Yazan: Pierce Conan

Özetleyerek çeviren: Mutlu Binark

Jeonju Uluslararası Film Festivali (JIFF), geçen yıl pandemi sırasında gerçekleşen ilk büyük film etkinliğiydi ve şimdi de küresel sağlık krizi sırasında seyirciyle buluşan ilk etkinlik oldu. Mevcut fiziksel mesafe düzenlemelerinin getirdiği zorluklara rağmen, seyirciler Festival programında yer alan zengin çeşitlilikteki yerli ve yabancı bağımsız eserlerinin keyfini çıkardı.

Festivalin 22.’si 29 Nisan’da Sırp film yapımcısı Srdan GOLUBOVIĆ’dan Peder filmiyle sahnelerini açtı ve on gün boyunca 48 ülkeden toplam 194 film hem Jeonju’daki sinemalarda hem de çevrimiçi akışım platform Wavve aracılığıyla çevrimiçi olarak gösterildi. Festival, 8 Mayıs’ta Fransız yönetmen Aurel’in animasyon filmi Josep‘in kapanışta gösterimiyle sona erdi.

Seyircilerin güvenliğini sağlamak için çeşitli kısıtlamalar getirilmiş olsa da, festival halka sinema salonlarının kapılarını açtı. JIFF’in bağımsız ruhu, “Film Devam Ediyor” sloganı altında toplanan etkinliklerle salonlara geri döndü. Seyirciler festivale döndükleri için çok mutluydu, katılım oranı festival boyunca% 93’e ulaştı ve birçok gösterimin biletleri tükendi. Bu bahar festivale toplam 19.590 kişi katıldı ve bu sayının yarısı-9.180’i -festivalin çevrimiçi portalı üzerinden gerçekleşti.

Seyirciler, festivalin çeşitli alt programlarında gösterilen filmlerin çoğunu beğendi, üç ana yarışma bölümünde gösterilen filmler ödül alma ayrıcalığına sahipti: “Uluslararası Yarışma”, “Kore Yarışması” ve “Kısalar için Kore Yarışması”. Festivalde ödül kazananların çoğu belgesel filmler ve / veya kadın yönetmenler tarafından çekilen filmlerdi. Ayrıca ödül kazanan filmler arasında LGTBQ temalı bir çalışma da vardı.

Uluslararası Yarışma’da 20 milyon KRW (18.000 ABD Doları) değerindeki Büyük Ödül, yönetmen Natalia GARAYALDE’nin Arjantin yapımı belgeseli Splinters‘a, En İyi Film Ödülü (NH Nonghyup sponsorluğunda) ise Marta POPIVODA’dan Sırp yapımı belgeseli Landscape of Resistance‘a gitti. Jüri Özel Ödülü James VAUGHAN’ın Avustralya kara komedisi Friends and Strangers tarafından kazanıldı.

15 milyon KRW (13.500 USD) para ödülüne sahip Kore Yarışması Büyük Ödülü, LEE Jae-eun ve LIM Ji-sun yönettiği Kim Min-young of the Report Card filmiyle kazanıldı. En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini NOT OUT ile ONG Jae-kwang ve Aloners için GONG Seung-yeon kazandı. NOT OUT, yönetmen LEE Jong-gon’a iki ek ödül daha kazandırdı: CGV Arthouse Ödülü: Yaratıcı Destek Ödülü ve Watcha’nın Seçimi: Özel ödülü. Alonersde aynı zamanda birden fazla ödül kazandı ve yönetmen HONG Sung-eun’a CGV Arthouse Ödülü: Dağıtım Desteği Ödülü kazandırdı. Son olarak, Yönetmen BYUN Gyu-ri Coming to you ile  Mansiyon aldı.

Kore Kısaları Yarışmasında Büyük Ödül CHOI Min-young’un Vacation Event’egiderken PARK Jae-hyun, Without You filmiyle En İyi Yönetmen Ödülü’nü (Kyobo Life Insurance sponsorluğunda) kazandı. Ayrıca üç özel ödül daha vardı: Coming to You’ya verilen Belgesel Ödülü (Jin Motors sponsorluğunda), Teacher’s Day için LEE Ji-hyang ve Out of Season için HUH Gunarasında  paylaşılan J Vision Ödülü ve son olarak Japon sinemacı HOSHINO Tetsuya’nın JAZZ KISSA BASIE’yeverilen NETPAC Ödülü.

2020 yılında yapılan JIFF, sadece programda gösterilen yerel filmlerin yönetmenlerine ve yarışma bölümlerinin jüri üyelerine açıktı. Alınan tedbirler nedeniyle, hem halk hem de medyanın büyük çoğunluğu festival tarihinde ilk kez gösterimlere katılamadı. Ancak bu sene salonlara döndüler. Bununla birlikte, Covid-19 vaka sayıları Kore’de hala yüksek seviyelerde olduğundan, seyircinin güvenliğini sağlamak için bir dizi kısıtlama getirildi. Tüm salonlarda maske takmak, sıcaklık kontrollerine izin vermek ve QR kod sistemi aracılığıyla check-in yapmak zorunda hale getirildi. Dahası, sinema salonlarının kapasitesi % 33 ile sınırlandırıldı.

Festivalde her zaman olduğu gibi bu yılda en dikkat çekici eserler arasında Jeonju Sinema Projeleri yer aldı. JIFF’in sektör etkinliği Jeonju Project’in 13.cüsü Festivalle eşzamanlı olarak düzenlendi ve 2-4 Mayıs tarihleri ​​arasında 237 pitching toplantısının gerçekleştiği üç yoğun günün ardından Jeonju Proje Ödülleri 4 Mayıs akşamı gerçekleşti. JeonjuLab 2021 Ödülünü kazanan üç kurgu projesi CHA Jeong-yoon’un About My Daughter, YUN Sim-kyoung’un A Smiling Woman’ı ve LEE Won-sik’ın The Faceless Man’dir. KO Du-hyun’dan The Eyeglasses ve LEE Young-mi’nin Deserveto Be Loved adlı belgesel projeleri, diğer ödüllerin yanı sıra JICA Ödülü’nü (Jeonju IT&CT Industry Promosyon Ajansı sponsorluğunda) kazandı. Ayrıca belgesel filmlerin kurgusu hakkında bir yuvarlak masa tartışması da yapıldı.

Pandemi koşullarında JIFF güvenli ve başarılı bir şekilde düzenlenirken, uygulanan sıkı önlemlere rağmen festival haftasının sonuna doğru bir festival gönüllüsünün festivale katılan enfekte bir ziyaretçiyle temasa geçtikten sonra Covid-19’a yakalandığı bildirdi. Bunun üzerine tüm personel hemen test edildi ve enfekte olmadıkları tespit edilirken, enfekte gönüllü ile temas halinde olan yedi gönüllü kendi hemen tecrit etti. Festival, kapanış basın toplantısını çevrimiçi bir etkinlik haline getirerek ve kapanış töreninin boyutunu sınırlandırdı. Aynı zamanda bilet sahiplerine birkaç çevrimdışı gösterime yönelik geri ödeme olanağı da sundu. JIFF ayrıca tüm personelin lateks eldiven kullanmasını zorunlu kıldı.

Bu şekilde 22. JIFF gerçekleşti. Jeonju Uluslararası Film Festivali önümüzdeki bahar seyircileriyle tekrar buluşmak için sabırsız.

Kaynak:http://www.koreanfilm.or.kr/eng/news/features.jsp?pageIndex=1&blbdComCd=601013&seq=509&mode=FEATURES_VIEW&returnUrl=&searchKeyword=