Makbule Tuba Demirkale Kimdir?
Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler
Sessiz İnsanlar (Silent People) – 2019 …. Kurmaca, 00:09:38
16. Geleceğin Sineması Kısa Film Projelerini Destekleme Yarışması, Birincilik Ödülü. 2019
7. SETEM Akademi BAK Ödülleri, Ulusal Kurmaca Dalı, Jüri Özel Ödülü. 2019
1. Kadın Yönetmenler Kısa Film Festivali, Ulusal Yarışma, Finalist. 2019
Floransa Film Ödülleri, En İyi Öğrenci Filmi Ödülü. 2019
20. İzmir Kısa Film Festivali, Ulusal Panorama Bölümü, Gösterim Seçkisi. 2019
22. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali, Rusya – Türkiye Kısa Film Seçkisi. 2019
Özel Söyleşi
Kendinizi kısa filmciliğin içinde nasıl buldunuz? Bu hayaliniz miydi yoksa hayat mı sizi sürükledi?
Sinema daha doğrusu filmlerin arka planı küçüklükten beri benim için hep merak uyandırıcı olmuştu. Bir film izlediğimde hep o sahnenin arkasını, nasıl çekildiğini düşlerdim. Her zaman bir filmin bir şekilde yapımında olmak istemiştim. Ancak hayat beni oraya doğru sürüklemedi(!). İstanbul Üniversitesi’nde matematik okuyup mezun olduktan sonra Mersin’e geldim. Yüksek lisans yaparken bir yandan da sinemayla, filmlerle ilgili daha çok şey öğrenebilirim diye düşünüp Sinema bölümünde lisansa başladım. Bu şekilde kısa filmciliğin içine girmiş oldum.
Filminizle vermek istediği mesaj neydi? Bu mesajın yerine ulaştığını düşünüyor musunuz?
Günümüzde toplum bir başkasını kötü bir şekilde eleştiren, başkasının tutkularıyla dalga geçen, başkasının heyecan duyduğu, peşinden gitmeye çalıştığı şeyi yargılayan insanlardan oluşuyor ne yazık ki. Oysa kişi heyecanların peşinden koşarken o işi mükemmel yapıp yapmadığını önemsemez. Sevdiği heyecan duyduğu şeyi yaparken kişi o iş için uğraşmak, o işi yapmak, o iş için çabalamak ister. Bu kişiler en iyisi olmak için çabalar evet ancak bu kişiler için o anda olmak, o işte mükemmel olmaktan çok daha önemlidir. Filmde korkulukları, bu tutkulara heyecanlara karşı olumsuz eleştiri yapmayan, yargılamayan sadece tanık olan, izleyen insanların yerine kullandım. Filmi izleyenlerden duyduğum geri dönüşlere baktığımda mesajın yerine ulaştığını düşünüyorum.
Filminizin yapım aşamasından bahseder misiniz? Karşılaştığınız zorluklar oldu mu?
Her kısa filmci gibi bizim de yapım öncesi maddi zorluklarımız vardı ancak Türsak vakfından kazandığımız yapım ve yapım sonrası destek ödülü bizi yapım aşamasında bu dertten kurtardı. Maddi sıkıntılar dışında; kullandığımız mekan kullanılmayan, terk edilmiş bir mekandı ve şehirden arabayla 1 saat uzaklıktaydı. Her gün o yolu bir sürü eşya ile gidip gelmek çok yorucuydu. Ayrıca filmi Mersinde çektik ve senaryoyu yazarken Mersin’in bahar güneşine çok güvenmiştim. Oysa yağışlı ya da kapalı hava yüzünden defalarca seti ertelemek zorunda kaldık. Ayrıca yaklaşık 30 korkuluk dikmişti. O korkulukları dikmek çok zordu çünkü her seferinde düşüyorlardı J
Filminizde ”tam anlamıyla hayal ettiğim gibi bir sahne” dediğiniz yahut “favori sahnem” diyebileceğiniz sahne hangisi?
Eylül’ün korkuluklar arasında dans ettiği sahne benim favori sahnem diyebilirim çünkü bu filmin çekilme amacı o sahneydi benim için.
Türkiye’de kısa filmciliğe gereken değerin verildiğini düşünüyor musunuz? Neler yapılmalı?
Ülkemizde kısa film genellikle uzun metraja geçiş aşaması olarak görülüyor. Bunu bana gelen sorulardan açıkça söyleyebilirim. Oysa ben kısa filmin uzun metraja geçiş aşaması değil de sinemada ayrı bir ifade dili olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra eskiye oranla kısa filmciliğin daha da önemsendiğini düşünüyorum. Eskiye oranla maddi destek sağlayan daha çok platform mevcut. Ayrıca Kısa Film Derneği gibi topluluklar kurulmakta artık. Bu tarz topluluklar festivallerde gösterimi yapılan kısa filmlere telif ödenmesi gibi konuları gündeme getirip; festivallere, jüri üyeliğine bir standart çizmeye çalışmaktalar. Bunların önemli adımlar olduğunu düşünüyorum.
Kısa filme merak duyan ve hatta çekmek isteyenlere ne gibi önerileriniz olurdu?
Kısa filme merak duyan ve çekmek isteyenlere önerim bir an önce kısa film çekmeleri olur sanırım(!) Çünkü çekmeye başlamadan, hata yapmadan, ne tür zorluklar olduğunu deneyimlemeden bu işi öğrenmek ya da bu işte gelişmek çok zor. O sebeple çekmemek için bahane yaratmaktan çok bir an önce yola koyulmaları ve başlamaları gerekir.
Çevrimiçi Gösterim
(10-17 Mayıs 2020 Çevrimiçi Kısa Film Günleri sonunda gösterim sona ermiştir.)