Yazar: Kim Da Un
Kaynak: https://www.kocis.go.kr/eng/webzine/202404/sub04.htm

Webtoonlar sürekli gelişiyor. Bazen film ve dizi gibi yaratıcı çalışmalar olarak dramatize edilirken bazen de teknolojik gelişmeler ile dikkat çekici içerikler oluyor. Ayrıca okuyuculara sanal dünyalarını kişisel olarak deneyimleme şansı veren ürünlere de ilham veriyorlar. Web çizgi filmlerinin sınırsız potansiyeli göz önüne alındığında, bu genişlemenin onları ne kadar ileri götürdüğünü keşfedeceğiz.

A Killer Paradox”, “Duty After School”, “Moving”, “Mask Girl”, “Business Proposal” ve “Sweet Home” gibi bir dizi Kore televizyon programı son zamanlarda büyük yayın sitelerinde küresel hit haline geldi. Aslında bu dizilerin ortak bir yanı var; hepsi webtoon uyarlamaları.

Kore web çizgi romanları uzun süredir diğer dramatik yaratımların kaynak materyali olarak hizmet ediyor. Medya içeriği üretecekseniz bunu destekleyecek bir hikayeye ihtiyacınız var. Webtoonlar yerleşik bir senaryoya ve storyboarda sahip oldukları için bunu kolaylaştırır. Kitlesel tüketiciler arasındaki popülerlik, hikayenin sağlam olduğunu ve hayran kitlesinin, garantili başarı için gerekli koşulları sağlayan hazır bir izleyici kitlesi olarak işlev gördüğünü gösteriyor.

Bir Katil Paradoksu (2024)

Kkomabi’nin aynı adlı Naver webtoon’undan uyarlanan bir Netflix dizisi

NAVER WEBTOON Sınırlı. Kkomabi. Öldürücü Bir Paradoks / Netflix

Webtoon’un potansiyelinin artık tamamen farkında olan webtoon yayıncıları ve platformları, webtoon hikayelerinin yaratıcı uyarlamalarını teşvik etmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Aslında webtoonların ilk prodüksiyonu sırasında ekran veya diğer medyalar için uyarlama olasılığını bile hesaba katıyorlar. Kore hükümeti de bu pazar trendlerinin ivme kazanmasına yardımcı olmak için yayıncıları ve platformları aktif olarak destekliyor. Bu gelişmelerden en büyük yararlananlar muhtemelen tüketiciler oluyor. Çok geçmeden webtoon içeriklerine dayanan bir medya ürünleri seli görmeyi bekleyebiliriz.

Daha Fazla Özellik, Daha İyi Teknoloji

Webtoonlar her türlü yaratıcı çalışma olarak yeniden doğarken, webtoonlar da daha zengin ve daha sofistike hale geliyor. Bu değişimin göstergelerinden biri de özgün müziklerin kullanılması. Hikayeler ve müzik ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır ki filmlerdeki ve televizyon programlarındaki hareketli sahnelerin arka planında yükselen müziği düşünün. Ekrandaki drama ve şarkılar her zaman sinerji de ortaya çıkarmıştır.

Aynı şekilde web çizgi filmlerinde hikayeyi tamamlayan müzikler yer almaya başlıyor. Bugün webtoonlar için üretilen orijinal şarkılar, olay örgüsünün ilerleyişini veya karakterlerin duygularını etkili bir şekilde aktarmak için webtoonun kurgusal bağlamından yararlanıyor. Şarkılar webtoon uyarlaması yapımları daha geniş bir kitleye ulaştırdığı için film müzikleri de harika bir pazarlama aracı haline geliyor. Bu etki son zamanlarda çok sayıda K-pop sanatçısının webtoon film müzikleri için performans sergilemesiyle en üst düzeye çıktı. Film müziklerindeki şarkılar çeşitli müzik listelerinde üst sıralara çıktı, hem Kore’de hem de yurt dışında dikkat çekti ve webtoonların yurt dışındaki okuyucu kitlesini büyük ölçüde artırdı. Elbette K-pop sanatçıları da bu ilişkiden faydalandı çünkü şarkıları bir yıldan üç yıla kadar serileşen webtoon okuyucularının aklında sürekli yer alıyor.

Orijinal müzikler webtoon deneyiminin artan zenginliğinin bir kanıtıysa, VR webtoonları da ne kadar karmaşık hale geldiklerini anlatıyor. VR, sanal gerçekliğin kısaltmasıdır ve yalnızca hayal gücünde var olan tamamen sanal bir alanı ifade eder. VR web çizgileri okuyucunun çevresini kapatır ve onları ekranda gösterilen web çizgi filminin içine çeker. Okuyucular webtoon dünyasını özgürce keşfedebilirler. Stereofonik ses, çizgi roman dünyasına hayat veriyor gibi görünüyor ve üç boyutlu karakterlerle etkileşim, okuyucuları VR dünyasının daha da gerçekleştiriyor.

Hayal Gücünü Gerçeğe Dönüştürmek

Kore web çizgi filmlerinin güzel yanlarından biri de gerçekliğimize doğru yaptıkları ilerlemelerdir. Webtoon fikirleri ve öğeleri hayran ürünlerine dönüştürülüyor. Örnek vermek gerekirse “Romance 101”  ana karakteri o kadar planlı bir şekilde yaşamaya o kadar meraklı ki, yanında daima sarı bir planlayıcı taşıyor. “Romance 101”e ev sahipliği yapan platform, bu planlayıcının fiziksel bir versiyonunu satışa sunarak, onu satın alan hayranların sanki ana karakter gerçek bir kişi ve onların bir arkadaşıymış gibi kendilerini webtoona daha fazla kaptırmalarına olanak tanıdı.

Bu, yiyecekten kıyafete kadar geniş yelpazede webtoon ile ilgili ürünlerden sadece bir tanesi. “Yumi’s Cells” hayranları, atıştırmalık dükkanı işleten bir webtoon karakterinin yaptığı yemeği temel alan bir tteokbokki (baharatlı pirinç keki) seti satın alabilir. Bir başka iyi örnek ise, bir pop idolü olarak çıkış yapmadıkları sürece ölümcül olacak bir hastalığı olan insanları konu alan “Debut or Die” filmindeki karakterlere tezahürat yapmak için kullanılan pankartlardan ve ışıklı çubuklardan ilham alan ürünlerdir.

Burada görebileceğimiz gibi webtoon ürünleri, webtoon’un fikri mülkiyetine (IP) dayalı ürünlerden daha fazlasıdır. Ekrandaki öğeleri dış dünyaya tercüme ediyor gibi görünen bu ürün aynı zamanda hayranları ve webtoon’u günlük yaşamlarının çeşitli yönlerinde birbirine bağlayan bir mekanizma görevi görüyor.