Yazan: Zhang Rui

Özet-Çeviri: Mutlu Binark

11. Uluslararası Beijing Film Festivali kapsamında, Zhang Yimou’nun “Red Sorghum”, David Lynch’in “Mulholland Drive” ve Charlie Chaplin’in “Modern Times” gibi filmleri de dahil olmak üzere yaklaşık 300 Çin ve yabancı klasik filmin 1000’e yakın gösterimi Beijing ve Tianjin kentlerinde ve Hebei Bölgesi’nde 31 sinemada yapılacak.Etkinliğin bu yılki “Beijing Film Panoraması” bölümü, ilk kez başkent Beijing’in dışında, Tianjin ve Zhangjiakou’daki sinemalardaki gösterimleri içerecek şekilde genişlemiş olacak. Sinefiller ayrıca 15 Eylül – 8 Ekim tarihleri ​​arasında çevrimiçi akışım platformu iQiyi’de de dünyanın dört bir yanından gelen yüksek kaliteli filmleri izleme şansı bulacak. Beijing Radyo ve Televizyon kanalı da gösterimlere zaman ayıracak.

Önde gelen Çinli aktris ve BJIFF’in Tiantan Ödülü’nün yeni jüri başkanı Gong Li’nin de bazı filmleri, örneğin, aktör Jiang Wen birlikte oynadığı Zhang Yimou’nun “Red Sorghum” (1988), Stephen Chow’la birlikte oynadığı Lee Lik-chi’nin romantik komedisi “Flirting Scholar” (1993), Peter Chan’ın son zamanlarda gişe rekorları kıran filmi “Leap” (2020) festivalin bir bölümünde gösterilecek.

Özel bir bölümde ayrıca “Yeni Çin’in Doğuşu” (1989) gibi birkaç klasik Çin devrimci filmi gösterilirken, kış temalı filmlerin yer aldığı  bir başka bölümde “Buz ve Ateş” (1999) ve “Buzun Kalbi” (2008) gibi filmler gösterilerek Beijing’de düzenlenecek  2022 Kış Olimpiyat Oyunları’nın vurgusu yapılacak.

Etkinlik boyunca Çin anakarasında henüz gösterime girmemiş birçok yabancı film gösterilecek. Bunlar arasında “Mulholland Drive” (2001), “Superman” (1978), “The Social Network” (2010), “Ballad of Narayama” (1983), “Moskova Gözyaşlarına İnanmıyor” (1980), Üç Renk” Üçlemesi (1993-1994), “The Godfather: Part III” (1990)gibi klasiklerin 4K restore edilmiş versiyonu yer alıyor.

Ayrıca Ukrayna, Yunanistan ve Rusya’dan özel bazı filmlerin gösterimi yapılacak. Bu arada, “Usta İnceleme” bölümü, film hayranlarına Charlie Chaplin, Krzysztof Kieslowski ve diğer uluslararası yönetmenlerin oynadığı filmlerin sistematik bir incelemesini yapma fırsatı sunacak. Ayrıca animasyon sineması bölümünde Studio Ghibli’den bazı klasiklerinin yanı sıra “Mobile Suit Gundam SEED” serisi,  “One Piece” filmleri  gösterilecek.

Organizatörlere göre, Pascal-Alex Vincent’ın belgeseli “Satoshi Kon: Dreaming Machine” (Fransa) ve Yoji Yamada’nın “It’s a Flickering Life” (Japonya) da dahil olmak üzere pek çok yeni film Beijing Film Festivalinde yer alacak.

Son olarak, Beijing Film Panorama’sının teknoloji bölümü, film hayranlarının 4K yüksek çözünürlüklü restorasyonların, IMAX, Dolby ve sanal gerçeklik gibi gelişmiş formatlarda film gösterimlerinin keyfini çıkarmasına olanak sağlayacak. Örneğin IMAX, “Star Trek” (2009-2016) film serisini ve “Ready Player One” (2018) ile “Hubble 3D”, “Pandas” ve “A Beautiful Planet” gibi çeşitli bilim eğitimi filmleri de bu gösterim kapsamında yer alacak.

Festivalin organizatörleri ayrıca merakla beklenen savaş destanı filmi “The Battle at Lake Changjin” ile Festivalin açılışının yapılacağını duyurdu. Festival yönetimi Gong Li’nin oynadığı,Lou Ye’nin yönettiği casus draması “Saturday Fiction”ında kapanış filmi olarak seçildiğini duyurdu.

11. Uluslararası Beijing Film Festivali 21-29 Eylül tarihleri ​​arasında Çin’in başkentinde ve Hebei bölgesinde gerçekleştirilecek, bilet satışları ise 14 Eylül’de Maoyan platformunda başlayacak.

Kaynak:

http://www.china.org.cn/arts/2021-09/10/content_77745058.htm