Yazar: Kwak Yeon-soo

Song Kang-ho En İyi Erkek Oyuncu, Park Chan-wook En İyi Yönetmen seçildi.
Kore Filmleri Bu Yıl Cannes Film Festivali’nde İki Ödül Alarak Rekor Kırdı
Song Kang-ho, Japon yönetmen Hirokazu Kore-eda’nın yönettiği ve tamamı Koreli oyuncu kadrosuyla ve Kore kültürü ile oluşturulan diyaloglarıyla, Kore-eda’nın ilk Korece filmi olan “Broker”daki rolüyle, Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan ilk Koreli erkek oyuncu oldu.
2007’nin başlarında Cannes Film Festivali’nde, Song’un da başrol olarak yer aldığı “Secret Sunshine” filminde, aktris Jeon Do-yeon, “performansıyla En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.  Ayrıca Song, 2000 yılında Hong Kong’lu Leung Chiu Wai’nin “In the Mood for Love” ve 2004 yılında Japon Yuya Yagira’nın “Nobody Knows” filminde kazandığı ödüllerin ardından, Cannes’da ödül kazanan üçüncü Asyalı aktör oldu.
“Broker”, insanların istenmeyen bebeklerini isimsiz olarak bıraktıkları ve Kore’de “bebek kutusu” olarak bilinen yeri konu işleyen ve Koreli aktörler Song, Gang Dong-won, Bae Doona ve K-pop artisti Lee Ji-eun (IU) gibi sanatçıların bulunduğu yıldızlardan oluşan bir kadroya sahip.

 

Film, yabancı medya ve eleştirmenler arasında farklı yorumlar aldı. Amerikan medyası Deadline, 2018’de “Shoplifters (Hırsızlar)” dalında Altın Palmiye kazanan Kore-eda’nın, “sosyal gözlem ile duygusallık sezgisi arasında ince bir çizgide yürüdüğünü” bildirirken, The Telegraph “bu Cannes yarışmasının en büyük hayal kırıklığıdır” olarak yazdı.
Bu tür olumsuz eleştirilere rağmen, 26 Mayıs’taki dünyada ilk gösteriminden (prömiyerinden) sonra 12 dakika boyunca alkışlandı ve Kore-eda, gazetecilere yaptığı açıklamada, izleyicilerin tepkilerinin çok iyi olduğunu ve bunun filmin sahnelendiği sürenin sonuna kadar kendisini memnun ettiğini, söyledi. Ayrıca film, Amerika, Fransa, Japonya, Almanya ve İtalya dâhil olmak üzere 171 ülkeye satıldı.
Çeşitli uluslararası film festivallerinde sıklıkla aday gösterilen ve sayısız ödül alan Koreli yönetmen Park Chan-wook, bu defa da gizemli dedektiflik konusundaki filmi olan “Decision to Leave” ile En İyi Yönetmen seçildi. Park Chan-wook, “Chihwaseon (2002)” filmi ile ödül kazanan Im Kwon-taek’in ardından, Cannes’da aynı kategoride ödül alan ikinci Koreli yönetmendir. Ayrıca “Decision to Leave”, Park’ın 2004’te Grand Prix’yi kazandığı “Oldboy”, 2009’da Jüri Ödülü’nü kazandığı “Susuzluk” ve 2016 yılında ödül kazandığı “The Handmaiden” gibi filmlerin ardından Altın Palmiye için yarışan dördüncü filmi oldu.

 

Decision to Leave, dağlık bir kırsalda bir cinayet soruşturması sırasında gizemli bir dul kadınla bir dedektif hakkındadır, 23 Mayıs’ta yapılan galasının ardından, yabancı medyada olumlu eleştiriler alarak Metacritic’te yüzde 89 ve Rotten Tomatoes’da yüzde 90puan aldığı için ödül kazanması bekleniyordu.
İngiliz gazetesi The Guardian, bir incelemede filme beş üzerinden beş yıldız verdi. Amerika’lı eğlence kuruluşu Variety, filmin “kötü bir cinayet gizemine sarılmış ustaca, göz kamaştırıcı bir aşk hikayesi” olduğunu söyleyerek onu övdü. Screen Daily, “Park Chan-wook, 2022 Cannes yarışma programında çıtayı yükseltiyor ve eşsiz bir görsel stilist olarak konumunu yeniden ortaya çıkarıyor” diye yazdı.

Film, Fransa, Kuzey Amerika, Birleşik Krallık, Türkiye, Hindistan ve Japonya dahil olmak üzere 192 ülke ve bölgeye satıldı. CJ Entertainment, filmin, satış değeri açısından tüm zamanların en başarılı filmi olduğunu duyurdu. Film, 2022 Camera d’Or yarışmacılarına gösterilmek üzere seçildi. Bu konu ile ilgili filmde rol alan oyunculardan Çinli aktris Tang Wei, “Bu gerçekten bir onur ve filmimizin Cannes izleyicileri tarafından iyi karşılanmasının, bunun bir işareti olarak görülebileceğini düşünüyorum” dedi.
Kore Filmlerine İlgi Devam Ediyor

Cannes’da ödül ve övgü alan Kore filmleri, Bong Joon-ho’nun Palme d’Or ödüllü “Parazit” filminden Netflix’in “Squid Game” dizisine kadar, Kore kültürünün global etkisinin son örneklerindendir.
Bu Mayıs’ta Kore yapımı olan ve Cannes için seçilen dört uzun metrajlı filmi vardı: “Decision to Leave”, “Broker”, “Hunt” ve Cannes’a geri dönen Jung July’nin iç gözlemsel konulu draması “Next Sohee”. Bu filmlere ek olarak, yönetmen Moon Soo-jin’in altı dakikalık kısa filmi “Persona”, festivale davet edilen ilk Kore animasyon filmi oldu.

 

Bu yıl seçilen Kore filmlerinin dikkat çeken bir özelliği, “Decision to Leave” filminde başrol oynayan Çinli aktör Tang ve “Broker” filminin yıldız oyuncu kadrosunda ve diyaloglarında Korelilerle işbirliği yapan Japon yönetmen Kore-eda gibi, yönetmenler, oyuncular ve ekipler arasındaki uluslararası ortak yapım ve kültürel karışımdı. Ayrıca, Koreli aktörler Oh Kwang-rok ve Park Ji-min, bir Fransız-Alman-Belçika ortak yapımı olan “Return to Seoul” filminde yer alması da kültürel karışıma örnektir.
Kore Film Konseyi, festivale davet edilen Kore filmlerini kutlamak ve Koreli ve uluslararası film profesyonelleri arasındaki değişimleri teşvik etmek için 21 Mayıs’ta “Kore Film Gecesi” etkinliğine ev sahipliği yaptı. Etkinliğe yaklaşık 500 davetli katıldı. Katılımcılardan Fransa’nın ulusal sinema ajansı CNC’nin başkanı Dominique Boutonnat, “Fransa, Kore filmlerini gerçekten çok seviyor” dedi.
Birbirleriyle rekabet eden iki Koreli ajanın hikayesinin anlatıldığı ve “Squid Game” dizisinin yıldızı Lee Jung-jae’nin, ilk uzun metrajlı filmi olan “Hunt”, Cannes’ın Gece Yarısı Gösterimi’nde seyredildikten sonra çok fazla övgü dolu eleştiriler aldı. Film, Cannes’da yedi dakika ayakta alkışlanan bir başarıydı. Screen Daily, filmin aksiyon bölümlerini “yoğun ve kinetik” olarak tanımladı ve izleyicilerin “bitmesini istemeyebileceğini” ekledi.
Lee, Cannes’da gazetecilere yaptığı açıklamada: “Kore yapımları için altın bir çağ gibi ve bu henüz başlangıç” dedi. Screen Actors Guild Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Lee, birinci veya ikinci uzun metrajlı film ödülü olan Camera d’Or için yarışmacıydı.
Kaynak: https://www.koreatimes.co.kr/www/art/2022/05/689_329935.html