Dünya Bu Filmi Konuşuyor projemizde Yağmur Kartal Karakuş’un Oyuncakçı–Saklı Yadigarlar filmini ele alıyoruz. Sekizinci konuk yazarımız Nijerya’dan Dr. Oghenefego Ofili.

Dr. Oghenefego Ofili Kimdir?

Dr. Oghenefego Ofili, bir film yapımcısı ve dijital içerik aracılığıyla Afrika’nın güzelliğini sergilemeye odaklanan bir medya prodüksiyon şirketi olan Teo-Inspiro International’ın kurucusudur. Belgesel filmi, 2018’de Africa Magic Viewer’s Choice Ödülü’nde en iyi belgesel dalında aday gösterildi. Oghenefego, Afrika’yı olumsuz bir şekilde sunan anlatıları değiştirmeye odaklanan tutkulu bir hikaye anlatıcısı.

 

Bu belgesel film bize, Sebahattin Parlar’ın hayatı hakkında çok ilginç bir hikaye anlatıyor. Filmde animasyonların ve gerçek hayattaki karakterlerin güzel kombinasyonu, izlemeyi son derece ilginç hale getiriyor. Yönetmenin, el sanatlarına ve eserlere değer veren bir çağdan gelen bir sanatçı olan Parlar’ın yaratıcı yolculuğunu dokuz alt tema kullanarak anlatması, filme izleyicinin ihtiyaç duyduğu planı sağlayan bir yapı kazandırıyor. Alt temalar, Özne’nin (ana karakterin) yaşamının her yönünü kapsayarak hikayeyi tamamlamaya yardımcı oluyor.

Film, onu zengin, kültürel ve büyüleyici bir ürün yapan pek çok unsuru bir araya getiriyor. Örneğin Sebahattin Parlar’ın öğretmeninin, kendisinin sanat yolculuğunda oynadığı rolü göstermekle, yetişkinlerin ya da ustaların çocukların hayatında oynadığı önemli role dikkat çekiyor. Ailesini ve yakın arkadaşlarını öne çıkarmak, izleyicinin ana karakterle insan olarak ilişki kurmasına yardımcı olmak için gereken duygusal bağlantıyı getiriyor. Bir sanatçı olarak verdiği mücadeleleri öne çıkarması kendinden şüphelenen, üzüntü ve depresyon hisseden benzer durumlardaki sanatçılar için bir motivasyon noktası oluyor.

Film çok eskide kalmış bir dönem hakkında olsa da, Oyuncakçı’nın sanatsal ifadesi olarak malzemeleri geri dönüştürerek kendi tarzında bir çevreci olduğunu gördüğümde bana bu filmi bir anlamda çağdaş hissettiriyor. Parlar, kendince gezegeni iklim değişikliğinden kurtarıyordu, diye düşünüyorum. Bu film ayrıca hükümet politikalarının sanat endüstrisini nasıl etkileyeceğini veya bozabileceğini vurguluyor; bu da beni sanatçı olarak düşündürüyor, ülkemizdeki siyasete daha çok odaklanmamız gerektiğini gösteriyor.

Ses tasarımı mükemmel; renk derecelendirmesi tutarlı ve rahatlatıcı. Görüntü kalitesi harika ve fotoğraf yönü sinemasal prensiplere uygun. B-roll’ler mükemmel bir şekilde kullanılmış ve bu filmi izlemekten gerçekten zevk aldım. Sebahattin Parlar’ın hikayesi, kendimizi her zaman ortaya koymamız gerektiğini; kendimizi ortaya koyduğumuzda dünyanın bedelini ödemeye hazır olacağı bir hediyemiz olduğunu gösteriyor. Sebahattin Parlar’ın bu ustalığı devrettiği bir çırağı olmasını çok isterdim, böylece diğer nesiller böyle parlak bir yetenekle buluşabilirdi. Film yapımcısının böylesine önemli ve düşündürücü bir hikaye anlatma kararını özellikle takdir ediyorum.


This documentary film shares a very interesting story about the life of Sebahattin Parlar; the toymaker. The beautiful combination of animations and real-life characters in this film made it exceptionally interesting to watch. Sharing his creative journey as an artist from an era that valued handiwork and artifacts using nine subthemes gave structure to the film which provided the progression the audience needed. The subthemes helped cover every aspect of the Subject’s life, making the story complete.

This film brings in so many elements that make it a rich, cultural and captivating product. For example, establishing the role Sebahattin Parlar’s teacher played in his art journey draws attention to the important role adults or mentors play in the life of children. Featuring his family and close associates brought the emotional connection needed to help the audience relate with the main subject as human. Highlighting his struggles as an artist; self-doubt, sadness, depression would be a point of motivation for artists who find themselves in similar situations.

Although this film is about an era long gone, it feels contemporary in some sense when I see that the Toymaker was an environmentalist in his own way, by recycling materials in his artist expressions. He was in his own way saving the planet from climate change; I guess. This film also highlighted how government policies could make or mar the art industry; which makes me think as artists, we should pay attention to the politics in our countries.

The sound design was excellent; colour grading was consistent and soothing. The picture quality was great and the photography direction followed cinematic principles. The B-rolls were perfectly used and I totally love watching this film. SebahattinParlar’s story showed that we should always put ourselves out there; you have a gift that the world would be ready to pay for. I really wish SebahattinParlar had a protégée or mentee who he handed over this craftsmanship to, so other generations could enjoy such brilliant innovation. I appreciate the filmmaker’s decision to tell such an important and thought-provoking story.