Salgınla birlikte yaş ayrımcılığının varlığı görünür oldu. Oysa ne kadar mutluyduk salgın öncesi. Yaş ayrımcılığı sinsice varlığını sürdürüyor, yaşlıları gülünç nesnelere dönüştürüyor ve insanları eğlendiriyordu. Eğlenenlerin arasında yaşlılar da vardı. Aşağılandıklarını fark etmeden gülüyorlardı. Kimi kez nesneleşiyor kimi kez de hayvansı kılınıyorlardı. Pahalı ve şık bir araba olan Mercedes’e de benzetiliyorlardı. Kedi reklamında “evde anneanne yoksa üzülmeyin kediniz var” türünden ifadelerle hayvanla yer değiştiriyorlardı.

Sağ olsunlar bu tür aşağılamalar yaş ayrımcılığı konusunda farkındalık geliştirmede etkili oldu. Cogito Hasta Bir Dünyada Yaşlanmak adıyla bir sayı çıkardı. Biz de (Şeyma Balcı ve ben) yaş ayrımcılığı konusunda daha somut etkinlikler yapmaya karar verdik. Benim Senex (1) dergisinde bir yazım çıktı. Şeyma Balcı(2) Senex: 5. Lisansüstü Yaşlılık Çalışmaları Kongresi’nde göç filmlerinde yaşlı temsillerini irdeledi.

Sıra web (3) sitesine gelmişti. Sitede yaş ayrımcılığı konusunda farkındalık geliştirme üzerine kişisel anıların yer aldığı bir kategori var. Filmlerdeki temsiller Sefer Tası (Ritesh Batra, 2013), Şiir (Lee Chang-dong, 2010), İkimiz (Filippo Meneghetti, 2020) üzerine. Site başka yazarlara da açık. Yazı gönderme koşulları ana sayfada yer alıyor. Site ilginizi ve paylaşımlarınızı bekliyor.

  1. Yıl 2021, Cilt 5, Sayı 1, 64 – 74, 08.09.2021 Barış’a Mektup Ötekinin Sorumluluğu Büyükannede!
  2. https://www.youtube.com/watch?v=DhsbtNXR1i0
  3. https://www.sineyaslilik.com