük ikinci pazarı Brezilya ve Netflix Hallyu’ya erişimin yoludur. Netflix, Kore içeriğine erişimi kolaylaştırdı, Brezilya’daki rakiplerinden daha uygun fiyatlı ve daha profesyonel dublajlı içerik sunuyor” dedi. Mazur, şirketin YouTube platformu aracılığıyla sağladığı, kamera arkası ve özel röportajlar gibi önemli miktarda ekstra içeriğin de platformun izleyici üyelerini K-drama’nın hayran tabanlı içeriklerle etkileşim kurmaya yönelttiğini de sözlerine ekledi. Mazur, Netflix’teki K-dramaların hikayelerini kültürel olarak özgül sunmak için bir süreçten geçtiğini, ancak aynı zamanda küresel izleyicilere de hitap edebilmek için anlatı yaklaşımlarının “evrensel” olduğunu belirtti. Mazur, “Brezilya Oryantalist bir ülke ve Netflix Asya içeriğini dağıtmak için bundan yararlanıyor” dedi. Ancak, içeriğin farklı ülkelerde yapılmasına rağmen, şirketin Doğu Asya içeriğini homojenleştirme stratejisi nedeniyle, orijinal dizilerin orijinal yayıncı veya yapımcılarına referans vermeden dünya çapında sunulmasına yol açtığına da dikkat çekti. Mazur, “Bu pazar, Netflix’in emperyalist uygulamalarına karşı kendini nasıl koruyabilir? Bu sorunun, akışım platformlarıyla ilgili gelecekteki araştırmalar için kılavuz soru olması gerekiyor” vurgusunda bulundu.
Simon Fraser Üniversitesi’nde iletişim profesörü ve konferansın eş organizatörü olan Jin Dal-yong, dijital platformlar ile yerel içerik üreticileri arasındaki güç ilişkilerini anlamanın önemli olduğunu belirtti. “Squid Game” örneği üzerinden konuşan, Prof.Dr. Jin, “Dizi yönetmeni Hwang Dong-hyuk, Kore’de gösterim olanağı bulamadı. Ancak Netflix yatırımıyla prodüksiyon fırsatını yakaladı. Netflix bu diziden yaklaşık 900 milyon dolar kazandı. Hwang ve ekibi ise ekstra bir gelir elde etmedi… Fikri mülkiyet çok önemli ancak hassas ve karmaşık bir konu. Hwang konunun dünya çapında sansasyon haline gelmesinden memnundu ama hak ettiği kârı elde edemedi” dedi.
Kaynak: https://www.koreatimes.co.kr/www/art/2022/04/688_327015.html