26. Busan Uluslararası Film Festivali (BIFF), salonlara çok zengin bir programla geri dönüyor ve sinefiller ve yönetmenleri beyaz perde önünde buluşturuyor. Festivalin açılışını iki yıldız oyuncu yapacak. Vincenzo adlı dizinin (Netflix) yıldızı Soong Joon-ki ve Parasite filminin kadın yıldızı Park Sodam, bu yılki Açılış Töreni’nin sunucuları. Ardından, Koreli yönetmen Im Sangsoo’nun yeni filmi Heaven: To the Land of Happiness bu yılın açılış filmi olarak gösterilecek. Başrollerini Choi Minsik ve Park Haeil’in paylaştığı film, geçen yıl Cannes Film Festivalinin programında yer aldı. Ancak BIFF’deki gösterimi filmin dünya prömiyeri olacak. Festivalin Yöneticisi Huh Moon-yung, festivalin sinema kültürünün kutlanması olduğuna işaret ederken, geçen yıl pandemi koşullarında ölçeği küçültülen BIFF’ın bu sene çok zengin bir şekilde salonlara döndüğünü, seyirciyle buluşacağının altını çiziyor.

Bu yıl, yönetmen buluşmalarında yeni filmleriyle Wheel of Fortune and Fantasy ile Hamaguchi Ryusuke ile Drive My Car ile  Bong Joonho, Master Class bölümündeyse Fransız yönetmen Leos Carax sinefiller ile buluşacak. Gala gösteriminde Carax ve Hamaguchi’nin filmleri yer alacak. Icons bölümünde Hong Sangsoo’nun Introduction (2020) filminden, Zhang Yimou’nun One Second (2020) filmine değin çok zengin bir içerik seyirciye sunulacak. One Second’ın Kültür Devrimi sırasında Gansu eyaletinde bir köyde sinema kültürü ile köylülerin karşılaşmasını anlatan film, yönetmen tarafından sinema sevgisine yönelik yazılmış bir mektup olarak betimlenmekte. Festival kapsamında, Dünya Sineması, Günümüz Kore Sineması, Yeni Yönelimler, Asya Sinemasına Açılan Pencere, Geniş Açı, İleri Geri bölümleri yer almakta. Festivalin eski ve kıdemli yöneticisi Kim Jiseok adına verilen özel ödülün dördüncüsü de Festivalin Kapanış töreninde duyurulacak.

Kapanış Filmi olarak Longman Leung’un Hong Kong-Çin ortak yapımı Anita adlı filmi gösterilecek. BIFF bu yılki programında, dünyanın farklı ülkelerinden genç yönetmenlere, Asya sinemasından zengin seçkiye, Kore sinemasından yeni üretimlere yer verecek. Festivalin bu seneki yeni etkinliği ise BIFF Komşularımızla adlı bölüm. BIFF Busan’da 15 farklı bölgede festival filmlerini gösterime sunacak. BIFF’in geleceğine ilişkin Festival Yöneticisi Huh şunları söylemekte:  BIFF, Busanlılar veya Koreli sinefiller haricinde Asya’dan sinefilleri de gösterimlere beklemekte.

Bu yılki BIFF, 6-15 Ekim tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek. Festivalin web sitesi için: https://www.biff.kr/eng/