Yazan: Hellen Park

Çeviren: Toygar Ercan

Rakipsiz Mizansen, İnsanlar Üzerine Düşünceler ve Aşk Hikayeleri 

75. Cannes Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Decision to Leave 29 Haziran’da Kore ve Fransa’da aynı anda vizyona girecek. Bir Kore filminin Kore ve Avrupa’da aynı anda vizyona girmesi çok sıra dışı bir durum. Ayrıca film, Kuzey Amerika, Birleşik Krallık, Türkiye, Hindistan, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda ve İtalya dahil olmak üzere 192 ülkeye önceden satıldı. The Handmaiden‘dan altı yıl sonra vizyona giren Park Chanwook’un Cannes’da En İyi Yönetmen ödülünü kazanan başyapıtı Decision to Leave‘e dünya çapındaki ilgiyi görebiliyoruz.

 Özellikle 2022, Park Chanwook’un film yönetmeni olarak ilk çıkışının 30. yıl dönümü. En İyi Yönetmen ödülünü kazandıktan sonra Chanwook, “İlk başlangıcımın 30. yıl dönümünü kutlamak için Cannes’dan bir hediye gibi” dedi. 1992’de Trio filmiyle çıkış yaptıktan sonra, yönetmen Park, bugüne kadar 20 uzun metrajlı ve kısa film ve dizinin senaryo yazımı ve yönetmenliğini yaptı ve yönetmenliğini yapmadığı 7 filmin planlama ve senaryo yazımında yer aldı. 30 yıldır hiç ara vermeden film yaptığını söylemek abartılı olmaz. Aynı zamanda filmleri, ‘geleneksel olmayan ve yeni’ tılsımlarıyla Kore filmlerinde yeni bir sayfa açtı. New York Times, Park Chanwook’u “Kore Sinemasını dünyaya açan adam” olarak tanıttı.

Decision to Leave, “Filmlerim Arasındaki En İyi İş!” 

Yönetmen Park Chanwook’u dünyaya tanıtan en önemli sahne Cannes Festivali. 2004’te Old Boy ile Cannes Jüri Ödülü’nü aldı ve ardından 2009’da bu sefer THIRST ile Cannes Jüri Ödülü’nü tekrar kazandı. 2016 yılında The Handmaiden ile yarışmaya davet edildi ve bir sanatçı teknisyeni ödülü olan Vulcan Ödülü’nü kazandı. Ve 2022’de Decision to Leave ile En İyi Yönetmen ödülünü aldı.

Decision to Leave, Yönetmen Park Chanwook’un birçok yönden değişimini ve gelişimini gösteriyor. Dağların ve denizin uçsuz bucaksız doğasında, dedektif (Park Haeil) ile kurbanın zanlısı ve karısı (Tang Wei) birbirlerinden şüphe eder, birbirlerini keşfeder ve eninde sonunda birbirlerine aşık olurlar. Dedektif türüne uzun süredir meyleden yönetmen Park Chanwook, dünyanın daha önce hiç görmediği ‘nazik, kibar ve parlak bir dedektif’ ile bir film yapmak istedi. İsveç polisiye romanı Martin Beck serisinden ilham aldı. Ayrıca Koreli şarkıcılar Jung Hoonhee ve Song Changsik tarafından söylenen ‘Misty’ şarkısı da büyük bir ilham kaynağı oldu. Yönetmen Park Chanwook, “Jung Hoonhee’nin ‘Misty’siyle başlayan ve Song Changsik’in ‘Mysty’siyle biten ve doğal olarak Decision to Leave’in aşk hikayesini tasarlayan bir film hayal ettim.” dedi.

 Decision to Leave, Yönetmen Park Chanwook’un şimdiye kadar yaptığı en güzel ve hüzünlü aşk hikayesi. Dağdaki kazayı araştıran dedektif, ölen adamın güzel karısını sorguya çeker. Bu süreçte dedektif, ikisinin aynı insan sınıfına ait olduğunu fark eder ve kontrol edilemez duygulara kapılır. Yönetmen Park Chanwook tarafından yaratılmış gibi görünen dağların ve denizin manzarasında, motif olarak doğa ile birlikte iki kişinin evi, tamamen yeni bir aksiyon sahnesi, acil akıl yürütme ve tutkulu bir aşk filmde bir arada barınıyor.

Old Boy ve THIRST, İmkansız Aşk, Kan Kırmızısı Aşk Hikayeleri 

Decision to Leave, Cannes’da ödül kazanan Yönetmen Park Chanwook’un özünü içeriyor. Eşsiz mizansen, yönetmenin insan doğası üzerine keskin düşünümü ve tabuların ötesindeki aşk hikayesi, Yönetmen Park Chanwook’un filmlerinin önemli özellikleri.

 

Old Boy 2003 yılında nedenini bilmeden hapsedilen ve serbest bırakılan sıradan bir adamın sırlarını ortaya çıkarma sürecini takip ediyor. Film bir Japon çizgi filmine dayanıyor, ancak Park Chanwook onu tamamen yeni bir hikayeye uyarlıyor. Old Boy, aktör Choi Minshik’in uzun metrajlı ‘çekiç vuran aksiyon sahnesi’ ve canlı bir ahtapot yemenin grotesk sahnesi için manşetlere çıktı, ancak sahneler günahın ağırlığına ve tabulaştırılmış aşka kendini veren bir adamın trajedisini içeriyor. Film, o dönemde Cannes’da yarışma bölümünün başkanı olan Quentin Tarantino’dan övgü dolu eleştiriler aldıktan sonra 2004 yılında Büyük Jüri Ödülü’nü kazandı. Michael Moore’un Fahrenheit 911 adlı belgeselinin o yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazandığını düşünürsek, En İyi Film ödülünü Old Boy’un kazandığını söylemek abartılı olmaz. 

2009’da THIRST filmi, yönetmen Park Changwook ile bu yıl Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan aktör Song Kangho’nun buluşmasıyla dikkat çekti. Alışılmadık hikaye anlatımı, bilinmeyen bir salgını tedavi etmek için gizli bir deneye katılan bir rahibin insan kanına hasret bir vampire dönüşmesi, Park Chanwook’un imza tarzıydı. THIRST aynı zamanda hem süper güçlerine hem de öldürme arzusuna sahip olan rahibin, eski arkadaşının karısıyla karşılaşması ve ölümcül bir aşka düşmesiyle tabu bir aşk hikayesi. Cannes’da ıstırap çeken rahip rolünü oynayan Song Kangho’nun yanı sıra, onu baştan çıkaran ve vampire dönüşen ve gücüyle bastırılmış arzusunu serbest bırakan bir kadın olan Kim Okvin de dikkat çekti. O yıl jüri başkanı olan Isabelle Huppert’in THIRST‘e şevkle destek verdiği söylendi.

Cannes Yarışmasında En Çok Davet Edilen ve Ödüllendirilen Yönetmen Park Chanwook

Park Chanwook, ‘Cannes Park’ lakabını pek sevmediğini söylese de, Cannes’ın Park Chanwook’a olan sevgisi sağlam. Yönetmen Park, 2002’de Yönetmen Im Kwontaek’in Chihwaseon‘undan sonra Cannes’da ikinci kazanan oldu. Decision to Leave ile Cannes’da En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Park Chanwook, Cannes’da Koreli film yönetmenleri arasında en çok davet edilen ve en çok ödül alan yönetmen olarak bir rekor kırdı. Cannes’ı kendine hayran bırakan yönetmen Park Chanwook ve ödüllü çalışmaları, mizansen ve insanlar üzerine benzersiz tefekkürünü ve benzersiz ‘aşk hikayesini’ gözler önüne seriyor.

Kaynak: http://www.koreanfilm.or.kr/eng/news/features.jsp?blbdComCd=601013&mode=FEATURES_VIEW&seq=583