Korece adı “비밀 의 숲 (Gizli Orman)” ve İngilizce adı “Stranger” olan, Güney Kore suç-gerilim dizisi 2017 yılında çekilmiş. Signal Entertainment ve IOK Media tarafından üretilmiş. Çekimi ise Dragon Stüdyosu gerçekleştirmiş.

Televizyon için yapılan dizinin 16 bölümlük ilk sezonu 2017’de yayınlanmış Senaristi Lee Soo-yeon. Güzel haber ise her bölümünde başka heyecan olan dizinin 2.sezonunun bu pazar Netflix’de başlayacak olması.

Dizinin 2017’de yayınlanan ilk sezonunun her bölümü Güney Kore’de 2 milyonun üzerinde izleyici çekmiş. Gerçi bir kaç kere başlayıp, 4-5 dakika seyredip bıraktım. Sonuçta çok alışıldık olmayan isimler ve yüzler, hemen yakınlaşmanızı engelleyebiliyor. Ama ısrar edip, devam ederseniz farklı bir seyirci deneyimi alıyor ve farklı bir kültür izliyorsunuz. Ben de bir süre sonra,  tamamını hemen izleyecek kadar takıldım ve sonra da çok beğendim.

Zaten hem Güney Kore’de hem de dışarıda övgüler de almış. New York Times’ın 2017’nin En İyi TV Şovları listesine girmiş. Güney Kore’de de Baeksang Sanat Ödülleri’nde Televizyon Büyük Ödülü de dahil olmak üzere 8 dalda ödül kazanmış..

Ya Savcılar Tamamen Yolsuzluğa Bulaşmışsa

Dizi bir kadın polis ile bir savcının etrafında dönüyor. Hikaye Güney Kore adalet sisteminin bir bölümdeki yolsuzluk olaylarını anlatıyor. Aynı dönemde 2 eski devlet başkanının soruşturulmakta olduğunu belirtelim. Muhtemelen dizinin temelinde bu gerçek olaylar da yatıyor (tabii ki başında hiçbir gerçek olay, kurum ya da kişi ile ilgisi yoktur mesajı vardı). Hayli sürükleyici ve süprizlerle dolu bir dizi.

Başroldeki Hwang Si-mok ( Cho Seung-woo ), belirli ses frekanslarına karşı aşırı duyarlılıktan muzdarip fazla yüksek düzey olmayan bir savcıdır. Çocukluğunda bu sıkıntıyı düzelten bir ameliyat geçirmiş, beyninde bazı yerler alındığı için de duygusal bir farklılığı var. Empati duygusu başta duyguları eksik. Ancak ahlaki düzeyi ve mesleki bağlılığı çok yüksek.  Oyuncu seçimi bu açıdan çok başarılı. Hwang’ı oynayan Cho, gerçekten ifadesiz yüzü ve bakışlarının şekli ile bize bu duygusuz ama mesleğine bağlı yaklaşımı hissettirebiliyor.

İlk sezonun başında Hwang, Türkiye’de de örneklerini gördüğümüz ve “çantacı” tabir edilen yolsuzluklardaki talepleri ve karşılığındaki para vs menfaati sağlayan yani “yolsuzluklara aracı” olan bir adamın evine “herşeyi anlatacağım” sözleriyle çağrılır. Dizi bu adamın öldürülmesi anı ile başlar. Hwang’ın olay sırasında karşılaştığı ama önceleri kendi çalışmasına dahil etmediği kadın polis Han Yeo-jin ( Bae Doona ) ile zaman içinde işbirliği yapmaya başlar.

İkili birbirine başta şüphe ile bakarken, zaman içinde karşılıklı güven geliştirirler. Bu da olayın çözülmesinde çok önemli olur. Çünkü bu ikili hem savcılık, hem de emniyetten bağımsız olarak kendi soruşturmalarını yaparlar. Böylece engellemelerin bazılarından kurtulabilirler.

Çeşitli süprizlerle örülü ve bu tür yolsuzlukların nasıl başladığını, nelere yol açtığını, nerelere kadar gidebildiğini, olayların üstünün nasıl kapatıldığını gösteren dizinin temel anlatısı, Güney Seul Savcılık bürosunda pek çok savcıyı içine alan bir yolsuzluk olayıdır. Arkası güçlü olmayan insanların yani “halkın” adaletten yüksek sesle şikayet etmesine neden olmaktadır. Daha fazla anlatmayalım ama izlemenizi tavsiye edelim.

2.Sezon, Tam 3 Yıl Sonra Geliyor

İlk sezondan bu yana 3 yıl geçmiş ama biz bu 2.sezonun olacağını, ilk sezonun sonunda anlamıştık. Çünkü savcılık kurumunun bir bölümündeki yolsuzluk olayında, bütün engellemelere rağmen tarafsızca çalışan ve herşeyi ortaya çıkaran Hwang ilk sezonun 16.bölümünde ödüllendirilmek yerine uzak ve küçük bir yere sürülmüştü. Ancak bu bölümün bitişinde, başkanın karıştığı yolsuzluğu çözmesi için Senato tarafından özel olarak görevlendirilerek geri çağrıldı.

Bu arada hatırlatalım; gerçek hayatta 2018 martında Güney Kore’deki Seul Merkezi Bölge Mahkemesi’nin “rüşvet ve görevi kötüye kullanmak” ile suçladığı 2 eski Devlet Başkanı olan Lee Myung-bak ve Park Geun-hye ayrı ayrı tutuklandı.

Eski Kore Devlet Başkanı Lee, 2008 – 2013 yılları arasında görev yaptığı sırada istihbarat ajansı, iş adamları ve diğerlerinden yaklaşık 10,3 milyon dolar rüşvet almakla suçlandı. Lee ayrıca kağıt üzerinde ağabeyi Lee Sang-eun’un sahibi olduğu oto yedek parçası şirketi DAS’ın kazanç sağlaması için statüsünü kullanmakla da itham edildi. Aynı yılın ekim ayında 15 yıl hapis cezası ve 11,5 milyon $ para cezası verildi.

Yine siyasi iltimaslar karşılığında ülkenin en büyük bazı şirketlerinden rüşvet almak ve görevini kötüye kullanmak dahil 16 suçtan tutuklanan 2013-2017 döneminin Devlet Başkanı Park Geun-hye ise 24 yıl hapis ve 17 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Hatırlayacaksınız bu davaya Samsung’un veliahtının da adı karıştı ve o da tutuklandı.

Stranger dizisinin ilk bölümünde anlatılan hikayeler, bu olayın adeta “Adalet” tarafındaki durumunu anlatıyor.

Bir Şey İstemeyenleri Yönetemeyiz

Dizinin yazarı Lee Soo-yeon, Si-mok karakterini yaratmak için Korece “Bir şey istemeyenleri yönetemeyiz” atasözünden esinlenmiş. Ameliyat sonrasında duygularını kaybeden Si-mok, diğer savcıların aksine paradan ya da başka avantalardan etkilenmiyor. Yani rüşvet almıyor, yolsuzluk yapmıyor. Özelliği bu.

Dizinin başında öldürülmesiyle tanıdığımız “çantacı” da Simok’a “2 kişiyi yoldan çıkaramadım” diyor. Diğer yoldan çıkaramadığı kişi, filmin gölgede kalan 3.kahramanı ve katilin kendisi olarak süpriz kalsın.

Ama filmin daha belirleyici olan bir kahramanı daha var. O da filmin başında Baş Savcı olarak tanıdığımız ve çok büyük bir holdingin damadı olan kişi. Bu kişinin hayat çizgisine bakarak, bu yolsuzlukların nasıl da planlı olduğunu ve ileride başarılı olacak genç devlet memurlarının nasıl da daha kariyerlerinin başında hedeflenebildiklerini görüyoruz.

Özetle güzel bir dizi. Tavsiye ederim.