SineBlog, Hindistan’dan henüz 30 yaşında genç bir yönetmeni konuk ediyor. Dilip Shrivash sinemaya bakış açısını ve hedeflerini anlattı.

  • Dilip Shrivash kimdir?

Lucknow Uttar Pradesh’tenim, Hindistan’ın Mumbai Maharashtra kentinde yaşıyorum. Jhansi Üniversitesi’nde Bilim Lisans derecesi yaptım.

Babam bir çiftçi. Annem ev kadını, biz üç erkek ve 4 kız kardeşiz. Ailem doktor olmamı istedi. Ama çocukluğumdan beri film endüstrisinde isim yapmam gerektiğini hayal ettim. İşe Bhojpuri dilinde bir albümün video klipleri ile başladım ve ondan sonra arkama bakmadım.

UP’den Nawabzade adında bir Hint film yapımcısı ile çalıştım. Ardından Yaari Meri Rab Se klibinde yönetmenlik yaptım. Devamında Tere Ishq Mein Deewane adında bir Hint internet dizisini yönettim. Birçok etkinlik düzenledim. Yakın zamanda Dilip Shrivash Films adında bir şirket kurdum. Hindistan’ın her yerinde çalışıyorum.

Çekeceğim bir uzun metraj film var. O filmde toplumumuz için güzel bir mesaj vermenin çok önemli olduğuna inanıyorum. Gelecek genç neslimizin cesaretlendirilmesinde ve yaşama şeklimizi olumlu yönlerde değiştirmede benim de çabam olsun diye uğraşıyorum.

  • Neden film? Örneğin, neden roman değil, hikaye değil, şiir değil de film? Senin için “film” ne ifade ediyor?

Bana göre filmin anlamı, filmde göstermek istediğimiz şey, izleyiciler tarafından kolaylıkla anlaşılabilirken, romanlarda ya da kitaplarda bazen onu kolayca anlayamıyorlar ve daha fazla dikkat gerektiriyor.

  • Sana ne ilham verir? Favori filmler, favori yönetmenler?

Bana gerçekten ilham veren türden filmler, toplumumuz hakkında çok şey öğrendiğimiz filmlerdir. Onları izleyerek hepimiz olumlu değişimler yaşayabiliriz. Filmler herkesin bir şeyler öğrendiği harika bir ortamdır, bu yüzden iyi filmler her zaman bana ilham verir.

Dilip Shrivash’ın bir çekiminden kamera arkası 

  • Bollywood, film yapımı açısından hangi yönlerden kolay ve hangi yönlerden zor bir sektör?

Bollywood endüstrisinin çalışma şekli zor ama aynı zamanda da basit diyebiliriz. Burada herkesin kendine göre çalışma yöntemleri var. Endüstri hakkında konuşursak, buradaki filmler oldukça iyi kazanıyor. Hikaye, bir Bollywood filminde seçilen oyuncularla birlikte iyiyse ve ayrıca iyi çekilirse, Bollywood filmleri sektörde önemli bir iz bırakır.

  • Bir görüşe göre, bir yönetmenin ya da bir sanatçının aslında bir sorunu, bir mesajı vardır. Hindistan’a ve dünyaya ne söylemek istersiniz, o tek mesajınız nedir?

İster oyuncu ister yönetmen olsun, ikisinin de kendi ayrı işleri olduğunu söylemek isterim. Her ikisi de işlerine kendilerini adarlarsa, o zaman oldukça iyi bir mesaj tüm dünyanın önüne çıkar. Böylece toplumumuz, milletimiz, aslında tüm dünya; nasıl yaşamamız gerektiği, hayatlarımız , geleceğimizi şekillendirmek için ne yapmalıyız, bunu nasıl yapmalı ve neden yapmalıyız gibi toplumu ve ilişkileri bir arada tutan inanılmaz mesajları filmlerden öğrenebiliriz.

Shrivash’tan bir başka kamera arkası

  • Yönetmen olarak nerelisiniz? Ne kadar Hintli, ne kadar Asyalı ve ne kadar uluslararasısınız?

Güzel bir ülke olan Hindistan’a ait bir film yönetmeniyim ve bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duyuyorum. Ve evet, % 100 Hintliyim.

  • Yeni projeleriniz var mı? Bunlar hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Evet, Satyarth adındaki filmim gibi yeni projelerim var. Toplumdaki imtiyazsız (mahrum) insanlara ya da  okuma yazma bilmeyenlere ve bazı insanların sömürgeciliklerini bu imtiyazsızlara nasıl yaydığına dayanan bir film. Film, emperyalizmin tuzağına nasıl düştüklerini, sonra hepsine nasıl zulmettiklerini ve onları ve eşlerini, çocuklarını tuttuklarını ve onlara nasıl köle muamelesi yaptıklarını gösteriyor. Konseptim bu şekilde.

  • Çekeceğiniz filminizle insanlara ne söylemek istersiniz, filmden çıktıklarında yüzlerinde nasıl bir ifade olmalı?

Benim yöneteceğim, çekeceğim tüm filmler, bir insan filmimi izlemeye gittiğinde herkesin her yönden yeni bir şeyler öğreneceği şekilde olmalı. Filmi izlediklerinde yüzlerinde, kalplerinde ve zihinlerinde de bir gülümseme ve yaşama arzusu taşımalılar, aileleri için yaşamalı ve toplum için bir şeyler yapmalılar.