“O, bir ruh değil sadece, bir hayvan. Meşe palamudu üzerinde yaşadığını düşünüyorum.”

Komşum Totoro ya da Totoro, orijinal adı ile “Tonarino Totoro”, Hayao Miyazaki tarafından yazılıp yönetilmiş ve 1988’de Studio Ghibli yayınlanmış bir Japon animasyon (anime) filmidir. Totoro, ayıya benzeyen tatlı bir çizine sahip olan bir yaratıktır.  Filmde baş rolün dışında çok sıklıkla görülen Totoro, sonraki yıllarda Studio Ghibli’ye ait bütün filmlerde amblem olarak mavi zemin üzerinde yer almaya başlayan bir karakterdir. Studio Ghibili ambleminde mavi zemin üzerinde yer alan Totoro, sadece amblemde değil, Japonya’da yayınlanacağı zamanda, tanıtım afişinde mavi bir zemin üzerine çizilerek izleyicilerle tanıştırılmıştır.

Filmin ana konusunda ise iki kız kardeş olan (Mei ve Satsuki) ile orman ruhları arasındaki ilişki işlenmektedir. Mei ve Satsuki, bir üniversitede profesör olan babalarıyla birlikte, bir hastanede tedavi gören annelerine daha yakın olmak için bir köye taşınırlar. Çok geçmeden küçük kardeş Mei, orman ruhlarını görmeye başlar ve en sonunda Totoro ile tanışır. İki kız kardeşin hayatı, annelerinin hastalığı, günlük olaylar, Totoro ve çeşitli orman ruhlarıyla birlikte değişik bir hal almaya başlar.

Totoro, filmde iki arkadaşı ile yer almaktadır. Konuşmayan bu karakterler, iki kız kardeş ile arkadaş olarak maceralar yaşamakta ve güzel vakitler geçirmektedir. Ayrıca filmde yer alan diğer bir ilginç karakter ise toz tavşanlarıdır. Miyazaki’nin diğer filmlerinde de görülen bu karakterler, Totoro’da da yer almaktadır. Çocukların taşınacakları eve ilk gelişlerinde onları korkutan bu karakterler, daha sonra alıştıkları bir karakter olarak filmde sık sık gösterilmektedir.

Totoro nedir? Bu soruya Miyazaki: “O, bir ruh değil sadece, bir hayvan. Meşe palamudu üzerinde yaşadığını düşünüyorum” diyerek cevap vermiştir.

Totoro, aslında çocukların ne kadar masum olduklarını ve yetişkin insanlardan ziyade orman canlılarından korkmadan,o canlıları kolayca içselleştirdiklerini de göstermektedir. Filmde yer alan Animist inançlar, izleyiciye farklı bir kültürü anlatırken, Totoro, Catbus (kedi otobüs), toz tavşancıkları gibi karakterler, sadece küçüklere değil her yaş kesiminden insanlara eğlenceli bir macerayı aktarmaktadır. Her yaş kesimi tarafından sevilen Komşum Totoro, günümüzde Studio Ghibli’nin dünya genelinde en bilinen karakteri olmuş Studio Ghibli ve Hayao Miyazaki’yle özdeşleşmiştir. Bugün birçok platformda Totoro ile dizayn edilen hediyelik eşyalar, kıyafetler, oyuncaklar; ayrıca Gerekli Şeyler yayın evi tarafından da yayımlanan resimli kitabı bulunmaktadır.

H.Miyazaki, ağaçların ve insanların eskiden çok iyi arkadaş olduklarını belirtirken, her şeyin bir hayal ile başladığını vurgulamaktadır. Totoro filmi ile dünya genelinde ün kazanan Miyazaki’nin filmleri ile ilgili genel bir yorumu: “Filmi kendi yüreğime sadık kalmadan yaparsam pişman olurum. İşte o zaman bir daha film yapamam” şeklindedir.