Sevgili SineBlog takipçileri ve katkıda bulunan yazarlarımız,
Yaklaşık iki yıl önce “fikir yaratıcılığı”nı yapmış olduğum SineBlog’un tanıtımını yaparken-görebildiğim kadarıyla- genel bir durum değerlendirmesi yapmış, sinema ve televizyon alanlarında ülkemiz akademisyen ve öğrenci arkadaşlarımızın “özel bir akademik kaygı duymaksızın” fikirlerini, görüşlerini, eleştirilerini ve değerlendirmelerini sunabilecekleri bir ortam amaçlayarak bu platformu hayata geçirdiğimizi belirtmiştim. Katkılarınızın beklentimizin çok ötesinde olduğunu belirtmek isterim. HÜİF akademik personeli ve özellikle de İletişim Bilimleri lisans öğrencilerinin büyük gayreti ile geçen süre içinde blogumuzda tam 333 yazı yayımlanmış durumda. Bu yazıların yaklaşık %40’ını fakültemiz lisans öğrencilerinin hazırlamış olduğu film eleştirileri, diğer yazılar ise söyleşi (%23), analiz (%19) ve haberlerden (%12) oluşmuştur.
SineBlog’un ele aldığı konulara baktığımızda yelpazenin oldukça geniş tutulduğunu görmekteyiz: Bollywood, Feminist Pornografi, Nazi Sineması, Çin Sineması, Snuff Filmler gibi başlıkları bu yaklaşımın örnekleri olarak değerlendirebiliriz.
SineBlog’un bazı dosyaları hem akademik yazılara dönüştü (3.Çukurova Genç İletişimciler Kongresi) hem de saygın yarışmalarda (TRT 6. Geleceğin İletişimcileri) ödüllere layık görüldü.
SineBlog gerek dosya konuları çerçevesinde gerekse özellikli konularda sınırlarımız dışına çıkarak (ABD, Uganda, Hindistan, Etiyopya, Brezilya vd.) çok sayıda uzman, sinemacı ve akademisyene ulaştı ve söyleşiler gerçekleştirdi.
Bu noktada SineBlog’un ev sahipliği yaptığı iki çevrimiçi etkinliği de listemize eklemeliyiz: Çevrimiçi Kısa Film Günleri (Mayıs 2020) ve telif hakları sona ermiş 10 uzun ve 3 kısa metrajlı sessiz kült filmin gösterimlerinin gerçekleştirildiği 100 Yıllık Filmler (Aralık 2020).
İçinden geçmekte olduğumuz pandemi sürecinin bir parçası olan “evde kal” çağrısına bir katkı sağlamak amacıyla SineBlog “Bak Sana Bir Film Anlatayım” başlığıyla bir kampanya düzenleyerek ülkemizden ve diğer ülkelerden farklı yaş ve meslek gruplarına mensup kişilerden en çok sevdikleri bir filmi anlattıkları kısa bir videoyu göndermelerini istedi. Bu videolardan 30 tanesi sosyal medya hesaplarımızdan yayınlandı.
SineBlog hâlihazırda üretmeye ve paylaşmaya devam ediyor: 4 senarist ve yönetmenin konuk olacağı Çevrimiçi Senaryo Dersleri 13 Mart-05 Nisan 2021 arasında gerçekleşecek. Bu etkinliğin duyurulmasıyla birlikte belirlemiş olduğumuz kontenjanın çok üzerinde başvuru gerçekleştiğinden dolayı gelen talepler doğrultusunda bu programı bir kez daha tekrarlamayı hedefliyoruz.
SineBlog, editör arkadaşlarımız Zafer Yılmaz, Beyza Zeybek ve Dilan Değirmenci ile editör yardımcıları Büşra Akkuş, Cemre Nur Arık ve Sıla Güzelocak’tan oluşan özverili kadrosuyla “özgür, çoğulcu, dünyalı ve cesur” ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
Bu genel değerlendirmeyi blogumuzun ayakta kalmasının ve işlevini sürdürebilmesinin kişisel katkı ve fedakârlıklarla birebir ilintili olduğu gerçeğini vurgulayarak bitirmek istiyorum.
O zaman da söylediğim gibi: paylaşmak güzeldir, yazılarınızı bekliyoruz…
Baş Editör Doç.Dr. Orhun YAKIN