Röpörtaj: Yu Preum

Korea Webzine-Aralık 2021- https://www.kocis.go.kr/eng/webzine/202112/sub04.html

Kore film endüstrisinde, yaşayan bir efsane olarak görülen yönetmen Im Kwon Taek, sinema sektöründe altmış yıldır çalışıyor.  Altmış yılda 102 film çeken Im Kwon Taek’in, “sadece Korelilerin yapabileceği filmler” ve “Im Kwon Taek benzeri filmleri” diye nitelendirdiği film yorumları, Kore sinema tarihinde unutulmayacak izler bırakmıştır.

1950’li yıllarda Seul’de ilk film şirketini kurarak sinema kariyerine başlayan Im Kwon Taek, “çok çalışmak hayatımın bir parçasıydı” diyor ve ekliyor “işe yaramaz birisi olmamak için gerekten çok çalıştım. Ayrıca sinemada çalışmak da eğlenceliydi. Fakat bir yönetmen olacağımı hayal etmedim. Çünkü hiç film eğitimi almadım. Sadece çok çalıştım ve çok eğlendim ama beş yıl sonra bir yönetmenlik teklifi aldım.

Tarzını Bulmak

İlk filmini yönettikten on yıl sonra, kendi kendine nasıl bir film yapması gerektiğini sormaya başlayan Im Kwon Taek, “Koreli olmayanların yapamayacağı bir film yapmalıyım. Film mükemmel olmasa bile, Kore’nin kendi kültürünü, Kore halkının yaşamını ve yaşadığı zorlukları anlatmak istedim.” diye düşünür ve bu düşünce ile yönetmenliğini yaptığı “Seopyeonje ” filminde Kore geleneksel müzik sanatı olan pansori ile ilgili çalışır. Pansori konusunu seçmesiyle ilgili olarak:  “yönetmen olduktan sonra uzun süre boyunca kaldığım memleketimde pansori müziği eşliğinde yemek yedim. Performansları beni çok etkiledi. Bir gün pansori müziği hakkında bir film yapmalıyım diye düşündüm.” diyor.

Seopyeonje filmi, Seul’de 1 milyon izleyici tarafından izlenerek, o güne kadar en çok izlenen film olarak gişe rekoru kırmış ve Kore sinema tarihinde bir ilk olmuştur. Film ile ilgili izleyicilerin düşüncelerini belirten Im Kwon Taek, “Birçok öğrenci Seopyeonje filmini izledikten sonra Kore’nin güzelliklerini keşfettiğini söyledi.”diyor.

Son Olarak

Altmış yıllık yönetmenlik kariyerinin ardından, günümüzde de sinema eğitmeni olarak çalışmaya devam eden Im Kwon Taek, Dongseo Üniversitesi Sinema ve Sanat Bölümü’nde öğrenciler yetiştiriyor. Yönetmen olarak, Cannes Film Festivali, Berlin Film Festivali ve Kore Film Ödülleri gibi birçok sanatsal ödül alan Im Kwon Taek: “sinema dünyasına bir kere girdiğiniz zaman, hayatınızın geri kalanında sinemaya bağlı olacaksınız.” diyerek sinemanın önemine vurgu yapıyor.