Çeviri: Toygar Ercan
27. Busan Uluslararası Film Festivali (BIFF), bağımsız filmleri ve yeni yükselen yönetmenleri keşfetmek için kurulan Korean Cinema Today – Vizyon Bölümü için 12 seçkiyi açıkladı.
Bağımsız Filmleri ve Yeni Yönetmenleri Keşfetmek
Geçen Yılın Ardından Seçilen 12 Film,Tüm Dünya Prömiyerleri!
The Korean Cinema Today- BIFF’nin Vizyonu, olağanüstü sinema kalitesine sahip en son Kore bağımsız filmlerini tanıtan ve gelişmekte olan, yetkin Koreli yönetmenleri keşfeden bir program bölümü olarak geniş çapta tanınır.Korean Cinema Today– Vizyon seçimlerinin son yıllarda çok başarılı olması bölümün potansiyelini kanıtlıyor.
Yoon Seo-jin tarafından yönetilen Chorokbam (2021), Park Songyeol tarafından yönetilen Hot in Day, Cold at Night (2021), Lee Hwan tarafından yönetilen Young Adult Matters (2020), Kim Cho-hee tarafından yönetilen Lucky Chan-sil (2019) Yoon Danbi’nin yönettiği Moving On (2019), Yi Okseop’un yönettiği Maggie (2018), Han Ka-ram’ın yönettiği Our Body (2018) ve Jeon Gowoon’un yönettiği Microhabitat (2017) dünya prömiyerlerini Korean Cinema Today- Vizyon Bölümü’nde yaptı ve seyirciden büyük beğeni topladı. BIFF’deki ilk gösterimlerinden bu yana, bu filmler dünya çapındaki çeşitli film festivallerinde aday gösterildi ve ödüllendirildi, böylece filmler yüksek bir itibar ve mükemmellik standardı kazandı.
Çeşitlilik ve Yaratıcılıkla Dikkat Toplamak!
Bu yılki Korean Cinema Film – Vizyon Bölümü, derin kalite seçimlerinde ve özellikle geniş çeşitlilik yelpazesinde her zamankinden daha fazla parlıyor. Geleneksel olarak popüler olan sosyal dramadan sessiz filme, stop motion animasyona, gerilime, yetişkinliğe geçiş filmine ve masallara kadar, bu yılki seçimler daha da çeşitlendirilmiş bir tür havuzunu sergiliyor. Ve bu kadar geniş çeşitlilik sadece türlerde değil, aynı zamanda temalarının ve konularının tarzlarında ve biçimlerinde de ortaya çıkıyor.
Yoo Jiyoung’un yönettiği Birth, beklenmedik bir hamilelik nedeniyle hayatları alt üst olan bir yazar ve sevgilisini dikkatli bir şekilde gözlemliyor.
Byun Sung-bin’in yönettiği Peafowl, bir drag queen ve dansçı olan Haejun’un muhafazakar memleketlerini ziyaret ederken yaşadığı bir dizi anlama ve yanlış anlama olayını canlandırırken iyimser bir ton koruyor.
Lee Haram’ın yönettiği Beyond, bir hayaleti cehenneme kadar takip eden zavallı bir çocuğun seyahatlerini anlatan eğlenceli ve tuhaf bir film.
Yoon Ji-hye’nin yönettiği The Day After Yesterday, gerçek dünyanın ve filmin kendisinin Möbius şeridi gibi birbirine bağlandığı garip bir rüya gecesini canlandırıyor.
Yönetmen Cho Hyunchul’un The Dream Songs filmi, iki liseli kızın okul gezisinden bir gün önce, canlı bir hayal ya da belirsiz bir deja vu gibi tasvir edilen aşk ve macera hikayesini sunuyor.
Lim Seunghyun’un yönettiği The Ripple, torununun ölümünden sonra çaresizlik içinde yaşayan bir büyükanne ile büyükannesini kaybetmiş depresif bir kızın birbirleri ile ilgilenmeleri hakkında bir hikaye.
Lee Sol-hui’nin yönettiği Greenhouse, trajik bir olaydan geçtikten sonra hayatı bir girdaba dönüşen bir kadının kaderini zekice yakalıyor ve film boyunca altta yatan yüksek gerilim tonuna sahip.
Kim Taehoon’un yönettiği Big Sleep, yalnız, evsiz bir çocukla bağlantı kuran ve yolları kesişen kaba ama sıcak kalpli bir adamın hikayesini anlatıyor.
Park Jae-beom’un yönettiği bir stop motion animasyon olan Mother Land, Tundra’daki hayali bir kabileden, dünyanın ruhu ve sahibi olan kırmızı bir ayıyı aramaya çıkan bir erkek ve kız kardeşin macerasını gösteriyor.
Jung Kihyuk’un yönettiği Star of Ulsan, kocasını kaybettikten sonra uzun süre bir tersanede çalışan ve hayatındaki karmaşık meseleleri sakince kucaklayan bir protagonisti tasvir ediyor.
Jo Heeyoung’un yönettiği The Continuing Land, yabancı ülkelerde kalan iki sevgili arasındaki ilişkilerin ve ayrılıkların psikolojik yönlerini sofistike bir şekilde anlatıyor.
Ki Motae’nin yönettiği Paper Man, evinden atılan ve bir köprünün altında yaşamaya başlayan bir adamın hikayesi üzerinden anlatılan, sermaye ve sınıf ilişkileri hakkında tuhaf bir masal.
Daha fazla değerlendirmeden sonra bu 12 seçki, Director Guild of Korea (DGK) MEGABOX Ödülü, CGV Arthouse Ödülü, KBS Bağımsız Film Ödülü, Aurora Medya Ödülü, Eleştirmen b Ödülü, Watcha Ödülü, Yurttaş Eleştirmenleri Ödülü ve Yılın Erkek Oyuncu ve Kadın Oyuncu Ödülü gibi çeşitli ödüller alacak. Bu yılki Yurttaş Eleştirmenleri Ödülü, Johnnie Walker tarafından destekleniyor.
Korean Cinema Today – Vizyon bölümü için 12 seçkinin açıklanmasının ardından büyük ilgi gören 27. Busan Uluslararası Film Festivali, 5 Ekim (Çar) ile 14 Ekim (Cum) arasında 10 gün boyunca Busan Sinema Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
[Korean Cinema Today- Vizyon İçin Seçimler]
(Alfabetik Sıralama İle)
Kaynak: BIFF