1988 de Alaska’da mahsur kalan üç balinanın kurtarılma hikayesi, 1989 yılında Thomas Rose tarafından kitaplaştırılmıştır (Thomas Rose “Freeing the Whales” Birchlane Press, Carol Publishing Group,1989). Bu kitap 2012 yılında Jack Amiel, Michael Begler tarafından senaryolaştırılıp, Ken Kwapis tarafında da Big Miracle adıyla filmleştirilmiştir.

Filmin girişinde yaşlı bir adamın bir çocuğa balinaların nasıl avlandığını öğretmeye çalışıyor. Filmin ilerleyen dakikalarında bunların dede-torun olduğunu öğreniyoruz. Burada klasik öğretilerin kuşaklar arası nasıl aktarıldığına şahit oluyoruz. Kabilenin hayatta kalabilmesi için avlanmanın önemli olduğunu düşünürken, bir sonraki sahnede dünyanın artık değiştiğine, nasıl bir gelişim gösterdiğine tanık oluyoruz. Avokado meyvesinin nasıl da Alaska’ya geldiğini hatta kilometrelerce uzak olan Meksika’nın bile yemeklerinin geldiğini görüyoruz.

Rastlantı eseri görülen balinaların, haber oluşunu ve bu haberin ulusal kanala çıkışını, ve en sonunda uluslararası gündeme oturduğuna şahit oluruz. Bu süreçte çevre düşmanı olarak bilinen petrol firmalarının reklam amaçlı katılımlarının nasıl samimiyete dönüştüğünü, dünya liderliği savaşında olan iki ülkenin ortak amaç uğruna birbirlerine yardım ettiğini gözlüyoruz.

En basit anlamda; Alaska’da mahsur kalmış üç balinanın kurtarılma hikâyesini anlatan filmde, baş rollerden bahsetmek pek mümkün olmuyor. Aslında bunun filme özgü bir durum olduğunu daha sonraları algılıyoruz. Yetmiş beş (75) kişilik oyuncu (cast) ekibinde yönetmenin bize tanıtmış olduğu tüm karakterlerin yaşamları, rastlantısal bir olay sonucu değişiyor(deviniyor). Bu devinimin bazı karakterlerde ise olumsuz yönde seyrettiğine tanık oluyoruz.

Anlatım üslubuyla basitliği seçen yönetmen, bu tarzıyla anlatmak isteğini herkese aktarabilmektedir. Sürekli bir devinim içinde olan filmde, toplumdaki birey, kişisel ard alanı doğrultusunda bir mesaj almaktan ziyade bir devinime sürüklenmektedir.

 

 

Kaynakça:

http://www.imdb.com/title/tt1430615/

http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Miracle

http://www.greenpeace.org/usa/en/campaigns/oceans/whale-defenders/Operation-Breakthrough-The-story-behind-Big-Miracle/