Mecburi hizmetini yerine getirmek üzere Akçeken kasabasına gelen hemşire Aslı ile, kasabadaki insanlar arasındaki ilişkiye istemeden dahil olan bir ayının hikayesi Kar ve Ayı. Film, ilk uzun metrajlı filmini çeken Selcen Ergun’un kendi deyimiyle bir kasabada geçiyor olsa da bir kasaba filmi değil, zamandan ve mekândan bağımsız. Karlar altında bir arada yaşayan bir insan topluluğunun yarattığı düşman olan ayı ve ayı metaforu üzerinden insanın yol açtığı iklim krizi beyaz perdeye yansıtıyor. İnsan-insan, insan-doğa ve insanın kendisi ile olan ilişkisi Aslı karakteri üzerinden işleniyor.

Filmde göndermeler yapılan iklim krizinin filmin çekimi esnasında da etkili olduğunu belirten Ergun, Ankara Film Festivali’nde Ulusal Uzun Film Yarışması kapsamında gösterilen filmi sonrası yapılan söyleşide Türkiye’de aralıksız film çekim süreci boyunca 4 hafta kar yağacak bir mekân bulmakta yaşadıkları zorluklardan, -30’u bulan hava sıcaklıklarında film çekmenin güçlüklerinden ve filmin finalinin doğa ile yaptıkları bir nevi barış olduğundan bahsetti.

Uzun süre kışın yaşandığı kasabaya ulaşmaya çalışırken Aslı’nın geçtiği kar kaplı dağ yolları, bu yollardan geçerken arabasının camının kırılması ve kırık camdan süzülen soğuk hava film boyunca kendini hissettirecek korku ve endişe hissinin başlangıcını yapıyor. Bu esnada ona yardım eden Samet ile ilişkisi de başlamış oluyor. Kasabaya yerleşen hemşire Aslı böylece kendini “belirli korkuları uyandıran sevme biçimlerinin” içerisinde bulurken aynı zamanda kasaba kadınlarından da güç alıyor. Bütün bu güçlüklerin arasında Aslı ailesini karşısına alarak torpil kullanmayı reddetmesiyle tercih ettiği kasaba yaşantısı ile verdiği mücadeleler ekrana yansıtılıyor. Aslında filmde yaşanan tüm olaylar insanın kendi içinde verdiği mücadeleyi betimliyor. Film belli başlı gerçeklerin üzerine inşa edilen hayatları, gerçeklikleri ve “arayışları” sorgulatıyor, İnsanın çoğu zaman kendisinin sebep olduğu problemleri görememesini, kendini eleştirememesini, “karın örttüğü ayıpları” açığa vuruyor.

Ankara Film Festivali’nde ödül alan filmler 11 Kasım tarihinde belli olacak.