Busan Uluslarararası Film Festivaline ev sahipliği yapacak kalıcı bir bina olarak tasarlanan ve Durareum adıyla bilenen Busan Sinema Merkezin’ni kısaca tanıtmak istiyorum.
Durareum fikri nasıl ortaya çıktı? Busan Uluslararası Mimari Kültür Festivali 2005 yılında amacı Busan Uluslararası Film Festivali için bir merkez olan tasarım yarışması düzenledi. Yarışmayı o dönem oldukça radikal tasarımıyla Avusturyalı Mimarlık Firması Coop Himmelb(l)au oldu. 2008’de yapımı başlanan Busan Sinema Merkezi 2012 yılında tamamlandı. Yapı sadece sinema merkezi olarak değil, mimari özelliklerinden dolayı da ödül aldı. Örneğin, 2007’de Uluslararası Mimarlık Ödülü ve Chicago Athenaeum’u kazandı. Durareum, “en uzun konsol çatı” kategorisinde de Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.
Coop Himmelb(l)au’nun tasarım ekibi lideri Wolf D. Prix’e göre, tasarımın konsepti birbiri üstüne binen açık ve kapalı mekanların, özel ve kamusal alanların ayrıntılı şekilde işlenmesi üzerine kuruluydu. Bu şekliyle özel ve kamusal alan arasında yapı kesişimler yaratmaktaydı. Mimarlık ekibi, Durareum’un kolonsuz tek parça çatısı ile uçan veyahut gökte asılı duran bir çatıya yakın algı oluşturmuştur.
Ayrıca çatının altına geceleri uygulanan LED aydınlatması uygulaması da Durareum’un bu gökyüzü ile yeryüzü arasında asılı algısını desteklemektedir. Yapının kıvrımlı mimarisi de kanımca kültürel akışkanlığı, sinema sanatının devingenliğini, farklı ülkelerin sinema sanatlarının kesişimini ve işbirliğini de simgeliyor.
“Durareum” http://www.dureraum.org/bcc/main/main.do?rbsIdx=1
“Busan Cinema Center / Coop Himmelb(l)au” 21 Mart 2013. ArchDaily.
https://www.archdaily.com/347512/busan-cinema-center-coop-himmelblau/
Fotoğraflar: Mutlu Binark