Kim Bo-tong’un aynı adlı webtoon’unun uyarlaması olan Amanza, 1 Eylül – 3 Kasım 2020 tarihleri arasında KakaoTV’de yayınlandı. Ji Soo, Lee Seol, Oh Hyun-kyung, Yoo Seung-mok and Lee Jong-won’un başrollerini paylaştığı bu kısa tv.dizisine özellikle değinmek istiyorum. Amanza,  çevrimiçi akışım sitesi için hazırlanmış yeni tür hikaye anlatıcılığına dayalı tv. dizisi. Bu tür dizilere, “숏폼” (Siot Pom) (Kısa İçerikler) adı verilmekte ve akıllı telefonlar dolayımıyla tüketime sunulan 1-10 bölümlük kısa bölümlü ve kısa süreli tv. dizilerini ifade etmekte (2020: 14). Bu kısa içerikler 15 dakika gibi hızlı ve kolay tüketim için hazırlanmaktalar. Bu dizilerin her hangi bir yerde akıllı telefonlar dolayımıyla tüketime amaçlandığı için, çekimler de geniş açı çekimler yerine özellikle yakın plan tasarlanmak, akıllı telefonların dikey kullanımı tasarım sürecine dahil edilmektedir. Bu format, kent yaşantısı içinde seyahat ederken, iş arasında molada vb. boşluk yaratılan anlarda tüketim için sunulur. Geleneksel tv. akışında bir saati bulan tv. dizilerini izlemek yerine, kısa içeriklerin izlenmesi daha kolaydır. İzleyici bıkmadan kısa içeriklerin sonunu getirebilir, hikaye 6 bölümde sona erer. Bu format sadece Kore’de değil Çin, Tayvan’da da yaygın. Çinli telekomünikasyon, bilişim ve yaratıcı içerik şirket Tencent’e bağlı WeTv de bu tür kısa içerikleri üretmektedir. Keza YouKu, İQiyi de bu kısa içeriklere yer vermekteler.

Amanza da bu tür bir tv. dizisi. Ancak, diziyi, “Kısa İçerikler”den ayrı kılan bir özelliği de hikaye anlatıcılığına animasyonun da dahil edilmesi.

Amanza’da baş kahraman 27 yaşındadır ve iş görüşmesi öncesi, kanserin son evresinde hasta olduğunu öğrenir. Yaşamının geri kalan günlerini, aile içindeki sorunların çözümü ve kız arkadaşıyla geçirirken, kendisine hayali bir dünya kurar. Bu dünyaya aynı hastahanede geçirdiği bir trafik kazası sonucu yatan bir başka gençte dahil olur. Bu Amanza adı verilen hayali dünyada, her iki gençte ölümle mücadele ederler. Kazanan diğer genç olur ve komadan çıkar.  Amanza’da baş kahramanın gerçek dünya ve hayali dünya arasındaki geçişi çekimlerden animasyon geçiş şeklinde olur. Korean Creative Content Agency (Kore Yaratıcı İçerik Ajansı) (KOCCA) özellikle yeni hikaye anlatıcılığını desteklemek için kuluçka merkezi gibi içerik lab.larındaki oluşumlara desteklemekte, senaryo destekleri vermektedir. Webtoon uyarlamaları da bu destekleri alan bir anlatı türüdür. Özellikle son yıllarda Kore drama endüstrisinde webtoon uyarlamaları yoğun yapmaktadır. Örneğin,  Sweet Home ve The Uncanny Counter gibi webtoon uyarlamaları Netflix desteği ile prodüksiyonu gerçekleştirmektedir [1].

Amanza’yı webtoon uyarlamasından ayıran, hikayenin animasyonla da zenginleştirilmesidir. Böylece yaratıcı içerik endüstrisinin hem geleneksel tv. dizisi yapımcılığı hem de animasyon endüstrisi ile karakter yaratımı yaşama geçirilmiştir. Bu tür yeni hikaye anlatıcılığı kısa içeriklere ve bu içeriklerin tüketildiği akıllı telefon ortamlarına da oldukça uygundur. Kore ve Çin televizyon yapımlarının daha farklı ve yeni türde hikaye anlatıcılığın denendiği tv. dizileri üreteceğini öngörmek yanlış değildir. Hikayenin sonunun izleyicinin seçmesinden, hikaye içinde hiper-bağlantılar gibi yakınsak teknoloji kullanımı hikaye anlatıcılığına dahil edilecek gibi gözükmektedir.  Değişmeyen tek şey, kahramanın yolculuğu ve hikayelere duyduğumuz gereksinimdir.

Kaynakça:

KOCCA (2020, 9, 28) “콘텐츠진흥원 해외진출 전략 수립 연구 용역” (Research Service for Overseas Expansion Strategy Establishment of Korea Contents Agency”)

[1] http://sineblog.org/netflix-2021-yilinda-kore-webtoonlarindan-daha-cok-ozgun-yapimi-destekleyecek/