Yönetmenliğini Yoon Sung-Hyun’un yaptığı Güney Kore yapımı aksiyon gerilim filmi “Time to Hunt”ın (사냥의 시간) dağıtımcısı, Covid-19 nedeniyle filmi gala ve sinema salonlarında gösterimi olmadan Netflix’te yayınlamayı seçti. Filmin dağıtımcısı olan  Little Big Pictures Şirketi yaptığı açıklamada, filmin 10 Nisan’dan itibaren 29 dilde altyazılı olarak Netflix’in  hizmetinde gösterime sunulacağını söyledi. Film, 70.Berlin Film Festivali’nde Özel Gösterimde yer almıştı.


Filmin pazarlama firması ile yasal anlaşmazlıkları olmasına rağmen, dağıtım şirketi,  yeni tip koronavirüsün yayılmasından duyulan endişe nedeniyle, Netflix’e gitmekten başka seçeneği olmadığını belirtti. Dağıtımcı firma, 9 milyar won’luk üretim maliyetine ek olarak, gösterimi teşvik etmek için 2 milyar wondan (1.6 milyon $) fazla para harcadığını da  açıkladı. Little Big Pictures, “Hayranların ve yatırımcıların uzun süre beklediklerini düşünerek süreyi süresiz olarak ötelemekten vazgeçtik” dedi.

Bir filmin, sinema salonunda izleyicilerle buluşmadan Netflix veya benzeri bir platformda gösterime girmesinin, film endüstrisinin ekonomik politik yapısını ve güç ilişkilerini değiştireceği aşikar.

Kore’de film endüstrisinde gerek yapımcı, dağıtımcı gerekse salon sahipliğinde lider konumda olan CGV’nin  2017 yılında Bong Joon-ho tarafından yönetilen Netflix tarafından finanse edilen  “Okja”nın  tanıtımını protesto ettiğini anımsayalım. Ancak şimdi durum farklı. İnsanlar kapalı bir alanda bulaşıcı virüsden etkilenmekten korktuğu için,  sinema salonlarında film izlemeye gitmiyorlar. Örneğin, Güney Kore’de film izleyici saysı (gişe hasılatı) Şubat ayında,  son 15 yılın en düşük seviyesine geriledi ve yaklaşık 50 filmin Şubat ve Mart aylarındaki gösterimini yeniden planlamaya zorladı. Örneğin, yönetmenliğini Kim Young-hoon’un yaptığı, ünlü yıldız oyuncular Jeon Do-yeon ve Jung Woo-sung’un oynadığı suç ve gerilim filmi olan “Beasts Clawing at Straws”  (지푸라기라도 잡고 싶은 짐승들) 19 Şubat’ta beklenenden çok daha düşük bir sayı ile,  yalnızca 615.000 izleyiciye ulaştı.

Anakım gişe filmi olan “Time to Hunt”un, Netflix’de gösteriminden sonra, Kore sinemasında yeni gösterim platformları ve ortamları için yeni yollar açılabilir.

Seul’deki bir sinema salonu yetkilisi, “Pazardaki durumu ve Netflix’in teklifini göz önünde bulundurarak distribütörün kararını anlıyoruz” ve “Etkisini ölçmek zor olsa da, film endüstrisinin ekosistemini etkileyebilir.” dedi.

Nasıl ki, K-pop grupları, küresel pandemi krizi nedeniyle hayran buluşmalarını ve dünya konserlerini birbiri ardına “Şov Devam Etmeli” mottosu ile, sosyal medya platformlarına taşıyorlarsa (Binark, 2020), film endüstrisinde de yapımcılar galayı ve gösterimleri yeni platformlarda yapmaya deneyecekler gibi görünüyor. Film ekosisteminin, platform kapitalizmi ile ilişkisinin nasıl gelişeceğini ilerleyen günlerde gözlemleme olanağımız olacak.

Kaynak:

https://m-en.yna.co.kr/view/AEN20200326007700315

Mutlu Binark (2020) “Pandemi Günlerinde Şov Devam Etmeli Ve Sosyal Medya Platformlarının Rolü BTS’den Yeni Bir Süpriz-Madem Konser Yok Gelin BTS İle Korece Öğrenin!”

https://turk-internet.com/pandemi-gunlerinde-sov-devam-etmeli-ve-sosyal-medya-platformlarinin-rolu-btsden-yeni-bir-supriz-madem-konser-yok-gelin-bts-ile-korece-ogrenin/