Yazan: Kim Rahn

Özetleyerek çeviren: Mutlu Binark

Kanadalı yönetmen Jacquelyn Mills’in belgesel filmi “Geographies of Solitude”, 28 Nisan ve 5 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 23. Jeonju Uluslararası Film Festivali’nde (JIFF) Uluslararası Yarışma’da büyük ödülün sahibi oldu. Kore Ulusal Yarışmasında, büyük ödül  yönetmen Jeong Ji-hye’nin “Jeong-sun” filmine verildi. Bu yıl yüzyüze yapılan JIFF 10 günlük festivali kapanışından önce Kuzey Jeolla eyalet kentindeki Jeonju Dome’da düzenlenen bir törenle bu iki ödül de dahil olmak üzere 22 ödülün sahiplerini duyurdu. Uluslararası yarışmanın galibi, “Geographies of Solitude”, hayatını Kanada’daki Sable Adası’ndaki flora ve faunayı korumaya adayan çevreci Zoe Lucas ve Lucas’ın yaşam felsefesi hakkındadır. NH Nonghyup’un sponsor olduğu Uluslararası Yarışma kategorisinde En İyi Film Ödülü, dünyayı değiştirmeye çalışan az sayıdaki insan ve değişmeyi reddeden iktidardakilerin yarattığı çatışmaları betimleyen İsviçreli yönetmen Cyril Schaublin’in ” Unrest ” filmine verildi.

Japon yönetmen Fumiari Hyuga’nın ” Tokyo Kurds” ve Guatemalalı yönetmen Anais Taracena’nın “The Silence of the Mole” filmleri ise Jüri Özel Ödülü’nün ortak sahipleri oldu.

Kore Ulusal Yarışması’nın galibi “Jeong-sun”, erkek arkadaşı gizli kamera ile çektiği video kayıtları İnternette paylaşınca, kasabanın gündemi haline gelen orta yaşlı bir kadının hikayesini anlatıyor. Koreli yönetmen Kang Ji-hyo’nun “In The Dry Stream” filmi, Kore Kısa Film Yarışması kategorisinde büyük ödülü kazandı.

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=BnQ2KY3C59w&ab_channel=HotDocsFest