2-11 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlenen 29. Busan Uluslararası Film Festivali tamamlandı. BIFF’in resmi web sayfasında Festivali’nin değerlendirme raporu yayınlandı. Kültür politikası ve kültürel ekonomi açısından verilerle tartışmak oldukça önemli. BIFF’ın raporuna da bu gereklilik çerçevesinde göz atalım. Raporu özetlersek;

Festival, 63 ülkeden 224 film de dahil olmak üzere toplam 278 filmi 633 kez göstererek yaklaşık %84’lük bir koltuk doluluk oranına ulaştı ve geçen yıla göre önemli bir artışla toplam 145.238 seyirci tarafından BIFF izlendi. Bu oran, 300’den fazla filmin gösterildiği pandemi öncesi yılları bile geride bırakarak festival tarihinin en yüksek koltuk doluluk oranı oldu.

Yılın Asyalı Film Yapımcısı ödülünü kazanan yönetmen Kurosawa Kiyoshi, Özel Program Odağı kapsamında tüm filmleri gösterilen ve ayrıca Ustalık Sınıfına katılan yönetmen Miguel Gomes ile birlikte yönetmenler Patricia Mazuy, Ann Hui, Leos Carax ve Jia Zhang-Ke seçkin konuklar arasındaydı. Bu yönetmenler, film gösterimleri de dahil olmak üzere çeşitli etkinliklerle izleyicilerle buluştu. Artık yönetmen olarak da hitap edilebilen aktör Matsushige Yutaka, Yeni Akımlar jüri üyeleri olarak festivale katılan oyuncular Zhou Dongyu ve Kani Kusruti ile birlikte festivale katıldı. Oyuncular Kim Sunyoung ve Ryu Junyeol da Yılın Oyuncusu Ödülü’nün jüri üyeleri olarak festivale katıldı.

Açık Hava Söyleşisi, Açık Hava Karşılaması, Ustalık Sınıfı, Özel Söyleşi ve ayrıca yeniden başlatılan Söyleşi-Söyleşi ve Kısa Film, Uzun Sohbet de dahil olmak üzere BIFF’in etkinlik yelpazesi genişletildi. Geçen yıla göre 15 fazla olmak üzere toplam 46 etkinliğin yanı sıra 303 GV oturumu düzenlenerek film yapımcıları ve izleyiciler arasında bağlantı kurmak için daha fazla fırsat yaratıldı. Özellikle The E&M/DMP Studios, CJ ENM ve Netflix tarafından düzenlenen forumlar, film yapımcılarına pratik sektör bilgileri sağladı. Dördüncü yılındaki Oyuncuların Evi, Sul Kyung-gu, Park Boyoung, Hwang Jung-min ve Chun Woo-hee gibi kamera arkasındaki samimi hikayeleri paylaşan yıldızları ağırladı.

BIFF ziyaretçilerine daha fazla içerik ve bilgi sağlamak amacıyla, beş yıl içinde ilk kez Korece ve İngilizce günlük dergiyi yeniden yayımlandı. Festival konuklarına rahat ulaşım ve aktif ağ oluşturma olanağı sağlamak için konuk servisleri ve konuk salonu da işletildi. Busan Uluslararası Film Festivali’nin 2022 yılında ilk kez tanıtılan kültür projesi ‘p!tt’, ziyaretçilerin dinlenebileceği samimi bir alan sunmak için ziyaretçi salonunu genişletildi.

İzleyiciler tarafından oluşturulan tek festival olmaktan gurur duyan festivalde, izleyici programcıları açık işe alım ve oylama yoluyla seçiliyor.  Unutulmaz anlardan biri de Epik High’ın filmlerinin son iki şarkısını izleyicilerle birlikte ekran önünde canlı olarak seslendirdiği andı. O anda sinema salonu bir konser salonuna dönüştürülerek sürükleyici bir deneyim yaratıldı. Topluluk BIFF’i her zaman sanatçıları ve katılımcıları bir araya getiren samimi, engelsiz atmosferiyle izleyicileri büyülerken, bu yılki festival bu bağı yeni bir seviyeye taşıdı. Nampo-dong Meydanı’na büyük kalabalıklar geldi ve bir araya gelen herkes için canlı, unutulmaz bir film izleme deneyimi yarattı.

Dördüncü yılına giren BIFF Her Yerde, bölgenin her köşesine yayılıyor ve kentliyi kapsıyor. Dadaepo’daki Gün Batımı Rüya Çeşmesi etkinliğini erteleyen ve gösterim mekanlarını Domoheon ve Hoedong Rezervuarı sahil güvertesinden kapalı mekanlara değiştiren BIFF Her Yerde  sık yağmur ve şiddetli rüzgar gibi zorluklara rağmen gerçekleştirildi. Bir Gün veya Başka Bir Gün filminin oyuncusu Alice Ko, şemsiyenin altında izleyicilerle buluştu. Yeonje-gu’daki Hwangnyeongsan ve Saha-gu’daki Dadaepo gibi gün batımı mekanları, gösterim öncesi performanslarla deneyime katkıda bulunurken, Berry Berry Good Bongsan Merkezi ve Domoheon gibi mimari açıdan önemli noktalar ziyaretçileri büyüledi. Ayrıca, Domoheon ve Millak Sahil Parkı gibi mekanlar, Kore Sağırlar Derneği tarafından sağlanan işaret dili tercümesiyle övgü topladı ve hem Gimhae Uluslararası Havaalanı hem de Yeouido’daki Ulusal Meclis Salonu ikinci yıl üst üste film gösterimi buluşmasına katıldı.

Bu yılki Asya İçerikleri ve Film Pazarı, 52 ülkeden 2.644 katılımcı ve toplam 26.435 ziyaretçi ile rekor kıran bir başarı elde etti ve bu da geçen yıla göre %37’lik bir artışa işaret ediyor. Yeni başlatılan Yapımcı Merkezi, 19 ülkeden 123 yapımcıyı çekerek dinamik ağ oluşturma fırsatlarını teşvik etti. Kore’nin ‘Odak Ülke’ olarak yer aldığı etkinliğe Kore Film Konseyi (KOFIC) ve yedi ülkeden ortak kuruluşların katılımıyla desteklendi ve  ilk kez düzenlenen bu etkinliğe başarılı bir başlangıç ​​yapıldı. Satış pazarında 275 satıcı ve 563 alıcı aktif içerik ticareti yaparken, Asya Proje Pazarı ve Busan Hikaye Pazarı 1.676 iş toplantısına ev sahipliği yaptı. Geçen yıla göre büyüklüğü iki kattan fazla artan ACFM konferansı, özellikle pazara yeni, yenilikçi fikirler ve enerji katan Yapay Zeka konferansı ile büyük ilgi topladı. Bu yıl ACFM hem niceliksel hem de niteliksel olarak büyüme gösterdi.

Asya İçerik Ödülleri ve Küresel OTT Ödülleri (ACA ve G.OTT Ödülleri), küresel içerik pazarı trendlerini yansıtan çeşitli ve yenilikçi girişimleri sergiledi. En İyi Orijinal Şarkı kategorisinin eklenmesiyle ödül kategorileri genişletilirken, Halkın Seçimi Ödülü izleyici katılımını artırdı ve ödülleri farklı kıldı.2025 yılında 30.  Busan Uluslararası Film Festivali 17 Eylül (Çarşamba) – 26 Eylül (Cuma) tarihleri arasında düzenlenecek.