Yazan: Kwak Yeon-soo

Seul’de 13 yıldır açık olan bağımsız bir kitapçı Hangang Moongo 10 Mayıs’ta kapandı. Kitapevi, “Pazar koşullarındaki değişiklik ve azalan kişisel okuyucu sayısı nedeniyle mağazayı kapatmaya karar verdik.” ilanını astı. Covid-19 pandemisi bağımsız kitapçılar, müzik evleri ve arthouse sinemaları başta olmak üzere küçük kültürel mekanları oldukça olumsuz etkilemiştir. 61 bağımsız kitapçı arasında yapılan bir ankette, Kore Kitapçıları Ağı’ndan (Korean Bookstores Network) 19 katılımcıya göre, satışlar Ocak-Mart döneminde bir önceki yıla kıyasla yüzde 40 ile yüzde 60 düşmüş durumda. Ağdan bir yetkili, “Küçük ve bağımsız kitapçıların koronavirüs kurtarma kredisi alması zor. Kore Yayın Endüstrisi Tanıtım Ajansı (KPIPA) yardım fonları sunuyor, ancak sadece birkaçı gerçekten yardım alıyor” açıklamasını yaptı. Yetkili, “Ülke genelinde 2.000 civarında bağımsız kitapçı var ve bu krizi aşamazsak, mali kayıpların artması nedeniyle birkaç ay içinde işi kapatacağız.” dedi.

Bağımsız kitapçılar, pandemiye kadar Kyobo, Youngpoong ve Aladin gibi büyük kitapçı zincirlerine karşı rekabet ettikleri için zaten ince kâr marjlarıyla çalışıyorlardı. KPIPA verilerine göre, ülke çapında bağımsız kitapçı sayısı 2009’da 2.846 iken, 2019 yılında 1.968’e düştü.

Seul’deki bağımsız kitapçı Wit N Cynical’i işleten şair  Hee-kyoung, pandeminin, daha büyük perakendecilerin yararına işlediğini, tüketici alışkanlıklarının çevrimiçi satın almaya doğru kayması nedeniyle, pandeminin bağımsız mağazalar ve büyük zincirler arasındaki pazar ayrımını iyice genişleteceğini belirtmekte. Kyobo Kitabevi’ne göre, çevrimiçi satışlar Şubat-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 arttı. Benzeri bir artış, yüzde 15’lik bir artış gösteren Aladin ve yüzde 10’luk bir oran olan Youngpoong’da da görüldü.

Bağımsız kitapevi sahipleri şöyle diyor: “Müşterilere büyük kitapçı zincirleri ile aynı fiyatları, envanteri ve hızlı teslimatı sağlamak zor.”; “Artık hayranları ve okuyucuları bağımsız mağazalara çeken yazar buluşmaları ve kitap kulüpleri gibi etkinlikler düzenleyemiyoruz. Karantina devam ederse, görünüm belirsiz olmaya devam edecek.”

Bağımsız film yapımcıları ve sinema işletmecileri de salgın sırasında ayakta durmaya çalışıyorlar. 22 Nisan’da bir grup yönetmen ve ilgili destek kuruluşu, Kore hükümetini COVID-19 salgınının neden olduğu ekonomik kayıpları telafi etmek için mali yardım sağlamaya çağırdı. Ankette, 52 katılımcıdan yüzde 40’ından fazlasının salgını izleyen üç ayda gelirinin olmadığını görüldü. 2007’de açılan bir arthouse sinema olan Indie Space, sinemaseverlerin sayısının bir yıl öncesine göre Nisan ayında yaklaşık yüzde 90 oranında düştüğünü gördü. Indie Space yetkilisi, “Indie Space ve arthouse sinemaları yardım fonlarıyla yıl sonuna kadar hayatta kalabilir, ancak bu miktar pandemiden kaynaklanan kayıpları karşılamak için çok küçük.” dedi.

Konserlerin iptali zaten, finans baskısı altında zarzor hayatta kalan küçük müzik evleri ile bağımsız grupları oldukça olumsuz etkiledi. Kore Kayıt Endüstrisi Birliği’ne göre, Şubat ve Nisan ayları arasındaki etkinliklerin iptali veya ertelenmesi nedeniyle 44 üye 6,2 milyardan won civarında gelir elde etti. Toplam 211 konser iptal edildi ve 63,3 milyar won gelir elde edildi.  Kent müziğine ve bağımsız sanatçılara ev sahipliği yapan Seul’ün Hongdae Bölgesinde faaliyet gösteren küçük müzik evleri ve bireysel gruplarla pandeminin etkisi üzerine bir anket yapıldı ve Şubat ve Nisan ayları arasında 82 konserin ertelendiği veya iptal edildiği, yaklaşık 800 milyon wonluk bir ekonomik kaybın olduğu saptandı.  Konuyla ilgili bir yetkili “Küçük müzik evlerin çoğunun 10 veya daha az personeli var ve bazıları acil durum yönetimini benimsedi yani personeli işten çıkardı  ya da ücretsiz izine gönderdi” dedi.

Kaynak: https://www.koreatimes.co.kr/www/art/2020/05/398_289762.html