Yazar: Justin McCurry

Özet-Çeviri: Mutlu Binark

Japonya’nın ilk Oscar adayı yönetmen Ryusuke Hamaguchi Drive My Car için “Bu sadece keder ve aşk hakkında bir film” diyor.

Bafta ve Altın Küre galibiyetleriyle Drive My CarParasite‘in Hollywood tarihindeki başarısı takip etmeye başladı.

Parasite, 2020’de en iyi film Oscar’ını kazandığında, Güney Kore sinemasının ustalığının gecikmiş onayı olarak görüldü. Bong Joon-ho’nun Kore’nin toplumsal sınıf yapısının karşıt uçlarında yer alan iki aile hakkındaki kara komedisi, Akademi Ödülleri’nin 94 yıllık tarihinde en iyi film kategorisinde ödül kazanan ilk İngilizce olmayan yapım/film oldu.

Ryusuke Hamaguchi’nin keder, bağlanma ve sanat üzerine sürükleyici öyküsü Drive My Car, Oscar tarihinde en iyi film dalında aday gösterilen ilk Japon filmi. Haruki Murakami’nin aynı adlı kısa öyküsünden uyarladığı filmle yönetmen en iyi yönetmen, en iyi uyarlanma senaryo ve en iyi uluslararası film dallarına aday gösterildi.

Hamaguchi’nin başarısını tarihsel bağlama oturtmak için, en iyi yönetmen dalında aday gösterilen son Japon yönetmen Akira Kurosawa’yı anımsayalım. 36 yıl önce Ran fimiyle Akira Kurosawa Akademi ödülüne aday gösterilmişti.

Yönetmen olarak ilk çıkışını dört yıl önce gerçekleştiren 43 yaşındaki yönetmen Hamaguchi, Ko Sakai ile birlikte ortak yönettiği Tohoku belgesel üçlemesi ile büyük beğeni toplamıştı. Hamaguchi bu belgesel ile 11 Mart 2011’de Japonya’nın kuzeydoğu kıyısında meydana gelen üçlü felaketli konu ediniyordu.

Drive My Car, Ocak ayında İngilizce olmayan en iyi film dalında Golden Globe ödülünü aldı. Geçen yıl ise Cannes’da en iyi senaryo dalında ödül kazandı. Bu ayın başındaysa, İngilizce olmayan en iyi film dalında Bafta ödülünü aldı.

Hamaguchi, filminin sinema tarihinin önemli bir eşiği olduğunu konusundaki görüşlere, “Bu konuda ne kadar çok düşünürsem, o kadar emin değilim” demektedir. Hamaguchi şöyle devam ediyor:

“Ama söyleyebileceğim bir şey var ki, bu çok normal bir film. Bu film,  bu farklı kusurları olan ve her biri kendileri için daha iyi bir hayatı arzulayan ve bunun için çalışan insanlarla ilgili. Birini veya bir şeyi sevmek, bunu yapmanın bir yolu. Ama birini sevdiğimizde, bir gün o kişiyi kaybedebilirsin ya da ondan ayrılabilirsin.” Yönetmen, film, “Neredeyse bir oksimoron gibi. Bu filmin bir yönü sevginin kaybı, bir yönü kazanılmasıyla ilgili.” Demektedir.

Geçen yıl gösterime girmesinden bu yana, Drive My Car‘ın zamanın ruhuna uygun bir film olduğu konusunda bir fikir birliği oluştu. Bazı sahneler koronavirüs pandemisi sırasında çekildi, örneğin film yüzü maskeli karakterlerle sona ermektedir.

Phil Hoad’ın Akademi ödülünü neden Drive My Car’ın kazanması gerektiğini açıklarken yazdığı gibi: Bu güçlü çalışma, pandemi sonrasının en çok kazananı, iç gözlem ve travmadan sakin bir kavrayışla ortaya çıkıyor. Gişe rekoru kıran filmler ve arthouse filmler hakkında Twitter’da üretilen yanlış ikiliklerin üzerinden  film kendi amacına yönelik olarak tam bir özümseme duygusuyla aşıyor. Böyle zamanlarda çarkları döndürenin sanat olduğunu bize gösteriyor.

Drive My Car’ın Akademi ödülüne aday gösterilmesinden kısa bir süre sonra Hamaguchi bir söyleşide, “Filmin dünya çapında kabul görmesinin sebebi oyuncuların performanslarının ve seslerinin inandırıcı olması olduğunu düşünüyorum” dedi. Yönetmen şöyle devam etti: “Biz, yeni nesil Asya filmleri, Parasite‘in açtığı yoldan geçiyoruz”…

Kaynak:

https://www.theguardian.com/film/2022/mar/20/drive-my-car-oscar-japan-ryusuke-hamaguchi