Ülkemiz açısından önemli bir gelir kaynağı turistlerdir. Bu sene Ukrayna-Rusya savaşının etkilerinden birisinin, bu ülkelerden gelecek turist sayısının azalması olacağı düşünülüyor. Ukraynalıların yerlerinden yurtlarından edilmesi, ülkenin içine düştüğü savaş koşulları vs, Rusların ise Mastercard-Visa gibi uluslararası ödeme sistemlerinden bloklanması [1] ve onların da içinde bulunduğu koşullar bu ülkelerden gelecek insan sayısını etkileyecektir. Son 2 yılın (birisi Covid salgının başladığı yıl olmak üzere) turist sayısına bakalım[2] :

Yurtiçi turistleri saymaz isek, ilk sırada açık ara Ruslar var. Ukraynalılar da 4.sırada.  Ruslar ve Ukraynalıları beraber sayarsak, yurtiçi dahil toplam turist sayısının % 23’ü, yurtiçini saymaz sadece yabancıları hesaba katarsak da % 28’i yani neredeyse 3’de biri. Bir kısmı belki hala gelebilir ama büyük oranda etkileneceği kaçınılmazdır.

Peki bu kadar azalacak olan kapasiteye yönelik olarak turizm için bir “B” planımız var mı?

Pera Palas Birden En Fazla Aranan Oldu

İşte bu noktada filmlerin becerisinden bahsetmek istiyorum. 16 şubatta Netflix’de yayına giren “Pera Palas’da Gece Yarısı” filmi bazılarınca beğenildi, bazılarınca eleştirildi. Ama kazanan Pera Palas olmuş gözüküyor. Aşağıda Google üzerindeki “Pera Palas” aramalarının grafiği gözüküyor.  Bu dünya çapındaki aramalar;

Hangi ülkelerden diye bakalım;

Neden Türk Filmlerini Turizm Lehine Kullanamıyoruz?

Gördüğünüz gibi, filmlerde gözüken yerler turizm için etkin oluyor. Bunu “Asmalı Konak” dizisinin çekildiği konağa düzenlenen yurtiçi turlarla da görmüştük. Ama hala devletin bu konuda bilinçli yatırımları desteklediğini görmüyoruz. Oysa ülkemizde turist çekecek o kadar tabiat güzelliği, dini motifli yerler, tatil beldeleri, harabeler vsvs var ki…

Umarız devlet bu konuya yönelik ilgisini yükseltsin ve Türkiye’deki yerleri tanıtan filmlere de desteğini daha fazla göstersin. Aşağıda Pera Palas’da bir gecenin fragmanını bulabilirsiniz.

 

[1] Rus Turistler Gelirse, Nasıl Ödeme Yapabilirler?

[2] Turizm İstatistikleri (TÜİK)