Söyleşi: Kim Bo-ra

Çeviren: Mutlu Binark

22.Jeonju Uluslararası Film Festivali (JEONJU IFF) kapsamlı karantina önlemleri altında seyirciyle buluşmaya hazırlandı. Bu yıl düzenlenen JEONJU IFF, Jeonju’daki Gosa-dong sokaklarındaki salonlar ile Waave dahil çevrimiçi video hizmetleriyle çevrimiçi ve çevrimdışı ortamlar aracılığıyla seyircileriyle buluşacak. 29 Nisan – 8 Mayıs tarihleri ​​arasında gerçekleşecek festivalde 48 ülkeden 194 film gösterilecek. Ayrıca, festivalin film endüstrisindeki önemli değişimleri tartışan ‘Jeonju Konferansı 2021’, yılın programcıları tarafından seçilen filmleri gösteren ‘J Special’ ve ekranlarda yer alacak ‘Alley Gösterimi’ gibi çeşitli yeni bölümleri de var. Bu yıl festivali ikinci kez yönetecek olan Lee Joondong ile yapılan röportajla, seyirciler ve film yapımcıları için festivali önceden inceleyelim.

Kim: Geçen yıl festival sona erdikten sonra nasılsın?

Lee: Geçen yıl film festivalini seyirciler olmadan yapmak zorunda kaldık ve bu yıl normal bir şekilde yapılmasını umuyorduk. Ancak durum düzelmediği için her türlü seçeneğe hazırlandık. Hem çevrimdışı hem de çevrimiçi festivale hazırlanırken, hükümet düzeyinde bir kılavuz tasarlandığından, festivali mesafeli olarak düzenlemenin uygun olacağına karar verdik. Ancak yabancı misafirler, iki hafta boyunca zorunlu karantinadan dolayı ülkeye gelmedikleri için internet üzerinden bağlanacak ve filmden hemen sonra söyleşi yapacaklar. Buna ek olarak, bir film festivalinin iyi filmler getirmesi gerekiyor, ancak çevrimdışı film festivalleri yurtdışında mümkün değil, bu yüzden çevrimiçi olarak denenmiş ve talep edilen işlere odaklandık. Özellikle programcılarımız festivale film bulmak için çok uğraştılar.

Kim: COVID-19’a gibi değişkenlere karşı festivali hazırlanmanız gerekiyordu. Geçen yılki film festivali hakkında ne düşünüyorsunuz?

Lee: Geçen yıl Jeonju Uluslararası Film Festivali pandemi başlangıcında dünyada gerçekleşen ilk film festivaliydi ve bahsedebileceğimiz hiçbir şey yoktu. Biz de üç temel yol belirledik. Önce yarışma filmlerini seyircisiz sinemalarda gösterdik. Jüri ve yetkililer sinemalarda filmleri izleyebilirken, genel seyirci ise 2. yolu seçti, çevrimiçi  platformlarda filmleri izleyebildi. 3. yol ise uzun süreli  gösterim programları oldu. Sinemalarda film izlemek isteyen izleyiciler ve sinemalarda seyirciyi selamlamak isteyen filmciler için hazırlandı. İzleyici dışı gösterim, çevrimiçi gösterim ve uzun süreli gösterimi içeren 3. yolu kurduk. Daha sonra dünyada düzenlenen tüm film festivalleri bu üç yolun bir karışımıydı. Sanırım ilk uygulamayı biz oluşturduk. Buna göre ,JeonjuIFF’nin değerlendirmesinin de iyi olduğunu düşünüyorum.

Kim: “Uzun süreli” gösterimler hakkında daha fazla bilgi verir misiniz?

Lee: Her koşulda, bir filmin sinemalarda izleyiciyle buluşması gerekir ve bir film festivali, filmcilerin ve izleyicilerin filmler hakkında konuşmaları için önemli bir ortam oluşturur. Bu yüzden 3.yolu bu şekilde denedik ve iyi karşılandı. Bu yıl izleyicilerimiz festival süresince sinemalarda filmlerle buluşabildiği için uzun soluklu gösterim olmayacak. Bunun yerine, sinemalarda yardımcı bir araç olarak çevrimiçi izleme yapılacak. Özetle, tüm filmler bu yıl sinemalarda gösterilecek ve sadece izin verilen bazı filmler internette gösterilecek.

Kim: Çevrimiçi gösterime geçilmeden önce, güvenlik sorunları ve endişeleri nedeniyle yönetmenlerin festivale daha az katılım göstereceği tahmin ediliyordu.

Lee:  Geçen yıl, bir çok konu hakkında çok endişeliydik ve seçtiğimiz filmlerin yaklaşık% 50’si internette gösterildi. Bu yıl, film yetkilileri % 75 ila 80’inin bu şekilde gösteriminde hemfikir. Bu, Jeonju Uluslararası Film Festivali’nin çevrimiçi gösteriminin güven kazandığı anlamına geliyor. Çevrimiçi gösterimin sorun olmadığını düşündükleri için filmciler daha olumlu yanıt veriyorlar. Ek olarak, çevrimiçi gösterim algısı COVID-19 krizi altında çok değişmiş görünüyor.

Kim:  Bu sene muhtemelen hem “pandemiye karşı güvenlik önlemleri” hem de “gişe başarısı” elde etmek için baskı hissedeceksiniz.

Lee: Koltukların sayısı kesinlikle az çünkü her zamankinden daha geniş bir şekilde salonlar düzenlendi. Geçen yıl koltuk sayısı 80.000’i aştı ve şu andaysa yaklaşık 12.000 koltuk, yani  geçen yılın  yaklaşık altıda biri. Bu koltukların da % 90’ından fazlası satıldı, bu yüzden gişe başarısı üzerinde bir baskı hissetmiyorum. Güvenli bir film festivali yapmak için çeşitli simülasyonlar kullanarak karantina önlemlerini de gözden geçirip kontrol ettik.

Kim: Geçen yıldan bu yana çevrimiçi erişimi istikrarlı bir şekilde artırdınız. Bir yıldır podcast yayınlıyorsunuz ve bu sefer izleyicilerin çevrimiçi katılımını teşvik etmek için YouTube, Naver V Live ve Audio Clip gibi çevrimiçi platformlar aracılığıyla konuşma etkinliklerini ileten “On Air” programını çalıştırıyorsunuz.

Lee:  Geçen yıl geliştirdiğimiz iletişim yöntemlerini aktif olarak kullanmaya çalışıyoruz. Yani, bizim için özellikle  zor bir şey  değil. Daha ziyade bu yılki festivalin geçen seneden ne kadar farklı olduğunu ve hangi bölümü daha fazla vurguladığımızı söylemek isterim. Jeonju Film Festivali, filmler üzerine söylem üretmekten sorumlu olmak istiyor. Pandemi yüzünden filmlerle ilgili derinlemesine tartışma eksik olduğu için, bu rolü güçlendirmeye karar verdik. Ayrıca, COVID-19 durumu nedeniyle film prodüksiyon ortamı zorlaştığı için, çok büyük ölçekte olmasa da prodüksiyon desteğini güçlendirmeye çalıştık. Bir diğer nokta da Jeonju Film Festivali’nin Jeonju yerlileriyle birlikte büyümesi gerektiğidir, bu yüzden bölgeyle yakından ilgili olan “Alley Gösterimi”ni yapmaya karar verdik. Ayrıca Jeonju yurttaşlarına bilet rezervasyonu yapma önceliği verdik. Geçen yıla kadar film festivali için genç gönüllülerimiz vardı, ancak bu kez Jeonju’dan 18 kıdemli gönüllü katılacak. Jeonju IFF’yi yurttaşlar tarafından büyütülen bir festival yapmak için geçen yıldan farklı olarak bölgeye öncelik vereceğiz.

Kim: Dış mekanda gösterimin yerini “Alley Gösterimi” kavramı mı alıyor?

Lee: Jeonju IFF, alternatif ve deneysel bir film festivali olduğu için sıradan yurttaşların salonlara gelmeleri, bilet satın almaları ve gösterdiğimiz filmlerden keyif almaları zordur. Jeonju’luların bakış açısından şehirde bir film festivali olduğunu biliyorlar, belki de salonda neler olup bittiğini merak ediyor olabilirler. Şöyle düşünün, sokakta yürürken ışıkların ara sokakta parladığını hayal edin. Sokağa girin ve insanların toplanıp orada film izlediklerini görüyorsunuz. Böyle olursa, deneysel bir filmi anlamak ne kadar zor olursa olsun, yurttaşlar daha az tereddüt içinde olacak ve filmi rahatça izleyebilecekler. Pekala, “Jeonju’daSinema Cenneti” diyebilirsiniz. Bu anlamda, akşamları için üç ara sokak gösterimi seçtik. Jeonju’daki herkes buradan geçerken rahatça eğlenebilir.

Kim: Bu yıl 2021 Jeonju Konferansı sırasında  düzenlenen Kore Film Endüstrisinin Temsilci konuşmasına katılıyorsunuz. Kore Film Yapımcıları Derneği Başkanı Lee Eun; CJ CGV Stratejik Destek Ekibi Başkanı ChoSungjin; Kore Yönetmenler Birliği Bakanı Oh Kihwan; Wavveİçerikler Politika Planlama Ofisi Başkanı Lee Heejoo’da katılımcı. Konferansta hangi konular tartışılacak? (Daha fazla bilgi için https://project.jeonjufest.kr/project22th/conf/j-program.asp adresini ziyaret edin)

Lee: OTT çok monoton ve aynı çizgide tartışılmış görünüyor. Burada  küresel OTT ve yerel OTT’nin rekabet gücünü güçlendirmeye odaklandık. Film endüstrisinin geleceğini sormakla başlayarak, OTT konusunu birçok katmanda tartışabiliriz. Özellikle bağımsız filmler OTT tarafında daha kabul edilebilir hale geldi. Bir filmin sinemalarda gösterilemediği durumda hemen OTT’ye gitmesi ‘sıradan’ sözleşme yaparak filmin tüm haklarından belirli bir miktar para karşılığından vazgeçilmesi konusu da dahil olmak üzere olgunun çeşitli katmanları hakkında konuşmak istiyoruz ve.  Gün boyunca pek çok program düzenleniyor ve günün sonunda politika yapıcılar, milletvekilleri ve Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı’ndan sorumlu yetkililer bize katılacak ve bu konuları siyasi olarak nasıl kabul edeceğimizi düşünecekler. Bunu bir söylem olarak görmek yerine, politika bazında nasıl sonuçlanacağını düşüneceğiz.

Kim: Bu yılki festival hakkında ne düşünüyorsunuz?

Lee: Yarını dört gözle bekliyorum ve bunun için endişeleniyorum. Programcılarımız ve personelimiz çok çalıştı. Ayrıca film yapımcıları uzun bir aradan sonra festival alanında birbirleriyle buluşacaklar ve beklentileri de yüksek olmalı. Ayrıca filmcilerle tanışmak için bir fırsat olduğu için seyirci çok şey bekleyecek. Bu yüzden festivali güvenli hale getirmek için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız ve bunu gerçekleştirmek için kararlılığımızı güçlendiriyoruz.

Kaynak:http://www.koreanfilm.or.kr/eng/news/interview.jsp?pageIndex=1&blbdComCd=601019&seq=411&mode=INTERVIEW_VIEW&returnUrl=&searchKeyword=