Söyleşi: Fan Shuhong; Çeviren: Mutlu Binark

iQIYI resmi olarak kendini “Çin’deki en büyük internet video akışım hizmeti” ve “çevrimiçi eğlence hizmeti yenilikçi pazar lideri ” olarak tanıtmaktadır. Arama motoru Baidu’nun yaklaşık % 70’ine sahip olduğu şirket, Batı medyasında genellikle “Çin’in Netflix’i” olarak anılmaktadır. Şirket son zamanlarda orijinal drama yapımları olan Tientsin Mystic[1] ve Burning Ice[2] ile dikkat çekmektedir. 29 Mart’ta NASDAQ’da listelendikten sonra iQIYI, 40’tan fazla ülkeden film ve TV şovlarının yer aldığı New York Festivals 11 Nisan tarihinde,  Dünyanın En İyi TV ve Film Yarışması’nda iki dizi ödülün sahibi olunca daha fazla gündeme geldi. Tientsin Mystic Yönetmenlikte Bronz Dünya Madalyası, Özel Görsel Efektler Dalında Gümüş Dünya Madalyasını kazandı ve En İyi Drama dalında aday gösterildi; Burning Ice, Suç Dramaları Dalında Bronz Dünya Madalyasını kazandı ve Özgün Müzik ödününe aday gösterildi. Her iki dizi de Şubat ayından itibaren Netflix’de çevrimiçi akışıma sokuldu.

Görsel 1. Tientsin Mystic

Peki, Şubat sonu itibarıyla % 98’inden fazlası ücretli hizmet alan ve 60,1 milyon abonesi olan bu Çin eğlence devi, sürekli Netflix ile karşılaştırmaları hakkında ne düşünüyor? Bundan sonra ne yapmayı planlıyor? Bu soruları iQIYI’nin Başkan Yardımcısı Leon Chen ile konuştum.

“Süper İnternet Dramaları” Çağı

Geçmişte “internet draması” türü, deneyimsiz ekipler tarafından yapılan ve video yayın platformlarında dağıtılan “ucuz sahneli, düşük yatırım ve kalitesiz” şovlar olarak görülüyordu. Ancak iQIYI kendi dramalarını yapmaya başladığından beri, kaliteli özgün içerik oluşturmak için büyük miktarda sermaye ve kaynak yatırımı yapıldı ve bu da çevrimiçi dramaların manzarasında büyük bir değişime neden oldu.

2015 yılında, iQIYI’nin özgün internet draması The Lost Tomb yeni bir iş modeli başlattı – çevrimiçi reklâmcılıkla birlikte üyelik hizmetleri – ve böylece  yeni “süper internet draması” çağı geldi. Her bölüm için 5 milyon yuan’nin (neredeyse 800.000 ABD Doları) üzerinde bir yatırımla The Lost Tomb, film düzeyindeki kalitesi sayesinde milyonlarca izleyicinin ilgisini çekti. Bu, iQIYI’nin o zamandan beri sürdürdüğü yapımcılık yaklaşımıdır. Tientsin Mystic ve Burning Ice için platform, deneyimli film profesyonellerini ve üst düzey film yapım ekiplerini çeşitli yeni projeler üzerinde çalışmaya davet etti. Buna, China Film Group Corporation’ın eski başkanı Han Sanping ve ünlü Tayvanlı film yönetmeni, senarist ve yapımcı Chen Kuo-fu gibi isimler dahildi.

Görsel 2. The Lost Tomb

iQIYI Başkan Yardımcısı Chen, bu büyük yatırımları açıklarken “Özgün drama ve içerik üretmek en önemli stratejilerimizden biri ve gerçek bir itici güçtür” diyor. Ancak şirket sadece Çinlilerin izlediklerinde büyük değişim yaratmaya yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda bunu nasıl yaptıklarını konusunu da etkiledi. Chen, “Her şeyden önce haftalık yayın ve sezonluk prodüksiyon modeli, Çinlilerin genellikle izlediği, toplam uzunluğu 60 veya 80 bölüm olan ve günlük olarak yayınlanan dizilerden farklı kılıyor,” diyor. “İkinci olarak, ebeveynleri veya büyükanne ve büyükbabaları gibi olmayan, ancak güçlü hikâyeleri ve hızlı temposu olan dramaları sevmeye başlayan genç Çinli tüketicilerin zevkinin farkına vardık,” diyor.

iQIYI’nin asıl izleyici kitlesi 29 yaşın altındaki kişilerden oluşuyor ve internet gerçek şovları özellikle gençler arasında oldukça popüler. Bu takip edilmesi gereken ve hızla değişen bir demografidir ve iQIYI de yapım ve akışım programlaması için düzenli izlerkitle araştırması yürütmektedir. Chen, “Özgün dramalarımızın temalarını seçtiğimizde, iki ilkeye bağlı kalıyoruz: yaratıcılık ve tüketici ilgisi” diyor. Chen. “İkinci ilke için yılda iki kez araştırma ve anket yapıyoruz, çünkü tüketicilerin ilgi alanlarını yalnızca bir yıl öncesinden bilseydik üretime başlamak için çok geç olurdu. Örneğin, geçtiğimiz Aralık ayında yeni dramalar için potansiyel temalarımızla ilgili araştırmamıza göre, izleyicilerin en çok ilgilendiklerini söylediği temalar şehir romantizmi, dedektif hikâyeleri ve kampüs gençliğiydi. ”

Yapay Zekâ, Büyük Veri Analizi ve Diğer Temel Teknolojiler

Çin’in ana arama motoru ve iQIYI’nin ana şirketi Baidu, iQIYI’ye teknoloji, altyapı ve finansal destek sağlamaktadır. Chen’e göre yapay zekâ teknolojisi yalnızca video içeriği oluşturma, satın alma, üretim ve etiketlemeye uygulanmıyor, aynı zamanda içerik dağıtımı, para kazanma ve müşteri hizmetleri yetenekleri dahil olmak üzere tüm iş sürecine entegre edilmektedir.

Derin öğrenme algoritmaları, pazar araştırmasının yanı sıra pazar tahminine yardımcı olmak için kullanılır. Şirket tarafından hazırlanan resmi bir rapora göre, bir iQIYI algoritması ile oluşturulan 100 film için 180 günlük gişe hasılatı tahmin modeli, % 80’in üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir doğruluk oranı elde etti. Büyük veri analizi olanakları, İQIYI’nin kullanıcılarının daha net bir şekilde profilini çıkarmak, doğru ve kişiselleştirilmiş içerik önerileri sunmak için kullanıcı ve içerik veritabanı oluşturdu. Chen, bazı yayın sitelerinin görünüşte şişirilmiş görüntüleme rakamlarına atıfta bulunarak, “Diğer bazı platformların aksine, web sitesinde gösterilen tüm verilerin doğru olduğunu da garanti ediyoruz” diyor. “Belirli bir veri saldırısı önleme sistemimiz olduğundan, hem hedef kitle hem de içerik sağlayıcılar gerçek rakamları biliyor, üçüncü taraf veri sağlayıcısı iResearch bunu kanıtlayabilir.”diye ekliyor.

Biz Netflix Plus’ız

Peki iQIYI “Çin’in Netflix’i”mi? Batılı medyanın sık sık iddia edildiği gibi. Başkan Yardımcısı Chen, “iQIYI ve Netflix’in ücretli çevrimiçi içerik ve üyelik hizmetleri için benzer bir modeli var” dedi. “Ancak reklâm geliri, gelirimizin daha da büyük bir kısmını oluşturuyor.” Chen’in açıkladığı üzere, özellikle iQIYI, programlarında çok sayıda sponsorlu bölümeye sahip. Örneğin, Chen şöyle diyor “İzleyiciler son varyete şovumuz Clash Bots‘u beğendiyse, çevrimiçi telefon oyunumuzu da oynayabilirler; Şovumuz olan Idol Producer’da hayranlar yıldız adaylarının kıyafetlerini beğenirlerse aynı kıyafetleri hemen satın alabilirler. Özgün dizilerden daha fazlasını yapıyoruz: IP lisanslama, canlı yayın, çevrimiçi oyunlar, e-ticaret ve daha fazlasını yapıyoruz…”

Görsel 3. Idol Producer

Bunlara ek olarak, geçen yıl iQIYI, yeni yapımcıları ve aktörleri ortaya çıkarmayı ve yetiştirmeyi amaçlayan “Dolphin Planı”, “Tiger Planı” ve “Swan Planı” nın tanıtımını yapmaya başladı. Chen şöyle devam ediyor: “İçinde çeşitlendirilmiş bir para kazanma ve ticarileştirme modeli geliştirdiğimiz bir Eğlence Ekosistemi oluşturuyoruz. Bu nedenle kendimizi “Netflix Plus” olarak görüyoruz.”

Netflix ve iQIYI’nin “karşılıklı içerik sağlayıcıları” olduğunu söyleyen Chen, ABD merkezli birimin birkaç denizaşırı ortaklardan biri olduğuna dikkat çekiyor. “Ayrıca Hollywood film yapım şirketleri -Disney, Sony, Universal ve Warner Bros gibi eğlence devleri- , Malezya ve Singapur’dan dağıtımcılarla da işbirliği yapıyoruz.”

Rap of China’nın Geri Dönüşü

Chen, şirketin şu anda NASDAQ’da listelenmesine rağmen, “kısa vadeli planlama için, yine de hem yurtiçi hem de yurtdışındaki Çinli izlerkitleye odaklanacağız,” diyor. Ancak şirket, programlamasına uluslararası bir tat vermekten de çekinmiyor. 13 Nisan’da iQIYI, özgün programı The Rap of China‘ya (中国 新 说唱) dünyanın her yerinden gelecek vaadeden rapçileri katılmaya davet etti ve ilk uluslararası yarışmacı araştırmasını resmi olarak başlattığını duyurdu. Gösteri, Çince rap’i tanıtmaya adanmıştır ve Çin’de bir “gerçek drama” yapım tarzını benimseyen ilk gerçek tv. şovudur.

Görsel 4. The Rap of China

The Rap of China 2. Sezonunun, ilk sezonun eş şampiyonlarının sonraki sorunları nedeniyle hangi yöne gideceğine dair ayrıntılar henüz açıklanmasa da, iQIYI’den bir başka temsilci şöyle demekte: “iQIYI’nin perspektifinden bakarsak, The Rap of China [中国 新说唱] geçen yılki Rap of China’dan [中国 有 嘻哈] yepyeni, farklı bir gösteri ve ilki ikincisinin ikinci sezonu olarak görülmemeli. ”

Her halükarda, iQIYI geçmişteki “hip hop yasaklarına” yanıt verme konusunda usta olduğunu kanıtladı,  zengin veri kümeleri ve yapay zekâ ile geliştirilmiş pazar araştırma modeliyle, tam olarak genç Çinlilerin istediği şeyi üretmeye devam edeceklerini gösterdiler.

Kaynak: https://radiichina.com/we-are-netflix-plus-an-interview-with-iqiyi-vp-leon-chen/amp/

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Tientsin_Mystic.

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Burning_Ice

Yazının ilk yayınlandığı kaynak: https://turk-internet.com/biz-netflix-plusiz-iqiyinin-baskan-yardimcisi-leon-chen-ile-soylesi/