YONHAP’tan özetleyerek çeviren Mutlu Binark

Güney Kore’nin en büyük bağımsız ve sanat filmleri festivali,  Jeonju Uluslararası Film Festivali’nde (JIFF), pandeminin başlangıcından iki yıl sonra normale dönmeyi planlıyor. Bu yıl 56 farklı ülkeden 217 film gösterilecek. 23. JIFF, 28 Nisan’da, Seul’ün yaklaşık 240 kilometre güneyinde, Jeonju’daki Sori Sanat Merkezi’nde yapılacak olan yüz yüze açılış töreniyle 10 günlük maratonuna başlayacak.

JIFF yönetimi, festivalin açılışını Koreli Amerikalı yönetmen Kogonada’nın yazıp yönettiği bilim kurgu filmi “Saying Goodbye to Yang“ın yapacağını söyledi. Alexander Weinstein’ın “Saying Goodbye to Yang” adlı romanının uyarlanan film geçen yıl Cannes Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptı. Festival Eric Gravel’in “Full Time” ile kapanışını yapacak.

Festival 28 Nisan-7 Mayıs tarihleri ​​arasında Jeonju genelinde beş sinemada toplam 217 film gösterilecek. Bunlardan 112’si JIFF’in çevrimiçi platformunda da biletli olarak izlenebilecek.

JIFF, Kore  ulusal yarışma bölümü için “Mother and Daughter”, “Arkeology of Love” ve “Drown” dahil olmak üzere dokuz filmin seçildiğini ve davet edilen filmlerden yarısından fazlasının kadın yönetmenler tarafından yönetildiğini söyledi.

Bu yılki JIFF’de, “Train to Busan“ın (2016) yönetmeni Yeon Sang-ho özel seçici olarak görev yapacak. Yeon JIFF için şu açıklamayı yaptı: “Bugünlerde çok aradığım ve sinemalarda görmediğim filmleri seçtim. Onları beyaz perdede izlemenin benim için büyük bir fırsat olacağını düşündüm”

Yönetmen Yeon Sang-ho, 23. Jeonju Uluslararası Film Festivali için düzenlenen basın toplantısında konuşuyor

JIFF ünlü yönetmen Lee Chang-dong’un eserlerinin de sunulduğu bir seçkiyede programda yer verecek. “Lee Chang-dong: The Truth of the Invisible” adını taşıyan seçkide, yönetmenin altı filmi “Green Fish,” “Peppermint Candy,” “Oasis,” “Secret Sunshine,” “Poetry” and “Burning” ile “Heartbeat” adlı yakın zamanlarda çektiği kısa filmi gösterilecek. Bu yıl programda Anders Amblem’in “A Human Position”, Zhan Kai-di’nin  “Raydio” ve Hyuga Fumiari’nin “Tokyo Kürtler” de dahil olmak üzere 61 filmin dünya prömiyeri ve dört uluslararası prömiyer yer alıyor.

Jeonju’nun festival direktörü Lee Joon-dong, “Bu yılki JIFF, festivalin kutlama havasını tamamen geri kazanmayı hedefliyor. Bu yıl 75.000 koltuk kullanmayı düşünüyoruz” açıklamasını yaptı. Lee, “Omikron dalgası ülkeyi aylardır etkisi altına aldı, ancak şehir yönetimi ve tıp uzmanları tarafından belirlenen yönergelere dayanarak, enfeksiyon önleme tedbirleri uygulayacağız. Yaklaşık 60 uluslararası konuk ve 2.000 Koreli konuk JIFF’i ziyaret edecek.” diyerek devam etti.

JIFF’in programını yapan Chun Jin-su, “Uluslararası yarışma bölümündeki 10 filmden altısı ve Kore ulusal yarışması bölümündeki dokuz filmden yedisi kadın yönetmenler tarafından yönetildi” dedi. “Bu yıl dikkatimi çeken bir diğer şey ise aileye ve aşka değinen çok sayıda filmin olması. Geçmişteyse toplumsal eleştiriyi konu edinen çok sayıda film vardı.”diye devam etti.Festivalde Koreli kadın yönetmenlere saygı duruşu yapılacak ve kısa süre önce vefat eden Taehung Yapımevinin efsanevi başkanı Lee Tae-won’u anan bir retrospektif de festivalde yer alacak.

 

Kaynak: https://www.koreatimes.co.kr/www/art/2022/04/689_326548.html ve

https://www.koreatimes.co.kr/www/art/2022/04/689_326582.html